SZTE Info

Kiemelt_SZAB_szekhaz

Jelentkezzen szeptember 30-ig a SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatra!

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Jelentkezzen szeptember 30-ig a SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj pályázatra!

 

11. alkalommal hirdeti meg az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság a „SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj” elnyerését célzó pályázatot. Jelentkezni 2020. szeptember 30-ig lehet bármely új, saját feltalálói tevékenységen alapuló, iparilag alkalmazható és piacképes megoldást tartalmazó innovatív megoldással.

 

A Dél-alföldi Régióban a vállalkozások, valamint a feltalálók által a három megye területén létrejött szellemi alkotások elismerése és az innovációs tevékenység, illetve a technológiai transzfer támogatása kiemelt célja a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottságának. E cél megvalósítása érdekében az MTA SZAB elnöksége együttműködik a régió három megyéjében működő kereskedelmi- és iparkamarával, valamint a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesülettel. Így aztán az MTA SZAB, valamint a Bács-Kiskun –, a Békés –, valamint a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara, továbbá a Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség Közhasznú Egyesület 2020. évben, tizenegyedik alkalommal is pályázatot hirdet.

 

A SZAB Dél-alföldi Innovációs Díj elnyerése érdekében pályázni lehet bármely (a) új, (b) saját feltalálói tevékenységen alapuló, (c) iparilag alkalmazható és

(d) piacképes megoldást tartalmazó innovációs eredménnyel. A kuratórium döntéseinek előkészítését Dél-alföldi Regionális Innovációs Ügynökség KhE. szakmai tanácsaival segíti.

 

A pályázatot kiíró szervezetek képviselőiből álló szakmai kuratórium innovációs díjjal jutalmazza a három megye területéről a Szegedi Akadémiai Bizottsághoz 2020. szeptember 30-ig beérkezett pályamunkákat.

 

Az eredmények kihirdetése, a díjazott pályamunkák szakmai bemutatása 2020 novemberében a Magyar Tudomány Ünnepe alkalmából esedékes, a Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi u. 7.).

 

A pályázattal kapcsolatos információk az MTA SZAB honlapján a pályázatok oldalon megtalálhatók.

 

SZTEinfo

Fotó illusztráció: Ú. I.

 

A Dél-alföldi Innovációs Díj átadó ünnepségéről írtuk 2019-ben:

Megkezdődött a Magyar Tudomány Ünnepe programsorozat Szegeden

 

2018-ban:

Ifjú kutatókat, innovatív cégeket jutalmazott a magyar tudomány napja alkalmából a SZAB

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.