Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_Nonap_Miklosa

Nőnapi ajándék: az SZTE alumnusa, Miklósa Erika operaénekes a tehetségről

Nőnapi ajándék: az SZTE alumnusa, Miklósa Erika operaénekes a tehetségről

2019. március 08.
4 perc

„A tehetségeket ki kell emelni” – hangsúlyozta Miklósa Erika, a szegedi egyetem egykori hallgatója, a világhírű operaénekes. A 2019. évi nőnap „ajándékaként” néhány adattal fűszerezve idézzük az SZTE Alma Mater Magazinból az SZTE hallgatói tehetségeit támogató művésszel készült interjú részleteit.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Szegedi és az egyetemhez kapcsolódó nőknek – dr. Maday Lillának és a Berdál Valériának – is köszöni tehetsége felfedezését és támogatását Miklósa Erika. A ma már a nemzetközi zenei élet meghatározó koncerttermeiben és operaházaiban is fellépő művésznő bámulatos pályája a Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar jogelődjének számító szegedi Liszt Ferenc Konzervatóriumból indult. A világhírű operaénekes, Miklósa Erika az alma matere, a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó erőfeszítéseit támogatva díszvendégként adta át az elismeréseket a legjobbaknak az SZTE hallgatói díjakat kiosztó ünnepségén, 2018. december 5-én.


ME_H_SzM_FG
Az SZTE díjátadó egy pillanata: Miklósa Erika (operaénekes) mellett - balról jobbra - Péter Lea (SZTE BTK hallgató), Prof. Dr. Széll Márta (az SZTE rektorhelyettese), Fekete Gizi (színművésznő, az SZTE versmondó verseny zsűrijének az elnöke).

 

 

Ünnepség 123 év tükrében

 

Az SZTE hallgatói közül a legtehetségesebbeket elismerő legutóbbi díjátadó tükrözte adatokkal is fűszerezhetőek a 2019. évi nőnapi ünnepségek. Mint cseppben a tenger, egyetlen alkalom is megmutatta az egészet: általános a XXI. században, hogy a felsőfokú oktatási intézményekbe jelentkező és oda felvételt nyert fiatalok között többségbe kerültek a nők. Magyarországon például 2003-ban a felsőoktatásba jelentkezők 58, az ott gólyává válók 59 százaléka tartozott a gyengébbnek mondott nemhez. Ez a számpár 2018 szeptemberében 56 és 55 százalék. Mindez 123 évvel azt követően, hogy törvény engedélyezte Magyarországon a nők továbbtanuláshoz való jogát néhány egyetemi képzésen.


hallgatoi_dijkioszto_2018_4

 

Ellentmondást tükrözött vissza a hallgatói tehetségek díjátadó ünnepsége. Az SZTE Kulturális Irodája által az egyetemistáknak meghirdetett irodalmi és zenei versenyek díjazottjainak és a 2018 decemberében elismert legkiválóbb sportolóknak a 76 százaléka tartozik a női nemhez, míg a tudományos teljesítményt elismerő Sófi Alapítvány ott elismert díjazottjainak csak 16 százaléka.

 

Kevesebb a nő a tudományban, holott a továbbtanulók között nagyobb az arányuk a férfiakénál. Ez az országos trend érvényesül a Szegedi Tudományegyetemen, ahol a 2018-2019. tanév első félévében az egyetemisták 56 százaléka nő. Ugyanakkor az SZTE kutatóinak 39, míg oktatóinak 46 százaléka lány vagy asszony.

 

 

A mentor szerepe

 

„…Mindig segítettek bizonyos nehéz pontokon továbblendülni” – emlékezett támogatóira Miklósa Erika. Az SZTE alumnusa szerint egy mentornak az is a „feladata, hogy ezeken a sorsváltó pontokon, amikor az ember nem tudja, mi lehet a helyes út, valaki, akinek már nagyobb tapasztalat van a háta mögött, rávilágítson a lehetséges kimenetekre…”

 

Aki segítséget kapott, az visszaadja azt az utána jövőnek. Így gondolja ezt Miklósa Erika, aki az SZTE tehetséges fiataljait elismerő ünnepséget követő elárulta: „…Nagyon sokrétű fiatalsággal foglalkozom, a zenészek közül a könnyűzenétől kezdve a népzenészen át a komolyzenészig, plusz a sport világában is tevékenykedem, fogyatékkal élő sportolókat mentorálok, támogatom őket erkölcsileg és anyagilag egyaránt; valamint egy utánpótlás akadémiának is az alelnöke vagyok, így már a kezdetektől követhetem a fiatal sportolók életét…”

 

 

Kellenek az ikonok

„A tehetség abszolút született, szerintem ez nem tanulható… és ki is kell emelni a tehetségeket! – hangsúlyozta az SZTE alumnusa az Alma Mater Magazinnak adott interjúban. – A mai világ hajlamos arra, hogy automatizálja, gyárivá, futószalag-szerűvé tegye az embereket és az életet. Nekem az a meggyőződésem, hogy nagy szükség van a kiemelt tehetségekre, olyanokra, akik valóban őstehetségek, őket ki kell emelni, kitüntetni, hogy jó példával járjanak az emberek előtt...”


Mentor

 

Az SZTE-hez is kötődő első egyetemista lányt, a matematikai és természettudományi karon tanuló Weisz Margitot a Szegedi Tudományegyetem jogelődje, a kolozsvári egyetem diákújságja, az Egyetemi Kör hivatalos lapja 1897. október 2-án megjelenő számában mutatta be. Az SZTE Hírportálról elérhető Szegedi Egyetem Magazin Nők a tudományban című rovatában bemutatott portré-sorozat itt olvasható.

 

A Miklósa Erikával 2018. december 5-én készült interjú, Kósa Boglárka írása teljes terjedelmében az SZTE Alma Mater Magazin online változatában érhető el.

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek