Bezár

Hírarchívum

Dr. Kosztolányi József az SZTE idei művészeti versenyeinek zsűrijében

Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet docense Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézet docense Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott

2023. december 12.
3 perc

A reálértelmiségiek képzésében elért eredményeiért Rátz Tanár Úr Életműdíjben részesült Dr. Kosztolányi József, a Szegedi Tudományegyetem Bolyai Intézet Analízis Tanszékének egyetemi docense.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Dr. Kosztolányi József, az SZTE Bolyai Intézetének egyetemi docense kapta meg idén a kiemelkedő természettudományos oktatási tevékenységért járó rangos Rátz Tanár Úr Életműdíjat. A kitüntetést 23. éve olyan magyarországi tanároknak ítéli oda az "Alapítvány A magyar természettudományos oktatásért” kuratóriuma, akik pályájuk során különösen sokat tettek a hazai reáloktatásért és a reálértelmiségiek következő generációiért. A rangos díjat minden évben két-két matematika-, fizika-, kémia- és biológiatanár kapja, a négytagú kuratórium elnöke dr. Kroó Norbert akadémikus, fizikaprofesszor.

KJA-2961

Dr. Kosztolányi József Rátz Tanár Úr Életműdíjat kapott. Fotó: Kovács-Jerney Ádám

A szegedi matematikatanár laudációjában többek között az szerepel, hogy a több megyét átfogó Szőkefalvi-Nagy Gyula Matematikai Emlékversenyt 30 éve lényegében egyedül szervezi. Számos tankönyv, feladatgyűjtemény társszerzője, alkotószerkesztője. Emellett számos szakmai folyóiratban publikált. A kuratórium kiemeli, hogy Kosztolányi József munkabírása emberfeletti, egyetemi munkája mellett mindig jut ideje az olimpiai szakkörökre, a versenybizottsági munkákra, az elnökként rendszeres fővárosba utazásra, sőt még a színházi próbákra és fellépésekre is.

Kosztolányi József tagja a Szegedi Egyetemi Színház társulatának, rendszeres és népszerű zsűritagja a Szegedi Tudományegyetem művészeti versenyeinek, versmondó eseményeinek. Eddigi elismerései között van a Graphisoft-díj, a Beke Manó-Emlékdíj, az Apáczai Csere János-díj és a Magyar Érdemrend polgári tagozatának Lovagkeresztje.

Kosztolányi Józsefről az életműdíj kapcsán rövid portréfilmet készített az alapítvány, amelyben a matematikus tanári hivatásáról vallva elmondja, hogy valójában tanítás közben lett tanár:

Kosztolányi József a Szegedi Tudományegyetem alumnusa, matematika-fizika szakos középiskolai tanári diplomájának megszerzése után a szegedi Radnóti Miklós Gimnáziumban 24 tanévben tanított. A laudáció szerint ezalatt magas színvonalú oktató munkát végzett, órái izgalmasak, lüktetőek voltak. „Nemcsak jó orgánuma van, de igényesen, szépen beszél, ami példaértékű tanári erény. Tanóráit igyekezett igényesen és érdekesen megtartani. Leghitelesebben diákjai visszaemlékezései mutatják, hogyan oktat: ...úgy tanította a matematikát, hogy közben az életre is tanított. Mindenkit, minden megoldást meghallgatott, s közben példát mutatott arra, miként figyeljünk egymásra, miként hallgassuk meg a másikat. Soha egyetlen megoldási módot, megközelítést nem ítélt el, bármily hajmeresztőnek, hihetetlennek vagy épp reménytelennek is tűnt. Hitt minden kis és nagy diákjában, a sokszínűség erejében, az elfogadásban. 1993 óta oktat a Szegedi Tudományegyetemen szakmódszertant, így igaz a megállapítás, hogy ő a matematikatanárok tanára.”

1990 óta tagja a Bolyai János Matematikai Társulatnak. 1996-tól a Csongrád megyei tagozat titkára. 1997-től alelnöke, 2003 szeptemberétől az Oktatási Bizottság elnöke. A bizottság feladatai közé tartozik a társulati versenyek lebonyolításának biztosítása, aktív szervezője a Rátz László Vándorgyűlésnek. A Varga Tamás Módszertani Napokon több alkalommal volt előadó, a Science on Stage szervezet zsűritagja, a Nemzetközi Magyar Matematikaversenyen több alkalommal volt a zsűri elnöke.

Alapító tagja a Varga Tamás Országos Matematikaverseny szakmai bizottságának. Szegeden a Nemzetközi Matematikai Diákolimpiákra való felkészülést elősegítő olimpiai szakkört vezeti.

Panek Sándor

A borítóképen: Dr. Kosztolányi József az SZTE idei művészeti versenyeinek zsűrijében. Fotó: Zentai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek