Bezár

Hírarchívum

2023. Október

1 2 3 

Dr. Karikó Katalin a Szegedi Tudományegyetem sajtóbeszélgetésén. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. október 12.
12 perc

Ünnepélyes köszöntése után Dr. Karikó Katalin a sajtó kérdéseire válaszolt a Szegedi Tudományegyetem dísztermében. A rendezvényre mintegy 30 sajtóorgánum újságírói, riporterei jöttek el.

Szent-Gyorgyi_Albert_korabbi_dolgozoszobajat_kapta_Kariko_Katalin_a_Szegedi_Tudomanyegyetemen1

2023. október 12.
5 perc

Szimbolikus jelentőséggel bíró dolgozószobát, Szent-Györgyi Albert korábbi irodáját kapta meg Dr. Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora és második Nobel-díjasa, akit tömeg és ünnepi ülés fogadott korábbi tanulmányai helyszínén.

Steigervald_Krisztian20193

2023. október 12.
1 perc

A Mentor(h)áló rendezvénysorozat részeként október 17-én, kedden este Steigervald Krisztián generációkutató tart előadást a szegedi IH Rendezvényközpontban.

Bárdi Sándorné

2023. október 12.
5 perc

74 éves, tele van erővel és energiával, na meg ötletekkel és tervekkel. Amellett, hogy egy szállodát igazgat, több tucat cégnél könyvvizsgál, és nem utolsó sorban ő a Szegedi Tudományegyetem 2023/24-es tanévének legidősebb felvett hallgatója. A kecskeméti Bárdi Sándorné Katalinnal, az SZTE Mérnöki Karának térségi energetikai szakmenedzser hallgatójával beszélgettünk.

Csoportkep

2023. október 12.
4 perc

Elsőként Szegedre látogattak a pandémia utáni újranyitás óta a Shanghai University of Political Science and Law képviselői, ráadásul a legmagasabb szintű vezetéssel, ami jól mutatja, mennyire fontos partner a Kínában is elismert egyetem számára a Szegedi Tudományegyetem. A rektor által vezetett, magas rangú delegáció 2023. október 11-én érkezett az SZTE Állam- és Jogtudományi Karára, ahol a 2012 óta tartó szerződés további fejlesztésének lehetőségeiről egyeztetett a Szegedi Tudományegyetem munkatársaival.

SZTE_ETSZK_eloadas

2023. október 12.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar meghívására, október 30-án Szegedre látogat a Queen’s University Belfast két elismert oktatója és kutatója. Az érdeklődőket 14 órakor várják az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központba.

okosterem_Juhasz_Gyula_SZTE_borito

2023. október 11.
4 perc

A Vodafone Magyarország Alapítvány október 11-én adta át a szegedi Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolában kialakított okostantermet, amely az iskola diákjain és oktatóin túl a Szegedi Tudományegyetem pedagógusképzésében részt vevő hallgatók számára is lehetővé teszi a digitális kompetenciafejlesztést. A tanteremben az iskola tanárai munkájuk közben, a hospitáló hallgatók pedig gyakorlati tanulmányaik során ismerkedhetnek az okoseszközök oktatási felhasználásával.

Doppingszerek

2023. október 11.
4 perc

Nemcsak az alkohol, a cigaretta vagy a különböző koffein tartalmú italok, de bizonyos ételek, vitaminok, táplálékkiegészítők és gyógyszerek is veszélyt jelenthetnek a sportolókra, ha szóba kerül a doppingvizsgálat. A teljesítményfokozó szerekről Dr. Szakonyi Gerdával, a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Gyógyszeranalitikai Intézet egyetemi docensével beszélgettünk a Kutatók Éjszakáján megtartott, Mindennapi doppingszereink című előadása kapcsán.

Kísérleti elrendezés épül az ELI ALPS-ban. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

2023. október 11.
5 perc

Október 16-ig lehet pályázni az ELI szegedi, prágai és bukaresti lézeres kutatóintézetének műszer- és nyalábidejére az ELI ERIC harmadik felhasználói felhívásában. A pályázatra a világ minden tájáról jelentkezhetnek kutatócsoportok, hogy a felhívásban meghirdetett lézerekre, nyalábvonalakra, végfelhasználói eszközökre kísérleti javaslatokat adjanak be. A beadott kísérletek elbírálása kiválósági alapon történik.

Jogász Karriernap

2023. október 11.
6 perc

Óriási volt az érdeklődés a Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar szervezésében megvalósult, első Jogász Karriernap iránt. Az eseménynek 2023. október 10-én a felújított főépület adott otthont. Köszöntőt mondott Prof. Dr. Görög Márta, az SZTE ÁJTK dékánja, majd bemutatkoztak a jogi kar egyes, jogász karrier életpályát támogató programjai, a legnagyobb jogászi hivatásrendek, és az egyes hivatásrendek képviselői is. A hallgatók valós képet kaptak arról, mely területeken és hogyan gyakorolhatják a jövőben hivatásukat.

állásbörze 2023 ősz

2023. október 11.
2 perc

2023. október 10-én ismét az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont az őszi SZTE Állásbörzének, ahol rengetegen megfordultak. Az eseményt Dr. Fendler Judit, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitotta meg. 51 cég mutatkozott be a hallgatóknak.

a_probara_tett_nemzet

2023. október 11.
2 perc

A padból a sorok mögé. Hetente megjelenő könyvajánló SZTE-s szerzők tollából származó művekről. Minden héten mutatunk egy könyvet, amelyre érdemes odafigyelni.

SZTE_Kariko_Katalin_Nobel-dij

2023. október 11.
1 perc

Alma materébe látogato október 12-én Dr. Karikó Katalin kutatóprofesszor, aki a Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként kapta meg a 2023-as fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Farkas Bertalan, SZTE

2023. október 10.
5 perc

Farkas Bertalan, a Szegedi Tudományegyetem 2023/24-es őszi félévében, a XXXII. alkalommal megrendezett Szabadegyetem előadójaként osztotta meg élményeit, tapasztalatait, gondolatait és véleményét „A magyar űrtevékenység múltja, jelene, jövője” című előadásában. Az eseménynek a közelmúltban az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ adott otthont.

20230929_162328

2023. október 10.
2 perc

Edzések, csapategység és kiváló taktika is kellett ahhoz, hogy a Szegedi Tudományegyetem sárkányhajó csapata az ország harmadik legjobbja legyen a többfordulós sorozatban.

Kutatók éjszakája 2023- SZTE Klebelsberg Könyvtár

2023. október 10.
21 perc

Hogyan igazolható, hogy a Kárpát-medence 15. kun vezéri sírját találták meg egy 50 évvel ezelőtti építkezésen? Az A, B meg C vitaminok után miből tett A, B, C vizsgát Szent-Györgyi Albert? Ki hagyta a kis lábnyomokat Tutanhamon érintetlenül megtalált 3200 éves sírboltjában? Elkelt-e Petőfi Sándor kézirata 70 millió forintért? Az SZTE Klebelsberg Könyvtárban jártunk a Kutatók éjszakáján.

IMG_9582

2023. október 09.
2 perc

Hat egyetem részvételével tartotta meg első személyes jelenlétű workshopját a Szegedi Tudományegyetem Interdiszciplináris Kutatásfejlesztési és Innovációs Kiválósági Központ Humán és Társadalomtudományi Klaszteren belül működő Nyugat-Balkán Kompetenciaközpont.

_Vizi_Maraton-1

2023. október 09.
2 perc

Az SZTEsi Maraton az őszi félévben is folyamatosan várja a mozogni vágyó egyetemi polgárokat. Elsőként vízi sportokkal várták az érdeklődőket szeptember 28-án. Lehetőség volt kipróbálni a SUP-ot, de lehetett gyakorolni az evezést, túrakajakozást és a sárkányhajózást is.

Újraélsztési rekorkísérlet, SZTE SBO

2023. október 09.
4 perc

Rekordkísérletre készülnek a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ (SZTE SZAKK) Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) dolgozói, 2023. október 16-án, az Újraélesztés Nemzetközi Világnapján – céljuk több ezer szegedi általános és középiskolás diáknak megtanítani az újraélesztés technikáját.

rkk_kutatotabor_2023

2023. október 09.
2 perc

Az SZTE IKIKK Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont munkatársa immár 5. alkalommal szerveztek kutatótábort az érdeklődő és új oktatásmódszertani megoldásokra nyitott hallgatók számára.

Attitude_Noir

2023. október 09.
3 perc

Az immár 27. alkalommal megrendezett Őszi Kulturális Fesztivál keretein belül ismét részt vehetünk az Attitude Noir verses-zenés estjén a Café Radnótiban, október 11-én 19 órától. A koncerten Tatár Botond szegedi orvostanhallgatónak, „A természet poétája 2023.” pályázat díjazottjának Mámor és Halál című verseskötetéből, valamint az Attitude Noir repertoárjából kiválasztott versek, produkciók hangzanak el.

pwc_borito_munkahely_kerdoiv

2023. október 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem idén csatlakozik a PwC Magyarország független kutatásához, ahol arra keressük a választ, hogy Neked milyen a tökéletes munkahely. Akár egyetemista, pályakezdő vagy tapasztalattal rendelkező munkavállaló vagy, szeretnénk jobban megérteni, hogy milyen szempontok fontosak számodra a munkahely választás során.

radio1

2023. október 09.
3 perc

A tudományos kutatás lehet meghökkentő és látványos is. Ebből ad kóstolót az SZTE Földrajzi és Földtudományi Intézetének egyik programja a Kutatók Éjszakáján kicsiknek és nagyoknak egyaránt. A radiokarbon kormeghatározó laboratóriumában több tízezer évre is vissza tudnak pillantani a szakértők és a hallgatók is, valamint időnként még a folyékony nitrogén is csodákat művel.

Alumni_mentorprogram_2023_uszeged

2023. október 09.
1 perc

Az SZTE Alma Mater szakmai kerekasztal-beszélgetéssel indítja október 13-án Alumni mentorprogramjának őszi szemeszterét. A nemzetközi elismerésben és a hazai Mentor Oscar díjazásban részesült program idei ciklusa már a 20. lesz. A szervezők éppen ezért azon érdeklődőket is várják a programra, akik szakmai beszélgetésen szeretnének részt venni, vagy szeretnének megismerkedni a program által kínált lehetőségekkel.

Nyito_NAM_S-18

2023. október 08.
9 perc

Felállva és tapsolva ünnepelték a Nobel-díjas Karikó Katalint Washingtonban, az Amerikai Orvostudományi Akadémia 2023. október 7-i gyűlésén. A világhírű mRNS-kutató mellett Polyák Kornélia rákkutatót, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját is tagjai közé választotta a National Academy of Medicine (NAM).

SZTE GTK

2023. október 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara idén ismét csatlakozott a Kutatók Éjszakája országos rendezvénysorozathoz, amely során szeptember 29-én a gazdasági témájú kutatásokba és üzleti lehetőségekbe nyerhettek betekintést az érdeklődők.

384749749_6587070784682005_1274750534747361731_n

2023. október 06.
6 perc

A Magyar Sportcsillagok Ösztöndíj a Kormány által alapított ösztöndíj, melynek célja a magyarországi felsőoktatási intézményekben aktív hallgatói jogviszonnyal rendelkező olimpiai/paralimpiai versenyrendszerben sportoló azon hallgatók támogatása, akik tanulmányaik ideje alatt eséllyel rendelkeznek arra, hogy olimpiai/paralimpiai versenyszámban Európa-bajnoki, világbajnoki vagy olimpiai/ paralimpiai érmet szerezzenek. Pályázni október 18-ig lehet, a jelentkezés feltételei a cikkben.

kj1

2023. október 06.
4 perc

Az SZTE Gazdaságtudományi Kar Kutatóközpont, az Environmental Social Science Research Group (ESSRG), és a Siketek és Nagyothallók Országos Szövetségének együttműködésében szeptember 22-én rendezték meg a YouCount projekt szegedi esettanulmányának bemutatkozó konferenciáját (national workshop), a Közös jelek Minikonferenciát. A konferencián a kommunikációs akadálymentesítés jegyében írótolmácsolás és jelnyelvi tolmácsolás is biztosított volt. A szervezők remélik, hogy ezt a gyakorlatot mindazok természetesnek veszik a jövőben, akik hallóként tudományos vagy közéleti eseményt szerveznek.

Coursera_meet_N

2023. október 06.
2 perc

A Coursera for SZTE Lighthouse 2.0 programban a Szegedi Tudományegyetem és a Coursera 2023. január 1-je óta dolgozik együtt. Hadi Moussa, a Coursera Európáért, Közel-Keletért és Afrikáért felelős igazgatója 2023. szeptember 19-én tartott beszámolót az eddigi eredményekről és tapasztalatokról.

SZTE MGK

2023. október 05.
3 perc

Mintegy 120 érdeklődő látogatott el a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kar idei Kutatók Éjszakája programjaira. Az előadások és kreatív foglalkozások minden korosztálynak tartogattak érdekességeket a kisiskolásoktól a középiskolásokon át a felnőttekig. Tizenhétféle programmal várták a kar oktatói, kutatói a látogatókat, amelyek között számos újdonság is akadt.

Dr. Kokas Károly és Tóth Ágnes a kiállítás megnyitóján

2023. október 05.
3 perc

Petőfi-versek élményeit ábrázoló diákrajz-kiállítás és Petőfi reformkori olvasmányait felidéző könyvválogatás nyílt az SZTE Klebelsberg Könyvtárban. A rajzok a Lant és kard címmel Petőfi Sándor születésének 200. évfordulója alkalmából kiírt rajzpályázat legjobbjai, érdemes őket megnézni, mert az olvasmányokat, és nem a kultusz közhelyeit tükrözik.

SBO, SZTE

2023. október 05.
8 perc

Balesetet szenvedők, fertőző betegek, mellkasi és végtagfájdalomra panaszkodók - emberek, akik legtöbbször a Sürgősségi Betegellátó Osztályokon keresik a megoldást. Dr. Pető Zoltánnal, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály vezetőjével és Dr. Bozó Ildikóval, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dr. Bugyi István Szentesi Multidiszciplináris Centrum Sürgősségi Betegellátó Osztály vezetőjével beszélgettünk.

IMG_9406-001

2023. október 05.
4 perc

A fenntarthatóság jegyében 2023. szeptember 3-án csomagolásmentes napot szervezett a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A látogatók kreatív és edukatív programokon keresztül ismerkedhettek a csomagolásmentes és a környezetvédő életmóddal. Az eseményt számos kiállító színesítette: programokkal érkezett a Csipetke Csomagolásmentes bolt, a Komposztfutárok, a TITOK Klub, a fenntartható divat képviseletében az egyetem egyik PhD hallgatója, valamint az SZTE Alma Mater.

Urkozpont

2023. október 05.
1 perc

A szegedi egyetem képviseletében Prof. Dr. Csóka Ildikó stratégiai főigazgató és Dr. Gácser Attila, az SZTE TTIK Biológiai Intézet igazgatója látogatást tett a Francia-Guyanai Űrközpontban.

__JancsakCs__Szalay-Bobrovniczky_2023-10-04_2

2023. október 05.
2 perc

A civil szervezetek állami támogatása és a Civil Központok hálózata címmel tartott előadást Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára október 4-én a Szegedi Tudományegyetemen.

A 2023-as kémiai Nobel-díj kihirdetése

2023. október 04.
3 perc

Louis E. Brus, Alekszej Jekimov és Moungi G. Bawendi megosztva kapta az idei kémiai Nobel-díjat. Az elismerést a nanotechnológiában fontos tudományos eredményekért, az úgynevezett kvantumpöttyök felfedezéséért, illetve ezek szintetizálásáért ítélték oda. A kvantumpöttyök technológiáját a Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karán az új tulajdonságú anyagok keresésében és a napelemekkel kapcsolatos ultragyors felülettudományi kutatásokban is használják.

Nyito_Kariko_Katalin_UPenn_Nagy-103

2023. október 04.
16 perc

Az első magyar Nobel-díjas nőt, Karikó Katalint, a Szegedi Tudományegyetem alumnáját, díszdoktorát és professzorát elkísérhettük 2023. október 2-i philadelphiai körútján, rápillanthattunk október 3-i Nobel-díjas napja programjaira.

20231004-20231004-9K2A8098

2023. október 04.
3 perc

Lélegzet metsző tűzben – a TBC gyógyítása Magyarországon címmel nyílt kiállítás október 4-én az SZTE SZAKK Deszki Multidiszciplináris Centrumban az Országos Korányi Pulmonológiai Intézet és a Semmelweis Orvostörténeti Múzeum szervezésében. A vándorkiállítás október 27-ig tekinthető meg az A épület földszinti folyosóján.

Őszi Kulturális Fesztivál, SZTE

2023. október 04.
4 perc

Kiállításmegnyitóval, fényfestéssel és koncerttel indul a Szegedi Tudományegyetem 27. Őszi Kulturális Fesztiválja 2023. október 3-án. A november 13-ig tartó rendezvénysorozat célja, hogy az egyetemen működő művészeti csoportok és művészi ambíciókkal rendelkező hallgatók mellett neves előadó- és alkotóművészeknek adjon teret.

pexels-isabella-mendes-340585_borito

2023. október 04.
4 perc

Milyenek a legszigorúbb és a leghumánusabb börtönök? Hogyan lehetséges az, hogy az egyik országban még ágy sem jut minden fogvatartottnak, máshol pedig tágas, világos, egyfős zárkákban élhetnek, saját zuhanyzóval? Kaphatnak-e e-mailt a bűnelkövetők? Miként találkozhatnak gyermekeikkel? A 21. század börtöneiről beszélt a Kutatók éjszakáján Prof. Dr. Juhász Zsuzsanna, az SZTE ÁJTK egyetemi tanára.

TM-tabor-2023-osz-elso-nap-46

2023. október 04.
1 perc

Kistelepülésen élő általános iskolásokat segítenek a szegedi egyetemisták ebben a tanévben is: élményszerzés, pályaorientáció és a szociális készségek fejlesztése is célja a Tanítsunk Magyarországért mentorprogramnak, mely ötödik féléve indul felkészítő táborral a Szegedi Tudományegyetemen.

innovacios_okoszisztema_borito

2023. október 04.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal Egyetemi Innovációs Ökoszisztéma pályázati konstrukciója keretében, két szakaszban 300 millió forint támogatással valósította meg a „Hatékony egyetemi innovációs ökoszisztéma fejlesztése és működtetése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektet. A projektben elért eredményeket szeptember 26-án zárórendezvényen mutatták be.

nyito_M_Toth_Tivadar_SZTE

2023. október 04.
2 perc

Az őszi szemesztertől az SZTE TTIK Ásványtani, Geokémiai és Kőzettani Tanszék vezetője, Dr. M. Tóth Tivadar geológus, egyetemi tanár került az Universitas Szimfonikus Zenekar élére. Tervei között szerepel az amatőr zenekar népszerűsítése, valamint hosszú távú együttműködések kezdeményezése.

nyito_SZTE_Gyula

2023. október 04.
4 perc

Táblaavatással erősítette meg együttműködését a Szegedi Tudományegyetem és a Gyulai Erkel Ferenc Gimnázium szeptember 29-én.

Attoszekundumos impulzus jele az ELI ALPS-ban

2023. október 03.
11 perc

Krausz Ferenc, Anne L’Huillier és Pierre Agostini kapta megosztva a 2023-as fizikai Nobel-díjat az attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért. A jelenséget a szegedi ELI ALPS öt másodlagos forrása is felhasználja, valamint a kutatóintézetben ebben az irányban folynak világszinten egyedülálló kutatások.

kut_biciklis3

2023. október 03.
2 perc

A szeptember 29-i Kutatók éjszakája rendezvénysorozatba az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke is bekapcsolódott. A rendhagyó módon, biciklitúrába beépített előadás Szeged gazdaságfejlesztési múltját, jelenét és jövőjét mutatta be az érdeklődőknek.

DSC_4321

2023. október 03.
2 perc

Remek időben és hangulatban zárult az SZTE Lépjük meg 2023-as kihívássorozat utolsó eseménye, melyet az IDUS (International Day of University Sports) keretein belül rendeztek meg.

Mitoszok_fogsagaban1

2023. október 03.
3 perc

Rengeteg különlegességgel várta az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kara a Kutatók Éjszakáján. Borbíró Aletta, előadásán bemutatta Moskát Anita: Irha és bőr című regényének ember-állat lényeit.

Nobel-dij_reggel-7_borito

2023. október 02.
8 perc

A Covid19 modern vakcinákban használt módosított hírvivő RNS feltalálójaként, az orvostudományban új utat nyitó mRNS-terápia kidolgozójaként kapta meg Karikó Katalin – amerikai kutatótársával, Drew Weissmannal együtt – az élettani-orvosi Nobel-díjat. Karikó Katalin, jelenünk egyik legbefolyásosabb természettudósa Nobel-díjának 2023. október 2-i bejelentése büszkeséggel tölti el alma matere, a Szegedi Tudományegyetem közösségét.

Oromunnep_az_SZTE-n_Kariko_Katalin_Nobel_dijas_lett

2023. október 02.
4 perc

Sajtónyilvános eseményen, az újságírókkal közösen várta a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díj bejelentését a Szegedi Tudományegyetem vezetősége 2023. október 2-án, az egyetem központi épületében. Az SZTE kutatóprofesszorát, Karikó Katalint évek óta az esélyesek között tartották számon, és idén meg is kapta a tudományos világ legjelentősebb elismerését. A Szegedi Tudományegyetem élőben kapcsolta az SZTE történetének második Nobel-díjasát, Amerikából.

1 2 3 

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek