SZTE Info

Folytatódik az ifjúsági életpálya-modell kidolgozása – műszaki, informatikai területen kezdődött az operatív tervezés

A következő hetekben 5 különböző képzési területen folytatódik a nyáron elkezdett hosszú távú oktatási együttműködés kialakítása a Dél-alföldi régió Szakképző Centrumaival, valamint az Alföldi Agrárképzési Centrumával.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem célul tűzte ki egy olyan életpálya-modell kidolgozását, amely szakmai támogatást nyújt az iskolaválasztás előtt álló általános és középiskolás fiataloknak a tudatos karriertervezésben, pályaválasztásban, szakmai elindulásukban, segítve a tanulók társadalmi integrációját és a munkaerő-piacon való elhelyezkedésüket.


A Dél-alföldi régió Szakképző Centrumaival, valamint az Alföldi Agrárképzési Centrumával kialakítandó ifjúsági életpályamodell első lépéseként 2020. július 14-én tartottak szakmai megbeszélést az egyetem Dugonics téri központi épületében.


Az egyetem az operatív tervezés és a hatékony munka elősegítése érdekében 5 különböző képzési területre – műszaki és informatika, agrár, orvos- és egészségtudomány, gazdaságtudományi képzési terület valamint pedagógusképzés: képzők képzése – osztva folytatja a nyáron elkezdett együttműködés kialakítását. A megbeszélések célja, hogy az együttműködésben megvalósuló közös célokat tervezhetően és hatékonyan hangolják össze.


Az eredményes munka érdekében az egyes képzési területeket érintő szakmai megbeszéléseket kéthetente tartják, melybe a centrumok vezetői mellett már az adott képzési területet képviselő személyek – az egyes iskolák igazgatói, oktatói – is bekapcsolódnak. A konzultáción, a munkaerő-piaci oldal képviselőjeként, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara is részt vett.


Az operatív tervezést 2020. szeptember 17-én a műszaki és informatika képzési területen kezdték meg az érintettek. A megbeszélésen az életpálya-modell egyik elemeként a kompetencia és a megszerzett szakmai ismeret felsőoktatásban való elismerése került a közös gondolkodás előterébe.


A résztvevők az életpálya-modell kidolgozását az agrár képzési területen folytatják.


SZTEinfo


Korábban írtuk a témában:

Ifjúsági életpálya-modellt dolgoz ki az SZTE a dél-alföldi régió szakképzési centrumaival


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.