SZTE Info

Az óraátállítás hogyan hat az idegrendszerre?

Az állandóság szükséges a gyógyító és pihentető alváshoz. Alvászavart okoz-e az óraátállítás? Erről mond véleményt a medicina szemszögéből az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum vezető főorvosa, Dr. Várszegi Mária, valamint a migrénnel küzdő Etelka és egy vallástörténelemmel is foglalkozó kutató.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Európa-szerte nagy vita folyik az óraátállítás hatásáról. Számos állam az egyik vagy a másik időszámítás, tehát a téli vagy a nyári időrend mellett voksolna, ami még nagyobb zavart okozna, hiszen fölborulna még a mostani egységes megállapodás is. E megosztottságot bemutató hangképes összeállítás szereplői abban értenek csak egyet, hogy állandóság kell. A riporter, Tráser László, aki először Dr. Várszegi Mária főorvost, a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Dél-alföldi Regionális Alvásdiagnosztikai és Terápiás Centrum vezetőjét kérte mikrofon elé.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. január 27.

Kiemelt_Zolnay_Kriszta

Szeged és London között ingázik: a Richter igazgatósági tagja, multinacionális gyógyszercégeket képviselt a nemzetközi porondon, most a pénz és az egészségügy metszéspontján végez szakértői munkát a Tisza-parti város Kígyó Patikája tulajdonosaként is ismert dr. Zolnay Kriszta. Az SZTE Gyógyszerésztudományi Karán végzett szakemberrel életútjáról beszélgetve megtudtuk, időnként miért kérdezi önmagától: „Ez tényleg velem történt meg?”

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.

Eseménynaptár

Eseménynaptár RSS

Rendezvénynaptár *