Bezár

Hírarchívum

egyverbolvagyunk

„Egy vérből vagyunk” szlogennel szeptember 10-én Szegedre érkezik a véradásra buzdító jótékonysági futóprogram

„Egy vérből vagyunk” szlogennel szeptember 10-én Szegedre érkezik a véradásra buzdító jótékonysági futóprogram

2020. szeptember 08.
2 perc

A véradás és a nemzeti összetartozás fontosságára hívják fel a figyelmet az „Egy vérből vagyunk” elnevezésű országos jótékonysági futóprogram szervezői. A szeptember 10-én, csütörtökön Szegedre érkező esemény jelentőségére dr. Drexler Donát, az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója, orvosszakmai elnökhelyettese hívja fel a figyelmet: „A járvány időszakában különösen fontos, hogy legyenek véradók!”

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az „Egy vérből vagyunk” elnevezésű jótékonysági futás szeptember 6-án, vasárnap rajtolt el a történelmi Magyarország középpontjából, Szarvasról, ahonnan a résztvevők Budapestig futnak, majd onnan visszafordulva Kecskeméten és szeptember 10-én Szegeden át jutnak el Röszkéig. A járvány miatt azonban idén a határt nem léphetik át. Gui Angéla karitatív futónagykövet, az esemény főszervezője elmondta, hogy az öt éve minden évben megrendezett jótékonysági futást egy országos véradó kampány kíséri. Idén nemcsak a nyári időszak alatt hagyományosan kevesebb véradót kell pótolni, hanem a koronavírus járvány miatti 30 százalékos kiesést is. Az Országos Vérellátó Szolgálat jelenleg csak életmentő műtétekhez tud vért biztosítani, ezért nagyon fontos a véradás.


Az „Egy vérből vagyunk” szlogen kettős szimbolikus jelentéssel bír, egyrészt a nemzeti összetartozás évében is egy vérből vagyunk a határon túli magyarokkal, a száz éve történt trianoni határmódosítás után is összetartozunk, másrészt emberként is egy vérből vagyunk mindenkivel, hiszen a vér csak vérrel pótolható. A rendezvény kapcsán az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ orvosigazgatója, orvosszakmai elnökhelyettese, dr. Drexler Donát kérdésünkre a véradás fontosságára hívta fel a figyelmet. – A járvány időszakában különösen fontos, hogy legyen megfelelő számú véradó. A Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ a régió legnagyobb vérfelhasználója, a mindennapi betegellátás nem tudna megfelelően működni elegendő vérmennyiség nélkül – fogalmazott az orvosigazgató. Kiemelte, hogy egy vérvétel tulajdonképpen egy egészségügyi teszt is egyben, a véradókat előzetesen alaposan megvizsgálják. Az egészségünk megőrzésének pedig nagyon fontos módja a rendszeres mozgás, és természetesen a futás is.

A főszervező, Gui Angéla utalt rá, hogy eredetileg májusban a szlovákiai Muzsláig futottak volna, azonban a koronavírus járvány miatt most a röszkei határnál megállnak. Szegeden, szeptember 10-én, csütörtökön 8.30-kor, a Honvéd térről (az Országos Vérellátó Szolgálat előtti park) indul a futócsapat, amelyhez csatlakozik Sipos István ultramaratoni futó, világcsúcstartó, az extrémtávú ultrafutás legeredményesebb magyar képviselője, valamint a „Fuss a szegedi Gyermeksebészetért” csapat, a „Platán Sportegyesület”, és a ”Trianon 100” virtuális sportesemény szervezői. Az esemény fővédnöke Herczegh Anita, Áder János köztársasági elnök felesége.


SZTEinfo

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek