Bezár

Hírarchívum

hmnyit

Herba Medica – egyenes út az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára

Herba Medica – egyenes út az SZTE Gyógyszerésztudományi Karára

2022. február 25.
4 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar és a Gyógyszerészek a Jövőért Egyesület idén is megrendezi tanulmányi versenyét a középiskolásoknak, amely lehetőséget teremt a multidiszciplináris szemléletű, komplex természettudományos ismeretek alkalmazására. A IV. Herba Medica fődíja 150 ezer forint.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Herba Medica, a gyógynövények, a növénykémia, az orvos- és gyógyszerésztudomány népszerűsítése mellett a versenyzők természettudományos kompetenciáinak és készségeinek, valamint egészségtudatos szemléletének fejlesztését célzó megmérettetés. A biológia és kémia iránt érdeklődő középiskolások általában orvosok, biológusok, vegyészek, esetleg biológia és kémia szakos tanárok szeretnének lenni. Számos hivatás, gyakran nem is kerül elő a pályaorientáció során a gimnazisták körében. A felvételi statisztikák többszörös túljelentkezést mutatnak, mégis sokan nem ismerik igazán, hogy mit is csinál egy gyógyszerész.


h2


- Kollégáimmal olyan versenyt akartunk elindítani, amely során a biológia-kémia felé orientálódó középiskolások olyan feladatokat kapnak, amelyek segítenek körbejárni a gyógyszerésztudományokat,  és ezáltal a gyógyszerész szakmát is bemutatják. A versenyzőknek kutatniuk kell, el kell merülni egy témában és abból tesztet, számolási feladatokat oldanak meg, vagy éppenséggel az idei orvosi Nobel-díjról készítenek rövid reklámfilmet. A szerkesztő bizottság által összeállított feladatsor néha túlmutat a középiskolás tananyagon, ami talán nem is véletlen: így a felkészítő tanárok is megismerkednek a gyógyszerészettel – tudtuk meg Dr. Kiss Tivadartól, a verseny szervezőjétől, az SZTE GYTK Farmakognóziai Intézet munkatársától.

Az eddig három lezárt versenyév során 500 versenyzőt és 200 tanárt értek el, és jellemzően a tanárok már szeptember elején érdeklődnek az új tanév Herba Medica meghirdetéséről. Csupor Dezsőék a II. Herba Medica Tanulmányi Versenyt követő szeptemberében kérdőíves felmérést végeztek az elsőéves gyógyszerészhallgatók körében. A kérdések egy része a pályaorientációra vonatkozott, többek között arra, hogy honnan hallott először a gyógyszerészi szakmáról és mi volt az a döntő mozzanat az életében, aminek köszönhetően a gyógyszerészi tanulmányokat megkezdte a hallgató. Nagy örömükre olvasták, hogy az egyik SZTE-s hallgató valójában a Herba Medica versenyzője volt és a pályaorientációban jelentős szerepet játszott a verseny. A szervezőket az is jó érzéssel tölti el, hogy vannak határon túli hallgatók is a korábbi versenyzők  között, akik most Erdélyben és Vajdaságban lassan végzős orvosok, gyógyszerészek.


h3

Egy-egy tanév versenyének előkészítése során az adott év Nobel-díja, esetleg valamilyen jelesebb évforduló is előkerül. Így került bele a feladatsorba Oláh György és a karbokationok a Nobel-díj huszonötödik évfordulójára, Selye János stresszelmélete a kutató születésének 110-ik évfordulójára, vagy éppen a kevésbé ismert óbecsei botanikus-plébános, Kovács-Huszka Ferenc a születésének 150-ik évfordulójára. Az idei feladatsor összeállításánál a bizottság nem ragaszkodott egy adott tematikához, arra törekedtek, hogy a gyógyszerésztudomány minden területe megjelenjen a feladatok között. Így a versenyzők foglalkozhatnak gyógyszeranalitikával, kiszámolhatják, hogy két tumorellenes szer közül melyik a hatásosabb, a gyógyszerek engedélyeztetéséről végeznek rövid kutatómunkát. Az idei Nobel-díj sem maradt ki: a versenyzőknek egy videóprezentációban kell hírverést csinálnia a kapszaicinnek. Idén kiemelkedő díjazásban, elismerésben részesülnek a diákok és felkészítő tanáraik.


h1

 

- A díjazásnak véleményem szerint nagyon fontos szerepe van. Természetesen a versenyszellem, az új ismeretek megszerzésének lehetősége is fontos, de arra olyan sok más verseny is rendelkezésre áll. A Herba Medica Tanulmányi Versenyen szó szerint kifizetődő jól teljesíteni. A verseny két online fordulóból és egy szóbeli döntőből áll. A döntőre a legjobb 12 versenyzőt és felkészítő tanáraikat hívjuk meg. Őket igyekszünk a szóbeli döntő alatt mindennel ellátni: az izgalmas feladatokon túl, rövid szabadidős programmal és állófogadással kedveskedünk a résztvevőknek. Ezen felül minden versenyző és felkészítő tanár az eddigi évek során 5–10 ezer forint összegű könyvjutalmat kapott. A legjobbaknak pedig a legjobb jár: idén a győztes 150 ezer forintos, a 2. helyezett 100 ezer forintos, a 3. helyezett 50 ezer forintos jutalomra számíthat – emelte ki Dr. Kiss Tivadar.

A szóbeli döntőt, a verseny fénypontját, április 2-án, szombaton rendezik az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán (Eötvös u. 6.).

A versenyzők kora délelőtt érkeznek és egy teljes napon át különböző feladatokat végeznek el. Először is egy 20 feladatos tesztet oldanak meg. Ezután kétórás laborfeladat vár rájuk, ahol drogot azonosítanak, teát állítanak össze, vagy éppen ionvadászat a feladatuk. Végül a versenyzők egy előre kiosztott témát dolgoznak fel és mutatnak be előadás formájában. Az előadáshoz kapcsolódóan a zsűritagok kérdéseket tesznek fel, ahol a versenyző szakmai jártasságát és vitakészségét mérik fel.

Az idei kiírásban a két írásbeli forduló megtörtént, jelenleg a második forduló értékelése zajlik. A szóbeli döntőre behívható versenyzők száma előre meghatározott. A laborkapacitás- és időlimit miatt legfeljebb 12 versenyzőt tudnak meghallgatni, velük érkeznek felkészítő tanáraik is. A szóbelin részt vesz Prof. Dr. Zupkó István, az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar dékánja valamint tanszékvezetők és oktatók is.


h4


További részletek: http://www.pharmacognosy.hu/index.php/hu/verseny

 

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotó: SZTE GYTK





Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek