Bezár

Hírarchívum

044A9949

Számos megbetegedés köthető a stresszhez – az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének adjunktusával beszélgettünk

Számos megbetegedés köthető a stresszhez – az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének adjunktusával beszélgettünk

2022. február 17.
3 perc

Megannyi weboldalon olvassuk a következőket a megbetegedések lelki okai kapcsán: „Az egészség nem csupán a fizikai testünk helyes működését jelenti, hanem azt is, hogy testi- lelki-szellemi egységként, egészként, harmonikusan funkcionálunk. A betegség pedig akkor következik be, ha ez az egyensúly felborul. Nagy része a lélekből, vagy a szellemből fakad. A fizikai testben pedig csak a tünetek találhatók”. Na de, hogyan vélekedik erről Dr. Szabó Csanád, az SZTE BTK Pszichológiai Intézetének adjunktusa, alkalmazott egészségpszichológiai szakpszichológus, személyközpontú tanácsadó?

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A téma kapcsán az első és talán a legfontosabb, hogy tisztázzuk mit is jelent a biopszichoszociális szemlélet, ugyanis sok minden, ami ehhez a témához tartozik, ehhez a kifejezéshez köthető. Ez azt jelenti, hogy abban, hogy mennyire vagyunk mentálisan és fizikálisan egyaránt egészségesek, vagy betegek közrejátszanak a biológiai jellemzőink, például, hogy milyen géneket örököltünk. A pszichés állapotunk, például, hogy milyen személyiségvonások érvényesülnek bennünk, azaz mennyire vagyunk optimisták vagy pesszimisták, és a szociális közegünk is befolyásoló tényező lehet, például, hogy milyen környéken nőttünk fel, vagy kik vesznek körül bennünket. Ez az elmúlt években kiegészült a spiritualitással, amely szintén nagyon meghatározó lett. Ezt tekinthetjük vallásosságnak vagy akár a sorsba vetett hitnek. Ezért lehet fontos a pszichológusoknak komolyan venniük egy-egy páciens biológiai és testi jellemzőit, az orvosoknak pedig a lelki és szociális jellemzőket a gyógyítás során. Ehhez kapcsolódik a tünetattribúció, mely arra utal, hogy minek tulajdonítja az adott személy azt, ha rosszullétet vagy valamilyen tünetet érzékel. Visszavezethetjük ezeket testi, lelki és környezeti okokra. Azok, akik sok mindent testi okra vezetnek vissza, ők a szomatizálók. Azok, akik többnyire lelki okokra vezetik ezt vissza, ők a pszichologizálók. A gyakran környezeti okokra visszavezetőket pedig normalizálóknak nevezik. Kutatások alapján a legtöbben ez utóbbi kategóriába tartoznak – osztotta meg gondolatait az adjunktus.

 

Nem minden rosszullét, tünet vagy betegség lelki eredetű, csak és kizárólag azok tekinthetők annak, amelyeket tudományosan annak bizonyítottak – állítja a szakember.


044A9933

 

- A korábban említett biopszichoszociális tényezők mellett bizonyos személyiségvonásokkal is kapcsolatba hozhatóak egyes tünetek előfordulási gyakoriságai. Azoknál például, akikre nagyfokú ellenségesség jellemző, gyakrabban fordulnak elő bizonyos szív-, és érrendszeri tünetek. Emellett a különböző stresszhatások is szerepet játszhatnak a különböző betegségek kialakulásában, annak ellenére, hogy a mindennapokban ezek mindenkit érintenek. A különbség az, hogy egyesek megbirkóznak velük, sőt előnyükre fordítják, mások viszont megbetegedhetnek a stressztől. Ha elárasztja az adott illetőt a stressz és nem tud vele megküzdeni, előfordulhat, hogy rosszullétet, illetve idővel tüneteket mutat. Többféle orvosi területen érzékeltetheti az érzelmi stressz jelentősen a hatását, például a légzőszervi megbetegedések közül a reflux esetében, a belgyógyászatban bizonyos fekélyek megjelenésénél, vagy akár az immunrendszer legyengülésénél is. Ám mindemellett akadnak olyan személyiségű emberek, akik képesek lehetnek távol tartani maguktól ezeket a megbetegedéseket. Ebben segíthet többek között az optimizmus, a szívósság, magas érzelmi intelligencia és önbizalom – emelte ki Dr. Szabó Csanád.

 

Stresszkezelő webináriumot szerveztek az SZTE pszichológusai az egyetemi dolgozóknak. Fischer Nelli és Racs Eszter eseményén készült videók hamarosan vissza nézhetők lesznek az SZTE honlapján.

A szakértő szerint ma már a pszichológiai tanácsadás, vagy stresszkezelő tréningen való részvétel, esetleg szakemberrel folytatott pszichoterápiás üléssorozat is sokat segíthet a stresszkezelésben, az érzelmeink felismerésében és a gördülékenyebb kommunikációban is. Erre az elmúlt időszakban a koronavírus-járványnak köszönhetően még nagyobb szükség lett.

 

- Szerencsére ma már egyre elterjedtebb és elfogadottabb szakemberhez fordulni egy-egy probléma, megbetegedés kapcsán, legyen szó fizikai vagy mentális problémáról. Sőt, az SZTE hallgatói számára igényelhető lelki támogatás az SZTE Egyetemi Életvezetési Tanácsadó Központ szakemberei által. Ám a kurzusokon példaként említett tanulmányok, újonnan megjelent könyvek és a gyakorlati szituációkba átültetett elméleti tudás is kiváló támpont lehet a jövő pszichológusainak és szakembereinek a stresszkezelés megismerésében. Az SZTE BTK is erre törekszik – hangsúlyozta Dr. Szabó Csanád.


SZTEinfo - Pósa Tamara

Fotó: Sahin-Tóth István

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek