Bezár

Hírarchívum

Bekescsabai_kepzesek_20210802_BA

Három új alapszakot indít a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán a pótfelvételi eljárásban

Három új alapszakot indít a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán a pótfelvételi eljárásban

2021. augusztus 03.
4 perc

Gépészmérnök, mechatronikai mérnök és programtervező informatikus alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem Békéscsabán, a Gál Ferenc Egyetem infrastruktúrájára építve – jelentették be a 2021. augusztus 2-ai sajtótájékoztatón.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A 2021-es pótfelvételi eljárásban három új alapképzési szakot indít levelező tagozaton a Szegedi Tudományegyetem a Gál Ferenc Egyetem már meglévő infrastruktúrájára építve Békéscsabán. Ez a három alapszak a gépészmérnöki, a mechatronikai mérnöki és a programtervező informatikus, amelyek 70 államilag finanszírozott hellyel indulhatnak el – mondta el a Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán szervezett sajtótájékoztatón Prof. Dr. Széll Márta. A Szegedi Tudományegyetem stratégiai rektorhelyettese hozzátette: 17 szakirányú továbbképzést is indít most közösen a két intézmény, amelyek között megtalálható például a precíziós agrárgazdálkodási szakmérnök szakirányú továbbképzési szak, vagy a megújuló energia hasznosító szakirányú továbbképzési szak.


IMG_2812

 

Prof. Dr. Széll Márta stratégiai rektorhelyettes elmondta: a most induló új szakok az ipar, a gazdasági szféra igényeinek megfelelően kerültek kialakításra. Azok a hallgatók, akik ezt a képzési formát választják Békéscsabán, biztos jövőt, megbecsült javadalmazást biztosító állást kaphatnak Békés megyében. Az SZTE, a Gál Ferenc Egyetem és a régió gazdasági szereplőinek kiemelt közös célja az, hogy a jövő jól képzett szakemberei helyben maradjanak, és találják meg az életpályájuk célját, a boldogulásukat.

 

- Amikor a Gál Ferenc Egyetem átvette a főiskola működtetését, megszűnt a bizonytalanság, és stabil alapot kapott Békéscsabán a felsőoktatás. 2021. nyarán kimondhatunk egy nagyon fontos mondatot: annyi alapképzési szakirányt, mint most, még soha nem kínált Békéscsaba! A mérnök- és informatikusképzéssel régi vágyunk teljesül. Fontos, hogy nemcsak költségtérítéses, hanem állami finanszírozású helyekre is lehet jelentkezni az augusztus 8-ig tartó pótfelvételi eljárásban. A két egyetem vezetésével, a kamarákkal, a gazdasági élet legfontosabb szereplőivel és a Békés Megyei Kormányhivatallal közösen azon dolgozunk, hogy talán keresztfélévben, de jövő ősztől mindenképpen újabb szakirányok alapképzései legyenek elérhetőek Békéscsabán – jelentette ki Herczeg Tamás. Az országgyűlési képviselő hozzátette, hogy a Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Egyetem együttműködése jelentős fejlődést hoz a békéscsabai felsőoktatásban.


IMG_2791

 

- A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karán 30 százalékot meghaladó mértékben nőtt az alapképzésre felvett hallgatók száma a tavalyihoz képest – tudtuk meg Dr. Árpási Zoltántól. A Gál Ferenc Egyetem Gazdasági Karának dékánja elmondta: a korábban is népszerű gazdálkodás és menedzsment valamint pénzügy és számvitel szakok mellett tovább erősödött a műszaki menedzser alapszak is. A munkaerőpiaci igények is alátámasztják a gazdasági, műszaki és pénzügyi képzések iránt megnövekedett igényt, így az Egyetemen végző hallgatók biztosan el tudnak helyezkedni szakmájukban. A dékán kiemelte: küldetésük egyik célja képzett szakemberek biztosítása a cégek és a közigazgatás számára. Másrészt kiemelt feladatuk, hogy helyben kínáljanak a versenyképes tudás megszerzéséhez egyetemi képzést, és biztosítsák, hogy a diplomás karrier megkezdéséig ne kelljen elhagyni Békés megyét.


IMG_2841

 

- A Gál Ferenc Egyetem több campussal van jelen Békés megyében, ezért kiemelten fontos a megye életében. A Békés Megyei Kormányhivatal 2017-ben kötött együttműködési megállapodást az akkor még főiskolaként működő intézménnyel, amely a középfokú oktatásban is sok képzést biztosít, és nem csak képzési intézményként, de szellemi műhelyként is működik – fogalmazott dr. Rákóczi Attila, a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, aki örömét fejezte ki, hogy szélesedik a képzési portfólió.

 

Kása István, a Marzek-Kner Packaking ügyvezetője elmondta: a helyi cégek mérnök utánpótlása csak akkor biztosítható, ha azok képzése helyben valósul meg. - Ha képesek vagyunk a képzést fenntartani és a létszámot feltölteni, akkor az ipari szereplők egy jól prosperáló, élhető régiót hoznak létre – fogalmazott.

 

A helyi mérnökhiányra utalt a sajtótájékoztatón Majoros Béla is, aki arról beszélt, hogy azonnal fel tudnának venni legalább harminc mérnököt, vagy informatikus végzettségű diplomást. Az 1200 dolgozót foglalkoztató Csaba Metál Zrt. elnöke kijelentette továbbá, hogy tudomása szerint nincs olyan megyei cég, amelynek ne lenne igénye diplomás szakemberekre.

 

Az alapszakokra a www.felvi.hu oldalon kell jelentkezni. A pótfelvételi eljárásban a jelentkezési határidő: 2021. augusztus 08.

 

Az SZTE Mezőgazdasági Kar szakirányú továbbképzéseiről további információ a kar honlapján olvasható: http://www.mgk.u-szeged.hu/oktatas/kepzesek/szakiranyu-kepzesek

Jelentkezési határidő: 2021. augusztus 23.

 

A Mérnöki Kar szakirányú továbbképzéseiről további információ olvasható a kar honlapján, ahonnan a jelentkezési lap is letölthető: http://mk.u-szeged.hu/oktatas/szakiranyu-tovabbkepzes/szakiranyu

A Mérnöki Kar szakirányú továbbképzéseire a jelentkezési határidő: 2021. szeptember 20.


SZTEinfo

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek