Bezár

Hírarchívum

IMG_9406-001

Csomagolásmentes nap a szegedi egyetemen

Csomagolásmentes nap a szegedi egyetemen

2023. október 05.
4 perc

A fenntarthatóság jegyében 2023. szeptember 3-án csomagolásmentes napot szervezett a Szegedi Tudományegyetem a József Attila Tanulmányi és Információs Központban. A látogatók kreatív és edukatív programokon keresztül ismerkedhettek a csomagolásmentes és a környezetvédő életmóddal. Az eseményt számos kiállító színesítette: programokkal érkezett a Csipetke Csomagolásmentes bolt, a Komposztfutárok, a TITOK Klub, a fenntartható divat képviseletében az egyetem egyik PhD hallgatója, valamint az SZTE Alma Mater.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A csomagolásmentes napot Dr. Mátyás Dénes, a Szegedi Tudományegyetem Stratégiai Menedzsment Igazgatóság igazgatóhelyettese nyitotta meg. Beszédében kiemelte, hogy a fenntarthatóság és a környezetvédelem aktualitása napjainkban már megkérdőjelezhetetlen. Hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetem nagyon komolyan törekszik környezetünk megóvására, az intézményben átfogó kutatási, oktatási, harmadik missziós – társadalmi felelősségvállalás témáját érintő tudásmegosztáson alapuló tevékenység zajlik. A nap céljaként azt jelölte meg, hogy a résztvevők a csomagolásmentes életmódban, hulladékcsökkentésben tapasztalatokat, hasznos ötleteket sajátíthatnak el olyan szakemberektől, akik nap mint nap ezen a területen tevékenykednek. Így a több állomásos rendezvény az egyetem hallgatói, kutatói és dolgozói mellett a városi közönség előtt is nyitva állt.

Csomagolasmentes_nap_2023
Képgaléria a rendezvényről. Fotó: Bobkó Anna
A csomagolásmentes napra látogatók hét állomáson szerezhettek nagyobb jártasságot a fenntarthatóbb életmód terén. A résztvevők többek között vászontáskát festettek, növényeket ültetettek, pólóékszert készítettek, hulladékot csoportosítottak és tartalmas előadásokat hallgattak.

A csomagolásmentes napon a Csipetke Csomagolásmentes bolt és kávézó tulajdonosával, Berki Enikővel is beszélgettünk, aki a Csombék vagyis a Csomagolásmentes Boltok Érdekvédelmi Közösségének alelnöke is. Megtudtuk, hogy a Csomagolásmentes bolt azért települt ki az eseményre, hogy a látogatókkal olyan eszközöket ismertessen meg, amelyek fenntarthatóbb alternatívái a mindennapokban gyakrabban használt tárgyaknak.

IMG_9417

A résztvevőket a szegedi Komposztfutár önkéntesei is programokkal várták, hasznos információk mellett, komposztáló témájú társasjátékkal és vödörfestéssel készültek.

Hogyan kapcsolódik a komposzthoz a vödörfestés? – kérdeztük Zatykó Benedektől. A Komposztfutár 18 éves alapító tagjától és önkéntesétől megtudtuk, hogy civil szerveződésük célja, a komposztálás eljuttatása azokhoz, akiknek alapvetően nem lenne rá lehetőségük, gondoljunk csak a társasházak lakóira. A Komposztfutár önkéntesei elvállalták, hogy biciklis futárokként tejfölös és nápolyis dobozokban elszállítják az emberek zöldhulladékát a Megálló Közösségi Ház komposztálóiba. A vödörfestés program ezekhez a dobozokhoz kapcsolódik, egy kreatívan kifestett doboz inspirálhat a komposztgyűjtésre. A komposztfutárok szolgáltatásukért semmit sem kérnek, az értéket a közösség erejében látják. A szerveződés 8 önkéntese 35 különböző háztartás komposztját szállítja el rendszeresen. A kezdeményezés szépen fejlődik, ezt jelzi, hogy a Komposztfutár megnyerte az Erősödő Civil Közösségek pályázatát, aminek segítségével az Ág utcában megnyitották Szeged első nyitott komposztálóját és komposztmester képzést szerveztek. Lelkes, új önkéntesek jelentkezését folyamatosan várják.

IMG_9438

Vizi Noémi, az SZTE PhD hallgatójának kutatási témája a fenntartható divatipar. Fotó: Bobkó Anna

A Csomagolásmentes napon Vizi Noémi jóvoltából a divatipar környezeti terhelésére is fokozott figyelem irányult. Noémi a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának PhD hallgatója, kutatási területe a divatipari termékek fogyasztása, azon belül is a fenntarthatóság. Elmesélte, a későbbiekben szeretne egyetemi kurzust indítani, ami megjelenéskultúrával, illetve fenntartható divatipari termékfogyasztással foglalkozna, mert kevesen tudják, hogy a divatipar a világ második legszennyezőbb iparága, egyik célja a fenntarthatóság bevitele az oktatásba. A divatipar környezeti hatásait előadása mellett játékokkal is bemutatta, illetve két befőttesüveg, valamint lencse és sárgaborsó segítségével szavazást indított és azt illusztrálta, hogy az esemény résztvevői inkább fast fashion vagy használtruha üzletekben vásárolnak. Hangsúlyozta, hogy utóbbiak nemcsak azért fenntarthatóbbak, mert olcsóbbak, egy ruhának is új életet adhatunk.


IMG_9441

Vörös Sándor képviselte a TITOK Klubot. Fotó: Bobkó Anna

A TITOK Klubot (Tevékeny Ifjak a Természet Oltalmáért és a Közösségért), az egyetemi öntevékeny zöld kört Vörös Sándor képviselte, aki okleveles környezetkutató, szakterülete a hulladékgazdálkodás, emellett kommunikáció szakos hallgató is. A 2009-ben alakult zöld körbe 2010-ben került be. A kör fennállása alatt a TITOK hallgatói saját programjaik szervezése mellett, számos projektbe is bekapcsolódtak. Jelenlegi céljuk a csoport újjászervezése, új projektekkel és önkéntes tapasztalatszerzési lehetőséggel várják a vállalkozószellemű hallgatókat tagjaik sorába. A kör önkéntes alapon, kötöttségek nélkül működik, de céljuk egy kurzus alakítása is, az oktató funkció erősítése céljából. A rendezvényen képviselőjük a bioműanyagok tudományos hátteréről tartott előadást, szemléltetésként politejsav palackokat, poharat, illetve a műanyaggyártásra használt színtiszta polietilént hozott magával.

IMG_9429

Megunt pólóból táska és ékszer készült. Fotó: Bobkó Anna

A Csomagolásmentes napra ellátogatott hallgatók egyike Szűcs Veronika Eperke orvostanhallgató. – Csodás ez a rendezvény, egyik hallgatótársam hívta fel rá a figyelmemet, mivel tudta, hogy érdekel a fenntarthatóság témaköre. Nagyon inspiráló az Alma Mater pólóékszer készítő kézműves programja, valamint a Komposztfutár, hiszen nekem sajnos nincs lehetőségem komposztálásra – hallottuk Eperkétől, akiről azt is megtudtuk, hogy két szervezetnél is önkéntes, illetve hamarosan saját boltot nyit, ahol hulladéknak ítélt anyagokból készít ékszereket.

Bartha Karina

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek