Bezár

Hírarchívum

Fabian-Szabad
Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – Búcsúztatás Szegeden

Hazaszállították az etiópiai merénylet magyar halottait – Búcsúztatás Szegeden

2012. február 01.
6 perc

Az etiópiai terrortámadásban elhunyt két magyar állampolgár holttestét 2012. február 1-jén reggel hazaszállították. „A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal délelőtt negyed tíz előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását” – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

"A jelenlegi információk szerint nem hibáztak az Etiópiában megtámadott, részben magyarokból álló turistacsoport tagjai - mondta Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ (TEK) főigazgatója szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján" - közölte az MTI. "A tábornok hozzátette: a kutatók nem egy elhagyatott helyre merészkedtek be, hiszen a táborban korábban már sokan megfordultak. Mint elmondta, a csoport tagjai vittek magukkal fegyveres kísérőt, de lehet, hogy nem eleget. Hajdu János hangsúlyozta, nem lehet tudni, hogy milyen összefonódás van a helyi csoportok között. A TEK főigazgatója hozzátette: napi kapcsolatban állnak a helyi szervekkel, és ha lesz információ az elkövetőkről, akkor arról tájékoztatják a közvéleményt."

Az etiópiai merénylet két elhunyt áldozata a Szegedi Tudományegyetem két polgára: Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos.

Dr. Fábián Tamás szegedi búcsúztatását az SZTE Természettudományi és Informatikai Kara Földrajzi és Földtani Tanszékcsoport Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék szervezi. Fábián Tamástól, a volt munkatárstól, baráttól, ismerőstől 2012. február 8-án 18 órakor a szegedi fogadalmi templomban tartott misén vehetnek búcsút a szegediek; temetési szertartása szülővárosában, Vasváron lesz – várhatóan február 11-én 12 órától.

Dr. Szabad Gábor búcsúztató emlékezése 2012. február 23-án 13 órakor kezdődik az SZTE TIK Kongresszusi termében.


 


Előzmények

Fábián Tamás geográfus, valamint Szabad Gábor kutatóorvos hunyt el Etiópiában – közölte 2012. január 19-én reggel a Szegedi Tudományegyetemmel az etiópiai merénylet áldozatai azonosításának eredményét a Külügyminisztérium.

Fábián Tamás és Szabad Gábor is tagjai volt annak a baráti társaságnak, amely saját szervezésű túrán vett részt Etiópiában. Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó, több szakaszból álló, magánszervezésű, tapasztalatszerző túrán összesen 7 magyar állampolgár vett részt, közülük négy a szegedi egyetem szabadságon lévő munkatársa. 2011. december 28-án indult útnak egy társával Fábián Tamás, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa. December 29-én csatlakozott hozzájuk – többek között – Szilassi Péter, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke főiskolai docense. 2012. január 12-én további három szegedi – többek között Szabad Gábor, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa, illetve Puskás Irén, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék post-doctor munkatársa – érkezett Etiópába. Másfél nap közös utazást követően, az eredeti terveknek megfelelően haza indult, és 2012. január 18-án este Szegedre érkezett – többek között – Szilassi Péter. Az Etiópiában maradt öt magyar útja utolsó szakaszán csatlakozott egy nemzetközi csoporthoz, amelyet 2012. január 17-én, kedden éjjel terrortámadás ért. A két magyar áldozat a Szegedi Tudományegyetem két tisztelt és szeretett polgára: Fábián Tamás geográfus, és Szabad Gábor kutatóorvos volt.

Geográfus munkatársa tragikus haláláról gyászlobogóval, gyászközleménnyel emlékezik meg az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke, az intézményt vezető Mezősi Gábor egyetemi tanár. „Fábián Tamás 1958-ban Szombathelyen született. Tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen végezte, előbb 1980-84 között földrajz-testnevelés szakos általános iskolai, majd 1986-89 között földrajz szakos középiskolai tanár szakot teljesített. A Természeti Földrajzi Tanszék állományába 1986-ban került, terepi kutatómunkánknak azonban már korábban is aktív segítője volt. Alapvető feladatai: a terepgyakorlatok és a tanulmányi kirándulások vezetése, regionális természeti földrajzi gyakorlatok tartása, a Védett természeti értékek, a Természetvédelem földrajzi alapjai című kurzusok gyakorlatainak ellátása. A sok gyakorlati óra keretében szoros kapcsolatot alakított ki a hallgatói közösségekkel. Fontos feladata volt a tanszék akkreditált talaj- és vízvizsgálati laboratóriuma keretében a minták kezelése (gyűjtés, előzetes előkészítés stb.), a tanszéki infrastruktúra fenntartása és fejlesztése. Aktív ásványgyűjtőként az egyik leggazdagabb gyűjteményt tudhatta magáénak. Hazánkban (ehhez kapcsolódva rendszeresen tartott speciális kollégiumokat a Kárpát-medence ásványai címmel). Kedves hobbija, életeleme volt a természet morfológiai szempontú megismerése (Magashegységek formakincse című speciálkollégiuma az egyik leglátogatottabb volt a karon, de a Magyar Hegymászó Klubnak is aktív tagja volt). Rendszeresen tartott előadást a Magyar Földrajzi Társaságban, hatékonyan segítette a geotudományi érdeklődésű hallgatók beiskolázását, földrajzi versenyeket szervezett (most épp a Jakucs-versenyt), rendszeresen publikál a Földrajz Tanításában, a Földgömbben.” A tanszéken Fábián Tamás portréja előtt mécseseket helyeznek el a megrendült kollégák, diákok.

Elhunyt kutatóorvos munkatársára gyászlobogóval, gyászközleménnyel emlékezik az SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika, az intézményt vezető Kemény Lajos professzor. „Mély megrendüléssel és kimondhatatlan fájdalommal állunk a megváltoztathatatlan és felfoghatatlan tény előtt: Dr. Szabad Gábor, a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa nincs többé. Dr. Szabad Gábor 1973. február 4-én Szegeden született, 1998-ban szerzett orvosi diplomát a Szegedi Orvostudományi Egyetemen. Végzése után közvetlenül a Bőrgyógyászati Klinikára került, ahol 2003-ban bőrgyógyászatból szakvizsgázott, 2011-ben PhD-fokozatot szerzett, majd adjunktusi kinevezést kapott. A sebkezelési osztály és ambulancia vezetőjeként fő tudományos kutatási területe a sebgyógyulás volt. Az általa létrehozott sebkezelési részleg országos hírnevet szerzett. Szakmai munkájának elismeréseként a közelmúltban a Magyar Sebkezelési Társaság vezetőségi tagjának választotta. Lankadatlan kitartással kereste az új megoldásokat betegeinek gyógyításában. Számos új terápiás eljárás bevezetése fűződik nevéhez. Hallgatói által elismert oktatóként több alkalommal nyerte el az évfolyam kiváló oktatója címet. Minden szempontból nagy űrt hagyott maga után. Szabad Gábor adjunktust gyászoljuk mi, közvetlen kollégái, munkatársai, akik nagyon szerettük őt munkatársként, tiszteltük mint kitűnő szervezőt, sokra tartott kutatót, az igaz barátot, a megbízható sportembert. Gyászolja a szakma egésze mint bámulatos, tehetséges orvost. Gyászolják és siratják betegei és hallgatói, akiknek nemcsak szakmailag, de emberileg is mindig segített. Szabad Gábor 38 éves volt.” A klinika épületében Szabad Gábor portréja előtt mécseseket helyeztek el a megrendült kollégák, hallgatók.

Az Etiópia természeti értékeinek megismerését célzó, több szakaszból álló, magánszervezésű, tapasztalatszerző túrán összesen 7 magyar állampolgár vett részt, közülük 4 a szegedi egyetem szabadságon lévő munkatársa. A turistaúton lévő magyarok utolsó csoportját 2012. január 16-ról 17-re virradó éjjel fegyveres támadás érte. Az etiópai terrortámadásban a szegedi egyetem polgárai közül elhunyt Fábián Tamás, a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Kar Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék tanszéki munkatársa, valamint Szabad Gábor, SZTE Általános Orvostudományi Kar Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika adjunktusa. A fegyveres támadás túlélő 3 magyar állampolgár – Puskás Irén, az SZTE Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszék post-doctor munkatársa, valamint az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont két munkatársa, Vizler Csaba és Winter Zoltán, 2012. január 20-án hazatért Magyarországra.

Az etiópiai fegyveres támadást túlélő három magyar az Etiópiában történtekről 2012. január 22-én sajtóközleményt adott ki, amely itt olvasható.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek