SZTE Info

Pelle_Anita_COST

A COST nemzetközi szervezet munkájában vesz részt a GTK oktatója

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar oktatója, Dr. Pelle Anita, hazánkat képviselő tag a European Cooperation In Science & Technology (COST) nemzetközi szervezet egyik akciójában. Szeptembertől egy, a pénzügyi szektorral foglalkozó akció tudománykommunikációs vezetőjeként is tevékenykedik.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Gazdaságtudományi Kar számára kiemelt fontossággal bír a tudományos jelenlét erősítése hazai és nemzetközi vonatkozásban egyaránt. A Kar oktatója, Dr. Pelle Anita szeptembertől Science Communications Manager pozícióban tevékenykedik a COST egyik akciójában, mely a pénzügyi szektor digitális technológiáival foglalkozik, és feladata, hogy a mesterséges intelligencia által támogatott folyamatokat átláthatóbbá tegye a FinTech (digitális pénzügyek legújabb generációja) térben.

 

Az EU kutatás-fejlesztési keretprogramja által támogatott COST szervezet célja kutatási hálózatok kialakítása és azok finanszírozása, melyek teret biztosítanak a fiatal tudósok, újítók együttműködéséhez Európa-szerte (és azon túl is), és ez által hozzájárul a tudomány és az innováció fejlődéséhez, ösztönzi az ismeretek megosztását és egyesíti az erőforrásokat. A szervezet arra törekszik, hogy a tudományos munka eredményeinek és a különféle innovációknak gyakorlati életben való megvalósítását elősegítse, minden tudományterületen.

 

Dr. Pelle Anita, mint Science Communications Manager, a kommunikációért felelős vezető a CA19130-as számú, 2020-2024 között zajló akcióban. Egyrészt kapcsolatot teremt a résztvevőkkel és támogatja a folyamatos és hatékony információcserét, másrészt közvetíti az akadémiai oldal tudományos eredményeit mindazok számára, akik a gyakorlati életben és szakpolitika alkotásban hasznosíthatják és megvalósíthatják azokat, EU-s és nemzeti szinten. Az akcióban részt vevő 32 tagország esetében mindenki számára nyitott a csatlakozás lehetősége, akik részéről a szakterületekhez köthető aktív jelenlét és tevékenység az elvárás, többek között eszmecserék, konferenciák vagy workshopok formájában.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.