Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2011. november

2011. november 30.
2 perc

Beiratkozás, albérlet- és munkakeresés, óralátogatás vagy éppen városnézés bulival – az Uniface nevű internetes játékkal a felvételizők a valódi hallgatói élet részesei lehetnek. Így például a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) bármelyik karán szerezhetnek – virtuális diplomát, az intézmény számos szolgáltatását igénybe vehetik, sőt, Szegedet is megismerhetik. A játék a www.uniface.hu oldalon november végén indul értékes nyereményekkel motiválva a legjobb játékosokat. A virtuális egyetemi világ már meghódította a pécsi egyetemre felvételizőket. Idén a SZTE is kitárja virtuális kapuit.

2011. november 30.
2 perc

Mikulás érkezik több mint kétszáz hátrányos helyzetű gyerekhez a Szegedi Tudományegyetem és a Rotaract Club Szeged közös rendezvényén, 2011. december 2-án (pénteken) 10 órától az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

2011. november 29.
1 perc

Az arab tavaszról beszél S. E. Lounes Magramane, az Algériai Népi Demokratikus köztársaság budapesti nagykövete a Mediterráneum a modernkorban és a 20. században (társadalom, politika, mindennapi élet) című konferencia nyitányaként. A december 2-án (pénteken) 9 óra 45 perckor kezdődő tanácskozáson, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara (Szeged, Egyetem utca 2.) földszinti konferenciatermében délután három szekcióban vitáznak a térség kutatói.

2011. november 29.
2 perc

Első alkalommal tart online fogadóórát a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ igazgatója: Erdélyi Evelyn 2011. november 30-án (szerdán) 11 és 12 óra között elsősorban a 2011. évi látogatói elégedettségi felmérésükkel kapcsolatos kérdéseket várja.

2011. november 28.
1 perc

Decemberben is várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem nyílt napokkal. A kari nyílt napokon a középiskolás diákok megismerkedhetnek az adott kar képzési kínálatával és tájékoztatást kapnak a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról.

SZTE JATIK

2011. november 26.
2 perc

Tartós élelmiszert, gyümölcsöt és Mikulás csomagokat gyűjt a Szegedi Tudományegyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központ (SZTE TIK) a rászoruló gyermekeknek. A szegediek, az egyetemi polgárok adományait a nagyszalontai Gyermekvédelmi Központ részére 2011. december 2-ig, az Ágota Alapítványnak szánt felajánlásait december 15-ig várják az SZTE TIK központi ügyfélszolgálatán.

2011. november 26.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Egészségtudományi és Szociális Képzési Kar Tudományos Bizottsága a magyar tudomány ünnepe alkalmából ünnepi tudományos ülést rendez 2011. november 30-án 14 órakor.

2011. november 25.
1 perc

Sikerrel zárult a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) közoktatási intézményei informatikai fejlesztését célzó program. Az "intelligens iskola" program eredménye: összesen 94 iskolai PC és monitor; 45 interaktív tábla, notebook, projektor; 4 Wifi csomag; 1 alkalmazás szerver, valamint 1 szerver szoftver beszerzése. Az SZTE 2008-ban pályázott "A pedagógiai, módszertani reformot támogató informatikai infrastruktúra" című, TIOP-1.1.1./07/1 kódszámú pályázati kiírásra "Informatikai infrastruktúra fejlesztés a SZTE közoktatási intézményeiben" címmel. A 2011. április 1-jén kezdődött és novemberben záruló projektről 2011. november 28-án (hétfőn) 14 óra 30 perctől az SZTE Juhász Gyula Gyakorló Általános Iskola (Szeged, Boldogasszony sugárút 8.) épületében sajtótájékoztatót tartanak.

2011. november 23.
6 perc

A 90 éves a szegedi jogászképzés című ünnepi sorozat keretében november 24-én jogtörténeti konferenciára, 25-én kari konferenciára és 26-án pedig doktorandusz konferenciára várnak minden kedves ünnepelőt és érdeklődőt a rendezvény szervezői.

2011. november 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem TÁMOP 4.2.1. projektje részeként regionális konferenciát szervez 2011. november 24-én (csütörtökön) az IH Rendezvényházban.

 

2011. november 23.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Összehasonlító Jogi Intézet vezetőjét, az SZTE korábbi hallgatói és közkapcsolati rektorhelyettesét, Badó Attilát az oktatási ügyek területén végzett kimagasló munkájáért díjazták.

 

2011. november 21.
1 perc

A borok tudósai, tudósok borai című gasztronómiai esemény védnöke a Szegedi Tudományegyetem és a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Akadémiai Bizottsága. A történelmi Magyarország borvidékeit mutatja be a 2011. november 26-án 15 órakor a Móra Ferenc Múzeumban (Szeged, Roosevelt tér 1-3.) kezdődő borkóstoló. A 11 kiváló „bortudós”Áts Károly, Balla Géza, Bott Frigyes, Brutler János, Kaló Imre, Laposa Bence, Légli Ottó,Luka Enikő, Maurer Oszkár, Takler Ferenc, Tiffán Zsolt – segít a felvonultatott 33 fél bor közötti válogatásban. Mindehhez Mód László és Simon András előadása ad kultúrtörténeti iránytűt.

2011. november 21.
1 perc

Liszt Ferenc születésének 200. és halálának 125. évfordulója méltó megünneplése részeként a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Zeneművészeti Kar művészei koncertet adnak 2011. november 24-én (csütörtökön) 18 órakor. Az SZTE Zeneművészeti Kar (ZMK) Fricsay Ferenc Hangversenytermében (Szeged, Tisza Lajos krt. 79-81.) rendezik a jubileumi Liszt Ferenc év alkalmából rendezett koncertet. A jeles eseményt az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság (SZAB) Művészeti Szakbizottságának Zeneművészeti Munkabizottsága, a SZAB Tudósklub Egyesület, a Szegedi Operabarátok Egyesülete, valamint a Liszt Ferenc Társaság Szegedi Tagozata szervezi. Köszöntőt mond: Prof. Kerek Ferenc DLA, az SZTE ZMK dékánja, a SZAB Művészeti Szakbizottság Zeneművészeti Munkabizottság elnöke.

2011. november 20.
1 perc

Látogatói elégedettségét mérte a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) József Attila Tanulmányi és Információs Központ (TIK). A felmérés kiderítette: a látogatók közel 80 százaléka hetente többször látogatja a TIK-et. A központot a felhasználók 1-5-ig skálán 4,52-re értékelték… Többek között ezt is kimutatta a TIK 2011. évi látogatói elégedettségi felmérése. Az eredményt Erdélyi Evelyn, az intézmény igazgatója sajtótájékoztatón mutatja be 2011. november 22-én (kedden) 10 órától az SZTE TIK (Szeged, Ady tér 10.) III. szemináriumi teremben.

2011. november 18.
4 perc

Diplomás pályakövetés, alumni, tehetséggondozás, komplex hallgatói szolgáltatások és vezetői információs rendszer. Ezzel az 5 témakörrel foglalkozott az a nemrég befejeződött uniós finanszírozású program a Szegedi Tudományegyetemen, amelynek eredményeként az universitas hallgatói és intézményi szintű szolgáltatásai jelentős mértékben fejlődtek.

2011. november 17.
1 perc

Bázisiskolai és kutatóiskolai hálózattal tart kapcsolatot a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Természettudományi és Informatikai Kara (TTIK). E bázisiskolák és a szegedi középfokú oktatási intézmények szaktanárai és az egyetemi oktatók idén is találkoznak. A 2011. november 18-án (pénteken) 10 órakor a TTIK központi épületének Bolyai termében és tanácstermében (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.) tartják a Fórum középiskolai tanároknak elnevezésű rendezvényt. A TTIK rendezvényének házigazdája: idén a Környezettudományi Intézet.

 

2011. november 16.
1 perc

Szakmai előadásokat, tudományos továbbképzéseket vonultat fel idén is a Szent-Györgyi Napok. A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ és az Általános Orvostudományi Kar 18. alkalommal életre hívott rendezvénye november 14-én kezdődött.

2011. november 16.
1 perc

A fejlesztés célja: A felsőoktatási intézmények (SZTE-Szeged, TSF-Szarvas, EJF-Baja) műszaki-természettudományos képzési portfoliójának megújítása, a kutatás+ fejlesztés+innováció (K+F+I) szolgáltatások színvonalának emelése, valamint az informatikai infrastruktúra színvonalának növelése.

2011. november 15.
4 perc

A 220 kutató részvételével sorra kerülő ötnapos konferencia konklúziói az ELI szempontjából is érdekesek, bekerülhetnek a 2015 végig megépülő lézerközpont tudományos feladatai közé.

2011. november 15.
2 perc

Természettudományi vizsgálatokat, méréseket végeztek Szent László koponyaereklyéjén. A munkát a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékét vezető egyetemi docens, Pálfi György antropológus koordinálta. A Győri Bazilika Héderváry-kápolnájában található Hermában őrzött, és Szent László királyunknak tulajdonított koponyát az ereklyetartóból 150 évvel ezelőtt emelték ki utoljára. A 2011. szeptember 22. és 25. között végzett kutatómunka előkészítésben, valamint a különböző szakterületek, és szakemberek szervezésében elévülhetetlen érdemeket szerzett Kristóf Lilla Alida, a Szegedi Tudományegyetem Embertani Tanszékének antropológus doktorandusza is. A koponyaereklyén Molnár Erika antropológus is végzett méréseket.

2011. november 14.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karának munkatársai is részt vettek a szerb-magyar CoNfIDEKT programsorozatban. Az egyedülálló termékinkubációs folyamat végén az eredményeket, az alakuló üzleti kapcsolatokat konferencián, előtte pedig sajtótájékoztatón mutatják be.

November 18-án (pénteken) 10 órától a Móra Ferenc Múzeumhoz tartozó Vármúzeumba (6720 Szeged, Stefánia sétány 2. II. emelet) várják a médiumok munkatársait a CoNfIDEKT projekt záró értékelésére, eredményeinek bemutatására.

2011. november 14.
2 perc

Képzései, programjai színesebbé, gyakorlatiasabbá tételére évek óta kiemelt figyelmet fordít a Szegedi Tudományegyetem. A gazdasági társaságok működéséről szerezhetnek életszerűbb tapasztalatokat hallgatók a Vállalkozói klub most induló beszélgetés sorozatán. A november 15-én (kedden) 17 órakor az SZTE Rektori Hivatala épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) tartott vitaest házigazdája Dr. Csíkos Péter, a Gravity ügyvezető igazgatója, aki az üzleti tervezés és partnerkapcsolatok kiépítésének gyakorlati tapasztalatairól és buktatóiról tart előadást.

2011. november 13.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) szándéknyilatkozatot írt alá 2011. november 12-én Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről. Az eseményen jelen volt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is – közölte a Magyar Távirati Iroda. A projekt a miniszter és a kormány hathatós segítségének köszönhetően jött létre, azokat a szegedi delegáció október közepi látogatásán véglegesítették.

2011. november 11.
1 perc

A LEI (Light at Extreme Intesities) nemzetközi konferenciát 2011. november 14. és 18. között Szegeden rendezik meg. Mivel itt épül majd föl a szuperlézer, vagyis az ELI (Extreme Light Infrastructure), a dél-alföldi város kapta a lehetőséget a kétévente megtartott tudományos világkonferencia megszervezésére. (2009-ben Brassóban találkozott az ELI-hez kötődő közösség.) 6 tudományterület legjelesebb művelői konzultálnak Szegeden: több mint 30 országból 220 résztvevő érkezik a Novotel szállóba. E konferenciaközpontban a november 15-i (kedd) nyitó nap első szünetében, 10 óra 45 perctől válaszolnak az újságírók kérdéseire a neves szakemberek – köztük a tanácskozás társelnöke: Szabó Gábor fizikus, akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora; Osvay Károly, az ELI-HU Nonprofit Kft. tudományos projektmenedzsere, az SZTE Fizikus Tanszékcsoport Optikai és Kvantumelektronikai Tanszék egyetemi docense; Lehrner Lóránt, az ELI-HU Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója.

2011. november 10.
3 perc

Tizenegy új labort használhatnak az Szegedi Tudományegyetem mérnökhallgatói a Moszkvai körút megújuló energiaforrásokkal működtetett épületében, melyet november 10-én adtak át.

2011. november 10.
1 perc

Országos konferenciával zárul a Hallgatói és intézményi szolgáltatásfejlesztés a Szegedi Tudományegyetemen elnevezésű TÁMOP-projekt. A november 17-én 10 órakor a József Attila Tanulmányi és Információs Központ alagsori II. előadótermében tartott program keresztmetszetét adja az SZTE-n 2010-ben kezdődött szolgáltatásfejlesztésnek.

2011. november 09.
1 perc

Számos kitüntető címet és elismerést adnak át a Szegedi Tudományegyetem Napja alkalmából. Az SZTE szenátusának ünnepi ülése 2011. november 11-én (pénteken) 11 órakor kezdődik az egyetem József Attila Tanulmányi és Információs Központjában. Köszöntőt mond Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora, és várhatóan bejelenti, hogy – az egyetem szenátusa döntésének értelmében – Klebelsberg Kunóról nevezik el a szegedi Egyetemi Könyvtárat. (A rendezvény napján 10 órától a rektor tanítási szünetet rendelt el.)

2011. november 08.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara új épületét Szegeden, a Moszkvai körút 9. szám alatt 2011. november 10-én (csütörtökön) 10 órakor ünnepélyesen adják az oktatóknak, a hallgatóknak.

 

2011. november 02.
1 perc

Novemberben is nyílt napokkal várja az érdeklődőket a Szegedi Tudományegyetem. Idén októberben kezdődött 2012 februárjáig tart az SZTE 12 karán a nyílt napok sorozata. A kari nyílt napokon a középiskolás diákok megismerkedhetnek az adott kar képzési kínálatával és tájékoztatást kapnak a felvételivel kapcsolatos tudnivalókról.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek