Bezár

Hírarchívum

_Vizi_Maraton-1

A vízen is sikeres a "SZTEsi Maraton" Programsorozat

A vízen is sikeres a "SZTEsi Maraton" Programsorozat

2023. október 09.
2 perc

Az SZTEsi Maraton az őszi félévben is folyamatosan várja a mozogni vágyó egyetemi polgárokat. Elsőként vízi sportokkal várták az érdeklődőket szeptember 28-án. Lehetőség volt kipróbálni a SUP-ot, de lehetett gyakorolni az evezést, túrakajakozást és a sárkányhajózást is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Vízisport Egyesület vízitelepén kora délután a SUP kipróbálásával kezdődött a program. Ezt követően a Vízitelep edzői segítségével lehetett gyakorolni az evezést, túrakajakozást és a sárkányhajózást. A nap „fénypontja” a naplementés sárkányhajózás volt. Az ég alját a lemenő nap színezte, majd az ellenkező irányba fordulva a telihold egyre magasabbra emelkedő látványában gyönyörködhettek a Tiszán lapátolók. A sárkányhajózás eredetileg Dél-Kínából származik, Magyarországon az 1990-es években vált ismerté. Az utóbbi években viszont egyre nagyobb a népszerűsége a tizenkét és fél méteres, kenu típusú hajóval való versenyzés.

Vizi_Maraton-_38

A résztvevők nagyon élvezték a SUP-ot is, amely napjaink egyik felkapott sportágává vált. A stand up paddeling (SUP) leginkább az állószörfhöz vagy az állva-evezéshez hasonlítható. A SUP deszkán egy speciális evezővel hajtjuk magunkat, amit többféle módon lehet használni: alkalmas vízi túrára, kardio edzésre és egyre gyakrabban alkalmazzák jógára is, hogy a vízen végezzük a relaxációs gyakorlatokat. Előzetes tudást nem igényel, kortól és nemtől függetlenül bárki kipróbálhatja. A SUP használta néhány perc alatt könnyedén elsajátítható. A rendszeres használata fejleszti az erőt, a kitartást, a koordinációt és az egyensúlyérzékünket is. Bármilyen vízen végezhetjük – legyen az tó, folyó vagy éppen tenger – és nincs szükség hozzá szélre vagy hullámokra sem.

Vizi_Maraton-_58

Az SZTE Sportközpont munkatársai által már az előző félévben is megszervezett SZTEsi Maraton Programsorozat sikeres volt, és a szervezői bíznak benne, hogy az őszi félévben is így lesz. A következő esemény a Tánc Maraton, amely az SZTE Sportközpontban lesz október 11-én.

Vizi_Maraton-_55

A soron következő eseményekről további információk a SZTEsi Maraton Facebook csoportjában találhatóak. Regisztrálni pedig online, az események előtti két hétben lehetséges. A szervezők szeretettel várják a mozogni vágyókat.

Mátó Gábor

Fotó: SZTE Sportközpont

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek