SZTE Info

Publikációkat vár, olvasásra ösztönöz az új folyóirat, a Digitális Bölcsészet

Újra kell gondolni a humántudományi kutatások tárgyát és módszerét! Ez a bölcsészek válasza az információs társadalom új kihívásaira. Az e témával foglalkozó szegedi konferenciát követően 3 évvel, 2018 szeptember 19-én megszületett a Digitális Bölcsészet című folyóirat.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A humántudományok művelői közül az informatika nyújtotta lehetőségekkel is élni tudó és kívánó kutatók számára nyújt publikációs lehetőséget a Digitális Bölcsészet. Az új online folyóirat első – 2018. szeptember 19-én napvilágot látott – számának beköszöntője arra a kérdésre is választ kapunk, hogy mi a „digitális bölcsészet”?

„A digitális bölcsészet egyesek szerint paradigmaváltást jelent a bölcsészettudományok területén. Mások szerint a számítógép pusztán új eszközöket biztosít a bölcsészettudományi kutatások számára. Számunkra a Digitális Bölcsészet mindezen kutatók közös fóruma.”

 

Hogyan jött létre a Digitális Bölcsészet?

A szegedi kiindulópontnak számító és éppen az SZTE Klebelsberg Könyvtárban 2015 októberében rendezett konferencián is kiderült, a digitális bölcsészet rokonságban van a könyvtári informatikával. Azaz velünk – fogalmaz Kokas Károly. Az SZTE Klebelsberg Könyvtár főigazgatóhelyettese tagja a Digitális Bölcsészet című folyóirat szerkesztőbizottságának. Az előzményekről elmondta: Az elmúlt évben, elsősorban budapesti (ELTE) és szegedi (SZTE) digitális bölcsészek arra jutottak, hogy egy OJS típusú OA licence alatti lapban kezdjenek el gondolkodni. A terv odáig jutott, hogy szerkesztőbizottság alakult és szerkesztőség is, amely utóbbi a virtuális térben megkezdte üléseit. – Sajnos az említett pár hónapnak volt egy tragikus vonása is, ezen idő alatt két kollégát is elveszítettünk. Emléküket őrizzük, a névsorokban olvashatóan is – tette hozzá Kokas Károly.

 

Mit tekint céljának és feladatának a DB szerkesztőbizottsága?

„A folyóiratot azzal a céllal hoztuk létre, hogy lehetőséget teremtsen a magyarországi számítógépes bölcsészeti kutatások eredményeinek közzétételére. Feladatunknak tekintjük a digitális bölcsészeti adatforrások, szolgáltatások és a vonatkozó szakirodalom kritikai ismertetését, valamint a szakterülettel kapcsolatos tudományos hírek közlését.

Célunk, hogy elősegítsük a különféle intézmények, műhelyek és kutatók közti tudományos párbeszédet.”

 

A szerzők és olvasók hol lelhetik e fórumot?

„Az évente megjelenő tudományos folyóirat nyitott: nyílt hozzáférésű és tartalmai a CC-BY-NC-SA licencnek megfelelően szabadon felhasználhatók. Nyitott a különféle tudomány- és szakterületek felé, és egyaránt befogadó a hazai és külföldi műhelyek tevékenysége iránt.”

 

Mi a Digitális Bölcsészet közzétételi politikája?

Ha valaki érdeklődik a folyóiratnál történő közlés iránt, javasoljuk, hogy nézze át a Információk a folyóiratról oldalt a folyóirat közzétételi politikájának megismeréséhez, valamint a Szerzői útmutatót. A szerzőknek szükséges regisztrálni ahhoz a folyóirathoz, ahol elsődlegesen szeretnének cikket közölni vagy, ha már regisztráltak, akkor egyszerűen lépjenek be és kezdjék el az 5 lépéses folyamatot – javasolja Kokas Károly. A Digitális Bölcsészet szerkesztőbizottsága elérhető a dbfolyoirat@gmail.com e-mail címen. Az SZTE Klebelesberg Könyvtár informatikai főigazgató-helyettese hozzátette: álláspontja szerint e területnek egyként vannak irodalmi, történelmi, nyelvészeti stb. aspektusai, de ugyanígy könyvtáriak is. Így aztán nem véltelen, hogy a Digitális Bölcsészet című folyóirat külön-külön is megszólítja információival, „jó tanácsaival” az olvasókat, a szerzőket és a könyvtároksokat.

 

SZTEinfo – Ú. I.

 

Korábban írtuk:

Mi a digitalizálása haszna a kutatómunkában?

 

Hálózatban az informatikusok és a könyvtárosok – A 26. Networkshop konferencia a TIK-ben

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. október 20.

Nyito_1956._oktober_20._AudMax

„A szövetség célja az, hogy az egyetemekről és főiskolákról kikerülő ifjúság, ne közönyös tömeg, vagy megfélemlített réteg legyen, hanem a népért, a hazáért, a boldogabb jövőért harcoló bátor, lelkes sereg” – idézte a helyi napilap a szegedi MEFESZ 1956. október 20-i nagygyűlésén elhangzottakat. A szegedi egyetemisták és oktatóik 64 évvel ezelőtti napjait az SZTE Klebelsberg Könyvtár Contenta rendszeréből kiemelt visszaemlékezéssel és újságcikkel, valamint fotókkal és hangképekkel is fölidézhetjük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.