Bezár

Hírarchívum

uppsala_kariko_katalin

Nézze élőben ön is az orvostudományi és a fizikai Nobel-előadásokat az Uppsalai Egyetemen!

Nézze élőben ön is az orvostudományi és a fizikai Nobel-előadásokat az Uppsalai Egyetemen!

2023. december 13.
1 perc

A Nobel-heti rendezvények Stockholm után Uppsalába költöznek. 2023. december 13-án délelőtt három tudományterület – a fizika, a kémia és az élettudomány – Nobel-díjasai tartják meg előadásukat. A két magyar Nobel-díjas, azaz Karikó Katalin és Krausz Ferenc előadását az uu.se élőben közvetíti.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A svédországi uppsalai Nobel-hétre kiküldött tudósítónk, Újszászi Ilona előzetes információi szerint évek óta hagyomány, hogy az újonnan megválasztott Nobel-díjasokat meghívják az Uppsalai Egyetemre. Része ez a Nobel-díjhoz kapcsolódó rendezvénysorozatnak. 2023. december 13-án és 14-én több Nobel-díjas is előadást tart Uppsalában. Az előadások mindenki számára nyitottak, két előadást élőben is közvetítenek a weben.

 medicin

„Üdvözöljük a 2023-as orvosi Nobel-díjas Karikó Katalinnal, a Szegedi Tudományegyetem professzorával és a Pennsylvaniai Egyetem Perelman School of Medicine adjunktusával egy előadáson.” Így kezdődik az Uppsalai Egyetem programajánlója. A 10 óra 45 perckor kezdődő és 12 óra 10 perckor záruló programra a BMC épületébe várják a hallgatóságot.

A nagy érdeklődésre tekintettel a Nobel-díjas Karikó Katalin, a Szegedi Tudományegyetem kutatóprofesszora előadását élőben közvetíti www.uu.sw oldalon az Uppsala Universitet.

Hamar megtelt a 400 fős előadóterem

A Szegedi Tudományegyetem professzorát a több mint 400 személyt befogadó, az Uppsala Egyetem Biológiai Centrumához tartozó Auditórium előtt legalább ennyien várták, remélve, hogy bejutnak az előadóterembe. "Az mRNS fejlesztése terápiára" című előadását azzal kezdte Karikó Katalin, hogy mennyire kitüntető számára Linné egyetemén fiatalokkal találkozni. Elmesélte, hogy általános iskolás korában Linné, a nagy "rendszerező" megragadta figyelmét. A XVIII. században élt svéd tudósról írta első pályamunkáját. Nem kapott érte díjat, nem nyert ezzel pályázaton, de sokat tanult Carl von Linné életéből, rájött, mennyire fontos az adatok megfelelő rendszerezése. Ennek hasznát vette a laboratóriumi munkában.

Karikó Katalin Nobel-előadását élőben közvetítette az Uppsala Egyetem. Az mRNS és szakavatott kutatója útját 1961-től kísérhette figyelemmel a hallgatóság. A lendületes pretentációból megismerhették mentorait és kutatótársait, akik közül többeket meghívott a stockholmi Nobel-díj átadó ceremóniára is. A jövőről szólva vázolta, hogy a módosított mRNS orvosi technológia a különböző rákos betegségektől kezdve az allergián át sokféle célra bevethető.


uppsala_eloadas_Kariko_Katalin
Meghódította az Uppsala Egyetem hallgatóságát is Nobel-díjas előadásával Karikó Katalin. Fotók: Sahin-Tóth István

Előadását Karikó Katalin az életéről szóló gyerekkönyvek és az "Áttörések" című önéletírása bemutatásával zárta. Végül legalább tíz kérdésre válaszolt.

 fysik_j

A 2023-as fizikai Nobel-díjat hárman, megosztva kapták: Pierre Agostini (Ohio Állami Egyetem, Columbus, USA); Krausz Ferenc (Max-Planck-Institut für Quantenoptik, Garching és Ludwig-Maximilians-Universität München, Németország; aki kutatásai egy részét Magyarországon és Szegeden végzi); továbbá Anne L'Huillier (Lund Egyetem, Svédország). A Nobel-díjat „az anyag elektrondinamikájának vizsgálatához attoszekundumos fényimpulzusokat generáló kísérleti módszerekért” kapták. Az Uppsalai Egyetem auditóriumában 10 óra 15 perckor kezdődő, angol nyelvű előadást az uu.se élőben közvetíti.

 kemi

A 2023-as kémiai Nobel-díjas, Moungi G. Bawendi (Massachusetts Institute of Technology (MIT), Cambridge, MA, US) előadása 10 óra 45 perckor kezdődik a Ångströmlaboratorietben.

 fred

Nő – Élet – Szabadság. Ezzel a mottóval az Uppsalai Egyetemen 2023. december 14-én panelbeszélgetésre hívják az érdeklődőket a békéről, a nők jogairól és általában az emberi jogokról Iránban és a világon. A beszélgetésen a Békedíjas Narges Mohammadi képviseletében a férje és lánya, Taghi Rahmani és a fia, Kiana Rahmani vesz részt.

Újszászi Ilona

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek