Bezár

Hírarchívum

Kariko_Katalin_es_Drew_Weissman_eloadasa

Karikó Katalin és Drew Weissman Nobel-előadása Stockholmban

Karikó Katalin és Drew Weissman Nobel-előadása Stockholmban

2023. december 07.
3 perc

Az élettudományi és orvosi Nobel-díjasok, Karikó Katalin és Drew Weissman előadására rengetegen voltak kíváncsiak Stockholmban. Ha lemaradt az élő közvetítésről, cikkünkben visszanézheti a felvételt.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Mintegy ezer ember érdeklődött személyesen az élettudományi Nobel-díjasok előadása iránt 2023. december 7-én 14.00 órától. A stockholmi Karolinska Intézet nagyterme zsúfolásig megtelt, sokan hiába álltak sorba, nem jutottak be Karikó Katalin és Drew Weissman plakátokkal is népszerűsített Nobel-előadásra.

A stockholmi Nobel-hétre kiküldött tudósítónk, Újszászi Ilona szerint szigorú biztonsági ellenőrzésen kellett átmennie mindenkinek, átvilágították az embereket, megnézték a táskáikat. A Karolinska Intézetbeli Nobel-előadás formális feltétele annak, hogy Karikó Katalin és Drew Weissman átvehesse a fiziológiai és orvostudományi Nobel-díjat.

Az események jelen voltak Karikó Katalin vendégei: a családtagok közül a férje, Francia Béla és a nővére: Mészárosné Karikó Zsuzsanna. Alma matere, a szegedi József Attila Tudományegyetemen egykori tanárai közül a genetikát oktató Orosz László akadémikus (és a felesége, a fia), valamint a biokémikus Venetianer Pál akadémikus kapott meghívást a jeles eseményre. Első munkahelyéről, a Szegedi Biológiai Központból korábbi munkatársai: Kondrosi Éva, Duda Ernő, Vigh László (és felesége, Horváth Ibolya), Szalay Aladár (és a felesége), illetve az SZBK-ból a stockholmi Karolinska Intézetbe érkezett Szeles Anna is részt vett a Nobel-hét kitüntetett programján. A korábbi amerikai munkatársai közül: Elliot Barnathan és David Langer; továbbá a németországi BioNTech cégtől Holger Kissel (a felesége és a kislánya kíséretében) jelent meg. A Kisújszállásról indulók közül a Karikó Katalin támogatását élvező Szabó Gábor Tamás kutatóorvos, a BioNTech társigazgatója is jelen volt, míg Pardi Norbert, a University of Pennsylvania Pardi Lab vezetője később csatlakozott.

A mintegy 700 jelen lévő között láttuk – többek között – Jakab Ferenc virológust (PTE) és a szegedi egyetem alumnáját, Müller Adrient, Magyarország stockholmi nagykövetét is.

„Nagyon izgatott vagyok, mert ilyen nagy hallgatóság előtt még sohasem tartottam előadást” – fogalmazott megilletődötten Karikó Katalin. Hozzátette: izgatott, mert neki kell bemelegíteni a közönséget kollégája, Drew Weissman előadásához, amely az mRNS technológia jelenét és jövőjét fogja tárgyalni.

Karikó Katalin bemutatta az mRNS terápiás alkalmazásának történetét 1961-től kezdve. Kitért mentoraira és azokra a kutatókra is, akikkel együtt dolgozott. Lendületes, diasorral színesített előadása egy-egy fordulatával, időnként, megnevettette a hallgatóságot.

A kutatói munka jelentőségéről szólva hangsúlyozta: nem szabad feladni, mindig a következő feladatra kell koncentrálni.

Előadásában kiemelte a szegedi egyetemen töltött évek fontosságát. Az előadás végén, a köszönetnyilvánításában ugyancsak kiemelte a Szegedi Tudományegyetem szerepének a jelentőségét, mert egykori alma materében kapta meg a tudományos alapokat.

Nézze meg Karikó Katalin és Drew Weissman Nobel-előadását, amelyet élőben közvetítettek a YouTube-on!

Fotó: Újszászi Ilona

További cikkek a 2023-as Nobel-hetekről szóló oldalunkon.

Karikó Katalin, Krausz Ferenc, valamint a többi Nobel-díjas stockholmi előadása és a Nobel-díjátadó élő közvetítései itt követhetők.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek