SZTE Info

Sajtóarchívum 2016. április

2016. április 29.

Az előzetes jelentkezések alapján közel 600 külföldi fiatal érdeklődött első helyen a Stipendium Hungaricum ösztöndíj keretében elsősorban az SZTE teljes idejű képzései iránt. A jelentkezések szinte az Egyetem teljes idegen nyelvű képzési palettáját lefedik. A jelentős létszámnövekedés nemcsak az universitas, hanem Szeged város életére is hatással lehet.

2016. április 28.

A Szegedi Tudományegyetem Innovációs Napján osztották ki öt kategóriában az SZTE Innovációs Díjakat. Az egyetem a díjjal olyan innovatív ötleteket jutalmaz, amelyek szellemi alkotásnak minősülnek és üzleti szempontból hasznosíthatók. Idén szoftver, vízgőzmérő-rendszer, speciális csavar, beszéd-rehabilitációs eljárás és vízlepergető rétegek fejlesztése került díjazásra.

2016. április 26.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kar és az SZTE Konfuciusz Intézet tisztelettel meghívja Önt az SZTE II. Tisza-Jangce magyar kínai hallgatói nap sajtótájékoztatójára 2016. április 27-én, szerdán 12.30 órára az SZTE ZMK Dékáni Hivatalába.

2016. április 26.

Lepsényi István, a Nemzetgazdasági Minisztérium, gazdaságfejlesztésért és - szabályozásért felelős államtitkára is részt vesz és előadást tart a Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága által szervezett SZTE Innovációs Napon.

2016. április 22.

A Szegedi Tudományegyetem Természettudományi és Informatikai Karának Intézete és a Magyar Kémikusok Egyesülete tisztelettel meghívja Önt az Országos Irinyi János Középiskolai Kémiaverseny döntőjére, amelyet április 22-24. között rendez meg.

2016. április 19.

Hatodik alkalommal tartott közös borbírálatot az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem. A Vinum academiae at Universitatis címet elnyert borok közül a legtöbb pontot, így különdíjat kapott a Villányi Csanád Cuvée 2012 (Koch Csaba Vin Art Pincészet).

2016. április 15.

Borbírálatot tartott idén tavasszal is az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság és a Szegedi Tudományegyetem. A Vinum academiae at Universitatis borválasztás eredményét sajtótájékoztatón ismertetik. A „tudósok borait” megkóstolhatja a nagyközönség is.

2016. április 14.

Az Igazságügyi Minisztérium által 2016-ban életre hívott, a jogászképzés színvonalát emelő ösztöndíjakat először nyújtják át az SZTE Állam- és Jogtudományi Kar arra érdemes több mint kétszáz hallgatójának. A 2016. április 16-i ünnepségen támogatásban részesülők nagy része Csongrád, Bács-Kiskun, Békés, Jász-Nagykun-Szolnok megyéből érkezett az SZTE-re.

2016. április 13.

Csökkenti az újszülöttkori sárgaság kezelési idejét az a nagyteljesítményű kékfény lámpa, amelyet a Szeged Első Lions Club adományozott az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztályának.

2016. április 13.

Az SZTE V. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzverseny döntőjében bonyhádi, békéscsabai, egri, szegedi és szabadkai diákokat, pedagógusokat is díjaztak. Az SZTE TTIK a tehetséggondozás jegyében minden tudományágban szervez középiskolai tanulmányi versenyt.

2016. április 12.

A SZTE ÁJTK Angol nyelvű Nemzetközi Tanulmányok Tudományos Diákköre (MIRACLE) tisztelettel meghívja Önt Clark S. Judge, Ronald Reagan főtanácsadójának, beszédírójának Bread and Games to the People? The ’US Election Circus' and What It Means for Europe című előadására 2016. április 13-án, szerdán 16 órára az SZTE ÁJTK III. emeleti társalgójába.

2016. április 11.

A SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika Újszülött Osztálya tisztelettel meghívja Önt a Szeged Első Lions Club adományának átadására 2016. április 13-án, szerdán 10 órára a Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika könyvtárába.

2016. április 07.

A Szegedi Tudományegyetem 13. alkalommal rendezi meg Egyetemi Tavasz elnevezésű programsorozatát, amely hagyományosan egyetemünk korábbi névadója, József Attila születésnapján, a Költészet Napján kezdődik. A fesztiválon az egyetem hallgatói, oktatói, dolgozói is bemutatják művészeti tehetségüket. Az Egyetemi Tavasz öt héten át 60 helyszínen 250 programot kínál városszerte, többek között a József Attila 1-től 1-ig című, 12 órás versfelolvasással tiszteleg a költő előtt 111. születésnapján.

2016. április 07.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a 13. Egyetemi Tavasz sajtónyilvános nyitóeseményeire.

2016. április 06.

Ötödik alkalommal rendezi meg a Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyt az SZTE TTIK Természeti Földrajzi és Geoinformatikai Tanszéke. A középdöntőt 2016. április 8-án (pénteken), a döntőt 9-én (szombaton) tartják.

2016. április 06.

A Szegedi Tudományegyetemre idén 15 ezer 207 fiatal pályázott, ezzel az SZTE a második legnépszerűbb vidéki képzőhely. Idén 111 162-en jelentkeztek felsőoktatási intézményekbe, vagyis 5 százalékkal többen, mint tavaly.

2016. április 05.

A Szegedi Tudományegyetem 2016. április 7-én rendezi meg a hazai Konfuciusz Intézetek országos találkozóját. A program nyilvános része: fotókiállítás, majd időutazás Kínába és a buddhizmus világába.

2016. április 04.

A Szegedi Tudományegyetem és a Fulbright Bizottság tisztelettel meghívja Önt a Bizottság ösztöndíjakról és a pályázási folyamatról szóló tájékoztatójára 2016. április 6-án, szerdán 11.00 órára, az SZTE Rektori Hivatal, földszint 5-ös termébe.

2016. április 01.

A Szegedi Tudományegyetem és a SZAB Pedagógiai és Pszichológiai Szakbizottsága tisztelettel meghívja Önt és munkatársait az SZTE Oktatáselméleti Kutatócsoportja
Diagnosztikus mérések fejlesztése című projektben elkészült könyvek bemutatójára 2016. április 5-án 16 órára MTA SZAB Székházba (Szeged, Somogyi u. 7.)


esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.