Bezár

Hírarchívum

kut_biciklis3

Kutatók éjszakája két keréken

Kutatók éjszakája két keréken

2023. október 03.
2 perc

A szeptember 29-i Kutatók éjszakája rendezvénysorozatba az SZTE TTIK Földrajzi és Földtudományi Intézet, Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke is bekapcsolódott. A rendhagyó módon, biciklitúrába beépített előadás Szeged gazdaságfejlesztési múltját, jelenét és jövőjét mutatta be az érdeklődőknek.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Kriska Olivér, Tráser Nándor és Szkalisity András vezette a biciklitúrát, amely a belvárostól egészen az ELI ALPS Lézeres Kutatóintézetig tartott. - Olyan előadás szervezése volt a célunk, amely földrajzi és helytörténeti szempontból egyaránt érdekes lehet. Szerettünk volna olyan helyeket is bejárni, amelyek egy belvárosi séta keretében nehezebben megközelíthetők. Innen a kerékpártúra ötlete – mutatta be Kriska Olivér egyetemi tanársegéd a programot.


kut_biciklis2

 

A túra első állomása a ma Árkád Bevásárlóközpont néven ismert áruház volt. Itt a város múltja és jelene egyaránt szóba került. Manapság az Árkád kiemelkedik a foglalkoztatottak számát illetően, kereskedelmi központ, mely gazdasági szempontból közel sem elhanyagolható. Érdemes azonban tisztában lenni azzal, hogy az épület izgalmas múlttal rendelkezik. A felújítás során megtartott két homlokzati rész árulkodik a régi kenderfonógyárról. Bakay Nándor gyáralapító ügyesen „használta ki” az olyan katasztrófákat is, mint az árvíz vagy a gyár 1892-es leégése, és technológiai újításokat alkalmazott.

 

A következő megálló a Szegedi Gyufagyár volt. Több mint 150 évvel ezelőtt kezdődött a gyufagyártás Szegeden. Ma a Europe Match GmbH nevű német cég tulajdonában áll a gyár. A gyufa fontos része a város kulturális és gazdasági történelmének, így nem csoda, hogy a délután folyamán is kiemelt szerepet kapott.


kut_biciklis1

 

Természetesen az alkalom nem lett volna teljes a 2019-ben átadott ELI ALPS Lézeres Kutatóintézet nélkül. A kutatóintézet mind a szegedi jelen, mind az itteni jövő jelentős része. A lézerinfrastruktúra egyedülálló kutatási eszköztárat teremt a nemzetközi színtéren is, ezáltal fenntartva országunk innovációs versenyképességét. Az ELI nagyban hozzájárul Magyarország munkaerőpiacához és tudásközpontú fejlődéséhez.

 

- Új ismeretekkel gyarapodtam, melyek gazdagították a városról eddig kialakított képemet. Eközben természetesen nem jött rosszul a hosszú nap után egy kis testmozgás sem – mondta egy résztvevő az esemény végén. Az aktív és informatív előadás egy színvonalas pontja volt a Kutatók éjszakájának.

 

Fülöp Kata

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek