SZTE Info

Kiemelt_Semmelweis

Mit tett az anyákért és az egészségügyért Semmelweis Ignác?

A Semmelweis Ignác által kötelezővé tett fertőtlenítés forradalmi változást hozott az egészségügyi intézményekben elvégzett beavatkozások hatásosságában – emlékeztet Dr. Németh Gábor, az SZTE professzora, akit a kórházi fertőzések megelőzéséről is kérdeztünk.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi Karán lévő nőgyógyászati klinika igazgatója, Dr. Németh Gábor professzor szerint ma ugyanolyan fontos és kötelező a klinikai beavatkozás előtti alapos orvosi kézfertőtlenítés, mint a 19. század 40-es éveinek elején, amikor Semmelweis Ignác kötelezővé akarta tenni a klórmész-oldatos kézmosást. A nőgyógyászt Tráser László kérdezte az SZTE klinikakertjében felállított Semmelweis-szobor avatóünnepsége után. A hangzó interjúból – többek között – megtudjuk, hogy ma különleges kesztyűben dolgoznak a sebészi beavatkozást végző orvosok, ám a kézfertőtlenítés műtét, vagy szülés levezetése előtt ugyanúgy higiénés parancs, mint ahogy azt „az anyák megmentője” javasolta.


Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. március 24.

nyito_Nemeth_Aniko

Az SZTE Füvészkert felújítása és működtetése mellett a gyermekek és fiatalok környezettudatosságra nevelése, valamint az ismeretterjesztés terén is sikeres intézményvezetői munkája elismeréseként Magyar Bronz Érdemkereszt polgári tagozata kitüntetést kapott Németh Anikó. A Füvészkert igazgatóját munkájáról és a botanikus kert növénygyűjteményeiről is kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.