Bezár

Hírarchívum

kzs

Exkluzív interjú az SZTE első téli olimpiai érmesével

Exkluzív interjú az SZTE első téli olimpiai érmesével

2022. február 08.
2 perc

Történelmi sikert értek el a magyar rövidpályás gyorskorcsolya vegyes váltó tagjai a Pekingi Téli Olimpián. Az ötkarikás játékok programjában debütáló számban állhattak dobogóra. A csapat tagja Kónya Zsófia is, az SZTE hallgatója, aki az egyetem sajtóosztályának adott exkluzív interjút a bronzérem megszerzése után.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kónya Zsófia, a Szegedi Tudományegyetem pszichológia szakos hallgatója, aki az SZTE történetének első téli olimpiai érmét nyerte a rövidpályás gyorskorcsolya (short track) válogatott tagjaként a mix (férfi-női vegyes) váltóval. Közvetlenül a siker után kérdeztük a Szegedi Korcsolyázó Egyesület versenyzőjét.

- Gratulálunk az olimpiai bronzéremhez. Hogyan élte meg?

- Egyelőre még nem fogtam fel teljesen, de nagyon jó érzés. Rengeteg időt és energiát fektettem a sportba az elmúlt időszakban, most úgy érzem, megérte.


kzse


- Ez a harmadik olimpiája. Az előző kettőtől miben különbözik?

- Egyrészt azért is más ez az olimpia, mert már felnőtt fejjel érkeztem ide, rengeteg tapasztalattal. Fel voltam készülve arra, hogy itt mekkora nyomás nehezedik majd rám. Másrészt pedig a vírushelyzet rengeteg akadályt gördített elénk - már a felkészülés során is.

- Hogyan képzeljük el az olimpiai faluban a mindennapjait?

-Itt a faluban minden nap PCR tesztre kell menni,; a körülöttünk lévő emberek egytől egyik abban a bizonyos fehér védőruhában vannak egész nap,; az éttermi részen egyesével leválasztott ülőhelyek vannak,; mindenhol fertőtlenítőállomásokat találhatunk. Ennek ellenére egyébként szabadon mozoghatunk a faluban egy jó nagy területen, így szerencsére nincs bezártság érzetem, de természetesen azért óvatos vagyok.

- Milyen stádiumban tartanak a tanulmányai?

- Jelenleg aktív a státuszom, de közel sem tudok annyi tantárgyat teljesíteni, mint a csoporttársaim. Őszintén, aki élsport mellett is tanulni szeretne, annak nem lesz könnyű dolga! Az utóbbi 2-2,5 évben számomra minden az olimpiáról szólt, így talán érthető módon kicsit a háttérbe szorítottam a tanulmányaimat. Ez ugyanígy volt PyeongChang, az előző olimpia  előtt is. Nem szerettem volna túlvállalni magam, így 1-2 tantárgyat vettem csak fel. Hozzá kell tennem, hogy az SZTE abszolút minden segítséget megad, hogy lassan, de biztosan közelítsek a diploma felé.

- Mennyire tervez előre, fogja használni az SZTE-s diplomáját?

- Az élsport csak egy bizonyos életkorig űzhető és mindenképp gondolnunk kell a sport utáni életünkre, amit célszerű már a sportkarrierünk közben elkezdeni megalapozni, hogy ne nulláról indítsuk a civil életünket. Szerintem az külön motivációt jelent, ha a választott szakot szereti a sportoló, így könnyebben megy a tanulás.

Kónya Zsófia, a vegyes váltó mellett, egyéni számokban (500, 1000, 1500 méter) is képviseli klubját, hazáját és az SZTE-t az olimpián.

SZTEinfó/Lévai Ferenc

Fotó: MOKSZ, Magyarock

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek