Bezár

Hírarchívum

2023-11-29_Radomszki_Laszlone_1_Foto_Kovacs-Jerney_Adam

Eredményesen zárult az első alkalommal meghirdetett civil képzés a Szegedi Tudományegyetemen

Eredményesen zárult az első alkalommal meghirdetett civil képzés a Szegedi Tudományegyetemen

2023. december 18.
4 perc

Az egyetemek fontos szerepet vállalnak az ifjúság értéktelített tartalmakkal való megismertetésben, a civil mentalitáskultúra kialakításában. E témában zajlott Civil képzés 2023 őszén a Szegedi Tudományegyetemen. A képzés indításáról ez év márciusában állapodott meg Szalay-Bobrovniczky Vince a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős államtitkára, Prof. Dr. Zakar Péter rektorhelyettes és Dr. Habil. Jancsák Csaba, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpont vezetője. „A civil szervezetek szerepe és lehetőségei Magyarországon. Miért érdemes fiatalon is civil közösségekben tevékenykedni?” című egyetemi kurzust elsőként ez év őszén hirdették meg az SZTE-n.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A képzés első előadását Szalay-Bobrovniczky Vince, a Miniszterelnökség civil és társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára tartotta a civil szervezetek állami támogatása (pályázati lehetőségek, SZJA civil 1%) és a Civil Központok hálózata témájában, őt követte Gottgeisl Rita könyvvizsgáló, adótanácsadó, aki a civil szervezetek gazdálkodásába vezette be a hallgatókat.


2023-10-04_Gottgeisl_Rita_2


Gottgeisl Rita könyvvizsgáló, adótanácsadó, aki a civil szervezetek gazdálkodásába vezette be a hallgatókat

Az önkéntesség, adományozás témakörét dr. Téglásy Pál, a Karitatív Tanács és a Nemzeti Humanitárius Koordinációs Tanács titkára, a Miniszterelnökség Egyházi és Nemzetiségi Kapcsolatokért Felelős Államtitkárság munkatársa, valamint dr. Nagy Gábor Dániel, a Katolikus Egyetemisták és Főiskolások Egyesülete elnöke mutatta be.

Civilek a környezet- és klímavédelem területén címmel hallgathatták meg a résztvevők Szántó Gábor, az Energiaügyi Minisztérium Klímapolitikáért felelős helyettes államtitkárságának főosztályvezetője és Bódi Balázs kurátor (Ökopresszó Alapítvány) gondolatait.

2023-11-22_Gesztes_Olympia__Radi_Katalin_3

Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány elnöke és Gesztes Olimpia, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány szegedi csoportjának vezetője a civil szervezetek családügyi szerepvállalását mutatta be

Rádi Katalin, a Korábban Érkeztem Dél-Alföldi Koraszülött Intenzív Osztályért Alapítvány elnöke és Gesztes Olimpia, a Három Királyfi Három Királylány Alapítvány szegedi csoportjának vezetője, az SZTE Társadalmi Felelősségvállalás Kompetenciaközpontjának Családbarát Egyetem események alprogramvezetője a civil szervezetek családügyi szerepvállalását mutatta be.

A civileknek a társadalmi felzárkózás és a gyermekvédelem területén történt szerepvállalásáról dr. habil. Jancsák Csaba egyetemi docens (SZTE) a gyermek és ifjúsági korosztályok napjainkban érő új sebezhetőségekről szóló bevezető gondolatai után, Radomszki Lászlóné társadalmi felzárkózásért felelős helyettes államtitkár (Belügyminisztérium) tájékoztatta a Civilek a társadalmi felzárkóztatás területén kifejtett szerepvállalása című előadásában. Mészáros Ferenc, a Szegedi Keresztény Roma Szakkollégium igazgatója a tizenhárom éves szakkollégium működése kapcsán megjelent kihívásokat és tapasztalatokat mutatta be, őt követte Prof. hc. Kothencz János, a Szeged-Csanádi Egyházmegye Szent Ágota Gyermekvédelmi Szolgáltató főigazgatójának előadása a hazai gyermekvédelemben jelenlévő feladatokról és szerepmegvalósításról. Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke előadása az Erzsébet-táborok misszióját és a legutóbbi években zajlott fejlesztéseket ismertette a hallgatókkal.

2023-11-29_Hornyak_Tibor

Hornyák Tibor, az Erzsébet a Kárpát-medencei Gyermekekért Alapítvány elnöke előadás közben

féléves képzés utolsó témaköre a Civilek a Kárpát-medencében, határontúli kapcsolatok, a civilség nemzeti identitásmegőrző karaktere címet kapta. A civil szeminárium utolsó alkalmának első előadója Mucsi Géza, a Miniszterelnökség Nemzetpolitikáért Felelős Államtitkári Kabinet munkatársa volt, aki előadásában összefoglalta az államtitkárság küldetését és feladatait. Őt dr. habil. Bodó Barna egyetemi docens, professzor hc. (Sapientia-EMTE), és a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége elnöke előadása követte a civilség nemzeti identitásmegőrző missziójáról.

2023-12-06_Bodo_Barna_2

dr. habil. Bodó Barna egyetemi docens, a Magyar Civil Szervezetek Erdélyi Szövetsége elnöke a civilség nemzeti identitásmegőrző misszióról tartott előadást

A kurzus gyakorlati része volt a Csongrád-Csanád Vármegyei Civil Közösségi Szolgáltató Központban zajlott képzésrész, amely során a hallgatóknak alkalma nyílt arra, hogy megismerjék a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének a gyakorlati kérdéseit, és interaktív módon kipróbálni az "ALACOOLJ! – mert civil szervezetet létrehozni menő" nevet viselő kreatív kooperációs társasjátékot is.


Kepgaleria_felevrol

Képgaléria a félév előadóiról a képre kattintva érhető el

A szabadon választható kurzus hallgatói többféle módon is megszerezhették a félévvégi jegyet és krediteket: a félév során nyert ismeretek felhasználásával megalkothatták egy elképzelt, új civil szervezet koncepciótervét, avagy egy már működő civil szervezet működését elemezhették esettanulmány formájában. A feladatteljesítéshez segítséget kaphattak a Csongrád Megyei Civil Központ munkatársaitól, Molnár Elvirától, Varga Mártától és Pusztayné Tóth Gabriellától, illetve a kurzust meghirdető Alkalmazott Társadalomtudományi Tanszék oktatóitól, Jancsák Csabától és Kiss Mária Ritától.

– A vendégelőadók közreműködésével zajló kurzus legfőbb célja az volt, hogy felhívjuk a hallgatók figyelmét a civil szervezetek által hordozott értékekre, értékteremtő folyamatokra, de ugyanakkor az is a céljaink közé tartozott, hogy a civil szervezetek létrehozásának és működtetésének módozatait is bemutassuk. – mondta el Jancsák Csaba egyetemi docens, tantárgyfelelős.



Molnár Elvira, a Csongrád-Csanád megyei Civil Szolgáltató Központ vezetője a képzést záró értékelésében kiemelte: a képzés teljesítette azt a kitűzött célt is, hogy az elméleti ismereteken felül praktikus, gyakorlati ismereteket is nyújtson és népszerűsítse a civil aktivitásokat, a civilek által is képviselt értékeket.


SZTEinfo


Borítókép: Eredményesen zárult az első alkalommal meghirdetett civil képzés a Szegedi Tudományegyetemen Fotó: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek