Bezár

Hírarchívum

mefob_arvai_gergo_dobogo

Három SZTE hallgató, négy érem a MEFOB-ról

Három SZTE hallgató, négy érem a MEFOB-ról

2023. december 07.
5 perc

A „RAW Erőemelő MEFOB 2023” nevű versenyen a Szegedi Tudományegyetemet három hallgató képviselte. Az egész napos megmérettetésről két egyéni aranyérem és egy ezüstérem mellett, csapatban is a dobogó második fokára állhattak fel az SZTE képviselői, Kozma Gergő Lajos, Árvai Péter és Árvai Gergő.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az egyetemisták, főiskolások országos versenysorozatának (MEFOB) idei legfontosabb állomását, erőemelés sportágból Budapesten tartották, december elején. A Szegedi Tudományegyetemet hárman képviselték.


SZTE hallgatók és eredményeik:


Kozma Gergő Lajos -105 kg súlycsoportban – 2. helyezés,

Árvai Péter +120 kg súlycsoportban– 1. helyezés,

Árvai Gergő -120 kg súlycsoportban – 1. helyezés,

Csapatban a Szegedi Tudományegyetem 2. helyezés.

 ag

Dr. Árvai Gergő, a Szegedi Tudományegyetem Állam-és Jogtudományi Kar Üzleti Jogi Intézeténél tudományos segédmunkatársaként dolgozik, mellette az Állam- és Jogtudományi Doktori Iskola negyedéves levelezős PhD hallgatója. Jogász diplomáját 2020-ban szerezte meg Szegeden, 2022-ben a Gazdaságtudományi Karon jogász-közgazdász, 2023-ban pedig az Állam- és Jogtudományi Karon környezetvédelmi szakjogász szakirányú képesítést szerzett.

–A sport gyermekkorom óta az életem részét képezi, számos sportágat kipróbáltam már, többet versenyszerűen űztem. Az úszás, a kézilabda, a cselgáncs, valamint a CrossFit után - graduális hallgató éveimben - az olimpiai súlyemelés sportág szerelmese lettem, 2018-ban az SZTE színeiben nyertem meg a súlyemelő MEFOB-ot. Sérülés és rövid kihagyás után jött az erőemelés, amellyel megközelítőleg egy éve foglalkozunk testvéremmel, Árvai Péterrel. Az eltelt rövid idő ellenére a sportág testhezállónak bizonyult, hiszen a korábbi sportmúlt miatt az alapgyakorlatok (guggolás-fekvenyomás-felhúzás) soha nem álltak tőlem távol. A munka mellett a sport csupán szabadidős tevékenység számomra, azonban az életem egyik meghatározó szegmensét képezi. Jelenleg a BCESE versenyzője vagyok. – mondta el Dr. Árvai Gergő.

A 2023 decemberében megrendezett Erőemelő Magyar Egyetemisták és Főiskolások Országos Bajnoksága (MEFOB) egy megközelítőleg 3 hónapos felkészülési időszak lezárása volt az SZTE hallgatói számára. Az idei MEFOB jól szervezett volt, a szervezők a határidőket pontosan betartották, a zsűri bírálata korrektnek bizonyult.

–A versenyen saját magamat kellett legyőznöm, amely mindhárom fogásnem vonatkozásában sikerült: guggolásban 232,5 kg, fekvenyomásban 130 kg, felhúzásban pedig 270 kg volt a teljesítményem, összesítve 632,5 kg, amely valamennyi gyakorlat tekintetében egyéni csúcs. Külön örömömre szolgált, hogy a megmérettetésen Kozma Gergővel és Árvai Péterrel közösen képviselhettük a Szegedi Tudományegyetemet, ezzel az egyetemek rangsorában a második helyezést sikerült elhoznunk – összegezte a versenyt dr. Árvai Gergő.

Árvai Péter, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi karának Gazdálkodási és Menedzsment szakos hallgatója. Tanulmányait 2020 szeptemberében kezdte és jelenleg az utolsó alapszakos félévénél tart, hamarosan záróvizsgázik.

apg

–A sport mindig is nagy szerepet kapott az életemben, és cselgáncsoztam több, mint 10 éven keresztül versenyszerűen. Válogatott kerettag voltam éveken keresztül, és számos hazai és nemzetközi versenyen képviseltem szakosztályomat, hazámat. Ceglédi lakhelyem által a CVSE Judo Szakosztály segített sportkarrierem alatt, és miután visszavonultam ebből a sportágból, szintén a ceglédi BCESE szakosztály igazolt versenyzője lettem, sokkal inkább már hobbi, szabadidős tevékenység céljából. Hálás vagyok a korábbi edzőimnek, és a judo adta fizikumnak, amit jelenleg próbálok kamatoztatni erőemelés sportágban. Kezdőnek számítok még ebben a sportágban, hisz idén márciusban volt a legelső versenyem, azóta pedig ez a MEFOB volt a negyedik esemény. Maga a versenyzés, és a maximális teljesítmény nyújtása nem idegen terep, viszont még érzem, hogy versenyrutin híján vagyok ebben a sportágban. Bízom benne ez az elkövetkezendő években pozitív irányban fog változni, és minden egyes megmérettetésből a megszerzett tapasztalatokat tudom hasznosítani. Egyet tudok érteni testvéremmel, hogy a közös edzések még szorosabbá teszik kapcsolatunkat, és emellett új barátokra, ismerősökre, támogató edzéspartnerekre tettünk szert az elmúlt egy évben – tudtuk meg Árvai Pétertől.

Péter mindhárom fogásnemből új egyéni rekordot állított fel. A versenyszabályzat szerint mindhárom gyakorlatból 3 ismétlés engedélyezett, és mindig csak nagyobb, vagy azonos súlyt lehet megválasztani, tehát visszafelé, lefele nem engedélyezett változtatni. Ez egy alapos becslést követel meg, hisz mindig meg kell találni azt az adott súlyt, amit még képes a versenyző szabályosan teljesíteni. 3 fogás van egy gyakorlatból, és 3 gyakorlat, guggolás, fekvenyomás és felhúzás. Péternek sikerült 9/9 gyakorlatot érvényesen teljesíteni: guggolás 222,5 kg, fekvenyomás 155 kg, felhúzás 255 kg. Összesítve a Total eredménye 632,5 Kg lett, amivel a +120 Kg kategóriát sikerült megnyernie.

Jelenleg élvezem ezt a sportágat, úgy érzem sikerült megtalálnom az egyensúlyt az edzések és az egyetemi elfoglaltságok vonatkozásában, így egyik sem megy a másik kárára (a korábbi judo élsportolói karrieremben sajnos ez nem valósult meg). Célom folytatni a felkészülést, és remélem az alapszakos tanulmányom sikeres befejezését követően tudok mesterszakos tanulmányra jelentkezni, így az elkövetkezendő pár évben tudom ismét képviselni az egyetemet. Amennyiben jól értesültem jövő évben kerül megrendezésre a FISU World University Championships Powerlifting verseny, erre az eseményre kijutni versenyzőként egy hatalmas álom teljesülését jelentené.

–Az SZTE Sportközpont oktatójával, Szász Róberttel már korábban megismerkedtem egy egyetemi kurzus kapcsán, és több alkalommal is segítségére volt a szegedi sportolóknak. Több judo versenyen volt lehetőségem az egyetemet képviselni, és mindegyik verseny során maximális támogatás volt a részéről, mint adminisztrációban, szervezésben, nevezésben, versenyre való eljutásban. Ezen pozitív élmények mentén bátorkodtam felkeresni Róbertet más sportággal kapcsolatban is, az erőemeléssel kapcsolatban, bízva abban, hogy ebben az esetben is segítőkész lesz. Ez pontosan így is történt, a nevezéssel, adminisztrációval, eljutással kapcsolatban jelentősen hozzájárult sikerünkhöz. Ezúton is szeretnénk köszönetünket kifejezni a Sportközpontnak, Róbertnek, és az egyetemnek, hogy támogattak minket. Jó SZTE-s diáknak lenni –hangsúlyozta Árvai Péter.

MEFOB_web_kg

Kozma Gergő Lajos, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, kereskedelem-marketing szakos, 23 éves hallgatója. Versenyszerűen foglalkozik erőemeléssel, logikus volt, hogy induljon el a MEFOB-on. 655kg-os összetett eredménnyel súlycsoportjában ezüstérmes lett, abszolút kategóriában pedig ez a teljesítmény 3.helyezést jelentett számámra. Távlati tervei között szerepel, hogy nemzetközi porondon is jó eredményeket érjen el sportágában.

SZTEinfo/Lévai Ferenc

Fotók: MEFS, Kozma Gergő Lajos, Árvai Gergő, Árvai Péter

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek