SZTE Info

Először rendezi meg az SZTE a Jakucs László földrajzversenyt

4 ország, 84 iskolája, 97 felkészítő tanár 175 kétfős csapata regisztrált az I. Jakucs László Nemzetközi Földrajzversenyre. A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke középiskolásoknak hirdette meg a tanszék legendás alapítójáról elnevezett vetélkedést, melynek döntőjét február 24-25-én tartják.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A jelentkezők 12 százaléka – 175 csapat közül a legjobb 21 – került a I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjébe. 2012. február 24-én és 25-én a Szegedi Tudományegyetem Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszékén 42 középiskolás méri össze tudását például a GPS használatában, a talaj és vízminták laborbeli vizsgálatában. A földrajzi törvényszerűségek ismeretének elmélyítését, a geográfia szépségeit népszerűsítő középiskolásoknak hirdetett vetélkedővel a szegedi egyetem emléket állít Jakucs Lászlónak, aki 1964-ben megszervezte a Természeti Földrajzi Tanszéket, amit 28 éven át vezetett. A legendás kutató a szegedi József Attila Tudományegyetemre kerülése előtt fedezte föl az aggteleki Béke-barlangot, tárta föl a bükki Pénz-pataki-víznyelőbarlangot és az aggteleki Alsó-barlangot is. A tudomány népszerűsítésében is jeleskedő Jakucs László tankönyveiből tanult és tanul a földrajzosok több generációja.

Az I. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyről további részleteket az SZTE TTIK honlapján olvashat

 

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. május 26.

IMG_9666

Marton Ákos Barnabás és Vinkó Leó fiatal festőművészek, mindketten a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Pedagógusképző Kar rajz szakán végeztek. Évek óta alkotnak együtt, és dekorálnak: szórakozóhelyeken, fürdőben és épületek hatalmas tűzfalain csodálhatjuk meg monumentális munkáikat. Az alkotópárossal aktuális megbízásuk helyszínén beszélgettünk.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.