Bezár

Hírarchívum

Start a diplomáért: február 22-én Szegeden tart konzultációt a szaktárca

Start a diplomáért: február 22-én Szegeden tart konzultációt a szaktárca

2012. február 08.
2 perc

Start a diplomáért címmel országos konzultációs, információs felvételi napokat tart a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a következő két hétben országszerte: Szegeden február 22-én – jelentette be Kis Norbert felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkár sajtótájékoztatóján.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A felsőfokú tanulmányokkal kapcsolatos januári változásokról konzultál a Nemzeti Erőforrás Minisztérium a középiskolásokkal, szüleikkel és oktatóikkal, hogy felelős döntést tudjanak hozni a továbbtanulásról. Az országjárás öt vidéki és egy fővárosi helyszínt érint – közölte 2012. február 8-i sajtótájékoztatóján Kis Norbert, a szaktárca felsőoktatásért és tudománypolitikáért felelős helyettes államtitkára. Az MTI tudósításából kiderül: az országjárást jövő kedden Győrben nyitja meg Réthelyi Miklós nemzeti erőforrás miniszter, Szegeden február 22-én tartanak konzultációt. A programot segíti az Oktatási Hivatal, az Educatio Nonprofit Kft. és a diákhitel központ is. Egyeztettek a hallgatói érdekképviseletekkel, kedvezően fogadták ezt a kezdeményezést, és felajánlották segítségüket a program lebonyolításában.

A kormány célja, hogy növelje a felsőoktatásban részt vevők és a diplomások számát. Ezt segíti a diákhitel 2 program, „amelyben nagyon nagy lehetőségek vannak”, ezt azonban el kell magyarázni minden érintettnek – mutatott rá Kis Norbert. Kérdésre válaszolva elmondta: a szeptemberben induló tanévtől az ösztöndíjas és részösztöndíjas hallgatók száma eléri majd a 70 ezret. Ideszámítva az alapképzésben, osztatlan képzésben, mesterképzésben, felsőfokú szakképzésben részt vevőket, összesen mintegy 55 ezer teljes, és 15 ezer 500 részösztöndíjas hallgatói férőhely lesz a tervek szerint. Ez az arány „megfelel annak a célnak, hogy az állam a legtehetségesebbek tanulmányait támogassa” – hangsúlyozta. Emlékeztetett arra: az utóbbi években elindult a költségtérítéses képzésre jelentkezők létszámának csökkenése, ami jelzi, hogy ezt a képzésformát a szülők és a diákok egyre kevésbé tudják saját pénzből finanszírozni. Az MTI tudósítása szerint közölte: a felsőoktatási törvénnyel kapcsolatos végrehajtási rendeletekről szóló egyeztetésekbe bevonják a rektorokat, a hallgatókat és minden érintett érdekképviseleti szervezetet.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek