Bezár

Hírarchívum

Szentivaneji_nyito

Universitas bérlet, színházi nyílt nap, drámacsoport – az egyetemisták meghódítására készül az SZNSZ

Universitas bérlet, színházi nyílt nap, drámacsoport – az egyetemisták meghódítására készül az SZNSZ

2018. október 03.
5 perc

A Szentivánéji álom, William Shakespeare örökérvényű vígjátéka is része a Szegedi Nemzeti Színház őszi kínálatának. A 2018. október 11-ig megváltható Universitas bérlet tulajdonosai e napon tekinthetik meg az előadást. E darab téma lesz az ugyancsak ekkorra időzített, az SZTE hallgatóit az Őszi Kulturális Fesztivál idején megszólító színházi nyílt napnak és a Hangadó drámacsoportbeli programnak is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

A Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház hagyományosan tartalmas kapcsolatának kifejezője az Universitas bérlet. Az egyetemisták számára e formában 2018. október 11-ig és kedvezménnyel kínált színházi élmény-sorozat idén épp e határidős nap estéjén a Szentivánéji álommal indul.


IMG_4209

 

 

Kulisszatitkok testközelben

 

„Oberon tündérszolgája, Puck, megnyitja a színház kapuit az egyetemisták előtt” – még az Universitas bérletes előadást megelőzően, 2018. október 11-én 10 órától.


IMG_4213

 

A Színházi nyílt nap a Szegedi Tudományegyetem és a Szegedi Nemzeti Színház hagyományos együttműködésének egyik megnyilvánulási formája az SZTE Őszi Kulturális Fesztivál időszakában, amelyről legutóbb 2017-ben számolt be az SZTE Hírportál.

 

A 2018. évi, azaz a 23. Őszi Kulturális Fesztivál diákoknak szóló Színházi nyílt napja számos ponton kötődik a Szentivánéji álomhoz.


Szentivaneji

 

A jelmezbemutató és jelmezpróba ugyanúgy hagyományosan visszatérő attrakció, mint a Színházi nyílt nap résztvevőinek igényéhez igazított kulisszák mögötti körséta-sorozat.

 

A Szegedi Nemzeti Színház honlapján olvasható program szerint 11 órakor startol a Szentivánéji énekóra: az altatódalt Vajda Júlia énekművész tanítja a „nagyérdemű” ifjú képviselőinek. Ugyanekkor kezdődik a Szentivánéji beszédtechnika óra: a vígjáték szövegének felhasználásával a Szegedi Nemzeti Színház társulatának új tagjai közül Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás közreműködésével. Ugyancsak 11 órakor kezdőik a Szentivánéji táncóra: az altatódal koreográfiáját Hajdu Anita, a Szegedi Nemzeti Színház tánckarának vezetője segítségével tanulhatják meg a táncoslábú egyetemisták.

 

A színházrajongóvá válás útján az indító élményt adhatja meg – ugyancsak 11 órától – a Szentivánéji álom című előadásra felkészítő foglalkozás Kállai Ákos színházpedagógussal.


IMG_3978

 

 

Bemutatkoznak az új társulati tagok

 

Pazar látványvilág, humor és felhőtlen kikapcsolódás. Ezt ígéri a Horgas Ádám tagozatvezető rendezésében bemutatandó Szentivánéji álom. William Shakespeare közkedvelt vígjátéka a szegedi Nagyszínház színpadán is tartogat meglepetéseket – az Universitas bérlet tulajdonosai számára 2018. október 11-én 19 órától.

 

A nagyszabású produkció koncepciójáról és kulisszatitkairól a rendezőtől, Horgas Ádámtól megtudtuk: „szerinte nincs hierarchia az egyes produkciókban, mindenki egyformán fontos, aki részt vesz egy darab születésében. A Szentivánéji álom Shakespeare legtöbbet játszott klasszikusa, és a játszási hagyományok azt diktálnák, hogy sok szerepet összevonjanak, ám a rendező minél több emberrel szeretne együtt dolgozni a társulatból. Ebből kifolyólag ugyan kisebbé válnak a szerepek, de nagyobb közösséget mozgat meg és kovácsol egybe a produkció, melyre ő maga kiváló csapatépítő darabként tekint” – olvastuk az SZNSZ sajtóközleményében.


IMG_4068

 

Növeli az első nagyszínházi bemutató körüli érdeklődést, hogy a „világot jelentő deszkákra” lépnek a Szegedi Nemzeti Színház prózai tagozatának új tagjai: Ágoston Katalin, Menczel Andrea, Medveczky Balázs, Rétfalvi Tamás és Szegezdi Róbert – árulta el Barnák László főigazgató.

 

Horgas Ádám szerint a vígjáték érdekessége azon alapul, hogy ott lappang mögötte a tragédia, a humor tétjét ez adja meg. A Szentivánéji álom elemzésében erre nagy hangsúly kerül, fogalmazta a rendező. Külön érdekesség, hogy Shakespeare ugyanabban az évben írta a darabot, mint a Rómeó és Júliát, melynek dramaturgiájában szintén sokáig nyitott marad a végkifejlet tragikuma.


IMG_4117

 

A Szentivánéji álom a szerelem lehetőségének tönkretételéről szól, három réteget különíthetünk el benne: szellemvilág, szerelmesek, mesteremberek. Ez a három egység megfelel annak a filozófiai elképzelésnek, miszerint az ember testből, lélekből és szellemből áll. A darabban a szerelmesek a lélekhez kötődnek, a szellemvilág a szellemhez, a mesteremberek pedig a testet képviselik, mégis egyedül ők képesek az igazi szerelmet felmutatni a fejedelem előtt tartott játékukban. Egy pillanatban megtörténik a katarzis, az igazi színházi varázslat” – fogalmazott Horgas Ádám az SZNSZ sajtóközleménye szerint.


IMG_4204

 

 

Szerelmesek éjszakai színitúrája

 

A Szentivánéji álom produkció élményéhez ráadás, hogy az Universitas bérlet előadását követően – a Színházi nyílt napot lezáró programként – Shakespeare vígjátékáról és az előadásról az egyetemistákkal Horgas Ádám tagozatvezető főrendező és a produkcióban színpadra lépő színművészek beszélgetnek.

 

Szerelmes egyetemistáknak a darab szereplői színházi éjszakai túrát szerveznek 2018. október 11-én 22 órától. Így zárul az SZTE és az SZNSZ Színházi nyílt napi programja.

 

„A 135 éves Szegedi Nemzeti Színház jubileumi évadát az egymás iránti nyitottság és kíváncsiság határozza meg. A cél az, hogy a hatalmas, háromtagozatos teátrum társulati egységei igazi közösséggé, egy nagy társulattá kovácsolódjanak, valódi egymásra figyelés alakuljon ki, hiszen ezt a közönség is érzékelni fogja” – fogalmaz Barnák László. A színidirektor ígéretéhez híven a nézők felé fordul a Szegedi Nemzeti Színház.

 

 

Hangadó: Tóték

 

Többféle és több korosztálynak szóló színház-pedagógiai programot is kínál az SZNSZ. Ezek közül a Hangadó elnevezésű többlépcsős és felnőtteknek szól. Ehhez csatlakozhatnak az Universitas bérlettel rendelkezők, akik – a Szentivánéji álom mellett – a Valahol Európában, a Tóték vagy A gyilkos című produkcióhoz kapcsolt foglalkozásokon vehetnek majd részt. Az ingyenes foglalkozásra a jegy, illetve bérletváltáson túl, külön kell jelentkezni.

 

A Tóték című produkcióhoz kötődő Hangadó 2018. október 16-án, 17-én és 18-án 18 órakor kezdődik a Kisszínházban. További információ kérhető Kállai Ákos színházpedagógustól, akinek a telefonszáma: +36308552081, e-mail címe: kooperalo@szinhaz.szeged.hu A Hangadóra a jelentkezési határidő: 2018. október 12.

 

A Szegedi Nemzeti Színház jegyirodáját Szegeden a Stefánia 6. szám alatti épületben (bejárata a művészbejáróval szemben) találják az érdeklődők. A műsorról, a társulatról, a repertorárról a színházról információt szolgáltat az SZNSZ honlapja.

 

A Szegedi Nemzeti Színház megújult honlapját, műsorszerkezetét és szolgáltatásait új szlogen és a mögé képzelhető élmény ragyogja be – ez „A nap fénypontja”.

 

 

SZTEinfo – Ú. I.

Fotók: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek