Bezár

Hírarchívum

szte_junior_tudasproba_boritokep

Vetélkedővel ünnepeltük a magyar Nobel-díjasokat a JATE Klubban

Vetélkedővel ünnepeltük a magyar Nobel-díjasokat a JATE Klubban

2023. december 10.
5 perc

Miközben hazánk tudomány iránt érdeklődő közönsége a Nobel-díj átadó ceremóniát követte, a Szegedi Tudományegyetem a jövő kutatóit hívta csapatvetélkedőre. A december 10-én, a JATE Klubban tartott eseményen együtt tapsoltak általános és középiskolás versenyzők Karikó Katalinnak és Krausz Ferencnek. A tudáspróba megszervezésében az SZTE Junior Akadémia is részt vett, illetve bemutatkozott a Csányi Alapítvány, amely mentorált diákokat is hozott a versenyre.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– Nagyon büszkék vagyunk arra, hogy egy óra múlva elkezdődik az a felemelő ünnepség, amelyen Karikó Katalin, egyetemünk egykori hallgatója, jelenlegi kutatóprofesszora átveszi a Nobel-díjat. Büszkeség az is, hogy Krausz Ferenc fizikus is átveheti a Nobel-díjat. Ő ugyan a müncheni Ludwig-Maximilians Egyetem kutatóprofesszora, a munkássága ugyanakkor számos szállal kötődik magyarországi kutatóhelyekhez, így a Szegedi Tudományegyetemhez is – mondta Prof. Dr. Széll Márta, az SZTE stratégiai rektorhelyettese az SZTE Junior Tudáspróba megnyitóján.

KJA-3916

Prof. Dr. Széll Márta példaként állította a fiatalok elé Karikó Katalin kutatói életútját.

Karikó Katalin végig hitt abban, hogy nem szabad abbahagyni a kutatásokat

– Engedjétek meg, hogy néhány gondolatra visszakanyarodjak Karikó Katalinhoz, ahhoz az életúthoz, amelyet az elmúlt évtizedekben végigjárt, és amelynek a leírása gyönyörűen megtörtént a saját maga által írt önéletrajzi könyvében. Ez az olvasmány mindenkinek erősen ajánlott, pláne olyan fiataloknak, akik azon gondolkodnak, hogy élethivatásként a kutatást, a fejlesztést, új ismeretek megszerzését tűzik ki célul. Karikó Katalin életútja arról szól, hogy egy rendkívül felkészült, az egyetemről nagyon jó tanulmányi eredményekkel kikerült fiatal hölgy hogyan ragaszkodik egész életútja során a magas szintű kutatások folytatásához. Számos ponton megkérdőjeleződött, hogy a kutatásainak van-e értelme, haszna a tudomány előremenetele szempontjából. Sajnos egy világjárvány kellett ahhoz, hogy megtudjuk, az a több évtizedes, szakadatlan eltökéltséggel végzett munka, amelyet Karikó Katalin véghezvitt, az emberiség egyik megmentője lett a Covid-19 járvány elleni küzdelemben. Szeretném, ha ez is mindenkinek a fejében lenne azokban az emelkedett pillanatokban, amikor együtt leszünk szemtanúi annak, hogy Karikó Katalin átveszi a Nobel-díjat – hangsúlyozta a rektorhelyettes a december 10-én délután rendezett vetélkedőn.

KJA-4191

Mindenki érdeklődve figyelte a JATE Klub nagytermében a Nobel-díj átadójának élő közvetítését.

Az SZTE Junior Akadémia képviseletében Dr. habil. Újvári Edit igazgató köszöntötte a középiskolásokat. A Junior Akadémia a tehetséggondozást helyezi középpontba. Számos olyan programot, képzést alakítottak ki középiskolásoknak, amelyeknek az a célja, hogy a Szegedi Tudományegyetem minél színesebb, érdekesebb, vonzóbb legyen a fiatalok számára. Ennek jegyében nagy örömmel kapcsolódtak be a programba - hallottuk.

KJA-3817

Dr. habil. Újvári Edit, az SZTE Junior Akadémia igazgatója.

A Csányi Alapítványt is támogatta az SZTE Nobel-díjasa

A Nobel-díj átadó élő közvetítésével egybekötött vetélkedőn közreműködött a Csányi Alapítvány is. Az alapítványt képviselő Szabóné André Piroska és Mikics Péter kiemelte, hogy Szegeden három csoport támogatását, tehetségfejlesztését végzik. 2024-ben újra válogatást tartanak, várják a tehetséges, nehéz anyagi helyzetben élő gyerekek jelentkezését. Tízéves kortól egészen az egyetem elvégzéséig foglalkoznak diákokkal, a délutáni foglalkozásokon elsősorban az idegen nyelvi és informatikai kompetenciáikat fejlesztik. Az SZTE ünnepelt kutatóprofesszora, az orvosi-élettudományi Nobel-díjas Karikó Katalin évek óta követi az alapítvány munkásságát, a Széchenyi-díjjal járó pénzjutalma felét nekik ajándékozta.


tudasproba_JATE
GALÉRIA: SZTE Junior Tudáspróba és Nobel-díj átadó élő közvetítés a JATE Klubban. Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Számos érdekes látni- és fognivalót hozott a JATE Klubba az Interaktív Természetismereti Tudástár, amelyet Csehó Gábor képviselt. Az érdeklődő diákok kézbe vehették egy hód koponyáját, megvizsgálhatták a fogazatát, illetve megnézhették, milyen a hód által megrágott fa, és milyen a rágcsáléka. Kókusztermést, szarvat, agancsot is a kezükbe vehettek, valamint végigsimíthatták egy erdei fülesbagoly és egy szajkó szárnyát. Azt is érzékelhették, mennyire puha a vadászgörény szőre. Sztereobinokuláris mikroszkópok alatt vizsgálhattak a kíváncsi szemek olyan érdekességeket, mint például kullancs, különböző rovarok, korall, madárpók levedlett bőre, gabonasikló levedlett bőre és egy elpusztult vakondot is láthattak egészen közelről.

Magyarázz úgy, hogy a nagymamád is értse!

A ScUp storytelling csapatversenyen tizennégy, középiskolásokból álló csapat mérkőzött meg. Kommunikációs és előadói képességüket kellett megcsillogtatniuk a szakmai zsűri előtt, amelynek tagja volt Prof. Dr. Széll Márta, Dr. habil. Újvári Edit és Dr. habil. Hunyadi Zsolt, az SZTE Eötvös Loránd Kollégium igazgatója. A feladat az volt, hogy válasszák ki valamelyik Nobel-díjas témát (Karikó Katalin és Krausz Ferenc kutatásai közül) és maximum két percben egy kiselőadás keretében úgy magyarázzák el, hogy azt a nagymamájuk is megértse. A felkészülésre körülbelül másfél órájuk volt a fiataloknak, akik bármilyen offline segédeszközt használhattak a prezentációhoz. A program megvalósításában közreműködtek az SZTE Eötvös Loránd Kollégium hallgatói és a ScUp közösség.

KJA-4132

Miközben a csapatok a kiselőadást tervezték, meg-megszakították a munkát arra az időre, amíg az élő közvetítésen, kivetítőn megnézték, hogyan veszik át Nobel-díjukat az idei magyar díjazottak: a fizikai Nobel-díjas Krausz Ferenc és az orvosi-élettudományi Nobel-díjas Karikó Katalin. Az SZTE Nemzetközi és Közkapcsolati Igazgatóság munkatársai, Újszászi Ilona és Sahin-Tóth István Stockholmból, a díjátadó ceremónia helyszínéről videóüzenetet küldött a vetélkedő résztvevőinek.

Az eredményhirdetésen Prof. Dr. Széll Márta megköszönte a diákoknak a lelkesedést és a bátorságot, hogy talpraesetten álltak a színpadra prezentációjukkal. Ugyanakkor a felkészítő tanároknak és a mentoroknak is köszönetet mondott, hogy foglalkoztak a tanulókkal, akiket felsőfokú tanulmányaik idején visszavár a Szegedi Tudományegyetem. Az első három helyezett csapat SZTE-s ajándékcsomagot kapott, de senki sem távozott üres kézzel az egyetem központi épületének pincéjében lévő, 50 éves JATE Klubból.

KJA-4221

Kiselőadásra készülnek. Középiskolás diákok magyarázták el, miért járt Nobel-díj Karikó Katalinnak/Krausz Ferencnek.

Az eredmény:

  1. hely: „Vanádium” csapat: Papp Franciska, Moussavi Párisza, Kohári Ákos
  2. hely: „Papucsállatkák” csapat: Juhász Kinga, Tóth Dóra, Kiss Nikolett Rita
  3. hely: „Durva felszínű endoplazmatikus retikulum” csapat: Papp Zsombor, Molnár Péter, Maróti Evelin

A kisebbek, az általános iskolások amellett, hogy a már említett bogarakkal és egyéb állati érdekességekkel ismerkedhettek, kvíz feladatlapot töltöttek ki – szintén a szegedi egyetem ajándékcsomagja járt az eredményes megoldásért.

 


Vida-Szűcs Imre

Borítókép: Munkában a későbbi győztes csapat, a Vanádium.

Fotók: Kovács-Jerney Ádám

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek