Bezár

Hírarchívum

ELTE_BTK_-_SZTE_BTK

Tovább erősítik a bölcsészet- és társadalomtudományi területek összefogását a Szegedi Tudományegyetemen

Tovább erősítik a bölcsészet- és társadalomtudományi területek összefogását a Szegedi Tudományegyetemen

2022. február 22.
2 perc

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara, amely az elnevezésben is említett területek összefogásáért jött létre, február 16-i közgyűlésén új elnököt választott, s az alapító intézményeken felül új tagokkal bővült, amely által a társadalomtudománnyal foglalkozó karok reprezentációja is erősödött a szervezetben. A Kamara elnökének dr. Bartus Dávidot, az ELTE Bölcsészettudományi Karának dékánját nevezték ki, az alelnöki pozícióban pedig, már a megalakulás óta, az SZTE BTK dékánja, dr. Gyenge Zoltán áll.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az új elnök dr. Sonkoly Gábort váltotta a tisztségben, a szervezet alelnöke továbbra is dr. Gyenge Zoltán, az SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar dékánja maradt. A Kamara, amelynek alapvető céljai közé tartozik a bölcsészet- és társadalomtudományi kutatás és oktatás előmozdítása, valamint az ezeken a területeken érintett kutatási és oktatási intézmények, a politikai és gazdasági döntéshozók, szakértők és a civil társadalom képviselőinek összekapcsolása, új tagokkal bővült.

Az alapító tagokhoz csatlakozott az Eötvös Loránd Tudományegyetem Társadalomtudományi Kara és az Eötvös Loránd Kutatási Hálózat Társadalomtudományi Kutatóközpontja, valamint csatlakozási szándékát jelezte a Debreceni Egyetem Bölcsészettudományi Kara. Az újonnan csatlakozott tagokkal a társadalomtudományi területek reprezentációja erősödött a Kamarában, ami a European Alliance for Social Sciences and Humanities európai érdekvédelmi szervezethez történő csatlakozási folyamatban is fontos szerepet játszik.

A Magyar Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kamara hat egyetem, az Eötvös Loránd Tudományegyetem, a Károli Gáspár Református Egyetem, a Pázmány Péter Katolikus Egyetem, illetve a Miskolci, a Pécsi és a Szegedi Tudományegyetemek Bölcsészettudományi Karai és a Bölcsészettudományi Kutatóközpont összefogásaként jött létre 2020-ban.

A szervezet megalakulása azért volt fontos, mert bár a bölcsészet- és társadalomtudományok népszerűek a felsőoktatási területek között és az itt végzettek körében a diplomás munkanélküliség aránya alacsony, a két tudományterület hasznosságáról még ma is vita folyik. A szervezet célja, hogy a nagy egyetemek bölcsészkarainak összefogásával érdekképviseletet lásson el, emellett fontos szerepet tölt be a tudománynépszerűsítésben és legfőbb feladatának tekinti a két tudományterületben rejlő lehetőségek láthatóvá tételét. A Kamara az európai egyetemeket összefogó szervezethez való csatlakozásával az európai értékek közvetítése mellett a jövőben a kutatási források kiaknázására is törekedne.

SZTEinfo

Forrás és fotó: SZTE-BTK

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek