Bezár

Hírarchívum

Professzori Arcképcsarnok a szegedi jogi karon

Professzori Arcképcsarnok a szegedi jogi karon

2012. február 07.
2 perc

„Miként a vár ereje sem a kövekben vagyon, az egyetemet sem a falak, hanem tanáraik teszik.” E mottó jegyében állította össze a Szegedi Tudományegyetem Állam és Jogtudományi Kara hajdan volt tanárainak Arcképcsarnokát. Az ÁJTK épületének emlékhelyén három professzor arcképét helyezik el 2012. február 9-én.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Prof. Dr. Bérczi Imre, Prof. Dr. Papp Ignác, Prof. Dr. Szabó András (volt alkotmánybíró) arcképét leplezik le a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kara Tisza Lajos körúti épületének első emeletén kialakított emlékhelyen. A 2011-ben elhunyt három egyetemi tanár hozzátartozói és a Kari Tanács tagjai is megjelennek az ÁJTK Professzori Arcképcsarnokában a 2012. február 9-én (csütörtökön) 16 órakor kezdődő ünnepségen.

– Szeretnénk leróni tiszteletünket, illetve az utókor számára is megmutatni a számunkra
fontos és egyben országos szinten is jelentős munkássággal rendelkező professzorokat – adja át a meghívót, szól az Arcképcsarnok jelentőségéről Karsai Krisztina, az SZTE ÁJTK közkapcsolati dékánhelyettese.

„Jogelőd intézményünk, a kolozsvári tudományegyetem alapításától (1872) kezdve napjainkig sorra vettük valamennyi, mára elhalálozott professzorunkat. Nyolcvanhatan vannak. (…) Az Arcképcsarnok a teljesség igényével készült. Találunk számos olyan arcot, aki egészen ismeretlennek tűnik, és vannak olyanok, akik nevét a szakirodalomból ismerjük csupán, s jóleső érzés szembenézni eredeti arcukkal. Vannak azután szép számmal olyanok is, akik egyetemünk és a szakma igazi kiválóságai voltak, akik személyükben és munkásságukban fémjelezték karunkat, öregbítették hírnevét” – fogalmaz az Arcképcsarnok alapításakor a kar dékáni feladatait ellátó Besenyei Lajos.

A Professzori Panteonról további részletek: http://www2.juris.u-szeged.hu/juris/arckepcsarnok/professzorok.htm

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek