SZTE Info

Sajtóarchívum 2015. február

2015. február 26.

A 2015. február 26-án megjelent "Meghalt a H1N1-es beteg" című sajtóhírre reagálva a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központja megerősíti: 2015. február 22-én elhunyt egy középkorú férfi, aki súlyos alapbetegségei mellett H1N1 vírussal is fertőződött.

2015. február 18.


A Szegedi Egyetemi Tudástár 8 kötetében a szegedi universitas mai professzorai és oktatói mutatják be a kutatói pálya szépségét, bepillantást engednek a tudomány izgalmas világába, keresztmetszetét adják a Szegedi Tudományegyetem eddigi teljesítményének. A 8 kötet bemutatóját - a tudománynépszerűsítés jeles művelőinek közreműködésével - 2015. február 25-én (szerdán) 16 órától a Móra Ferenc Múzeum dísztermében tartják.

2015. február 18.

Február 20-án 15 órától hatodik alkalommal vehetik át az SZTE Gazdaságtudományi Kar legjobb hallgatói ösztöndíjat igazoló okleveleiket támogatóiktól. 2015 februárjában már száznál több szegedi közgazdászhallgató vehet részt abban az ösztöndíjrendszerben, mely az önköltséges gazdasági felsőoktatásban segíti a tehetségeket.

2015. február 17.

Az utóbbi napokban sajtóhírek jelentek meg a Szegedi Tudományegyetem Ságvári Gyakorló Gimnázium átnevezésével kapcsolatosan. Ezekben a hírekben a Szegedi Tudományegyetemnek az átnevezési folyamatban betöltött szerepét illetően egy sajnálatos félreértés tükröződik.

2015. február 17.

Az Alma Mater Mentorprogramjának harmadik szakaszába, a tavaszi időszakban újabb hallgatók válhatnak volt SZTE-s szakemberek mentoráltjaivá. A bővülő program iránt érdeklődő hallgatók 2015. február 25-ig jelentkezhetnek a márciustól induló 4 hónapos mentorálási időszakra.

2015. február 05.

Iránytűt adnak a továbbtanulást tervezőknek a szakemberek, hasznos tippeket kapnak a felvételi stratégiához és a jelentkezési lap kitöltéséhez is a diákok a Szegedi Tudományegyetem nyílt napján, 2015. február 7-én 9 és 14 óra között. A középiskolásokat, a szüleiket és a pedagógusokat nyitott kapukkal várja az SZTE az úgynevezett központi épültébe (Szeged, Dugonics tér 13.)

2015. február 04.

A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektorai az alábbi sajtóközleményt adták ki a hazai orvosképző intézményekről.

2015. február 03.
A Debreceni Egyetem, a Pécsi Tudományegyetem, a Semmelweis Egyetem és a Szegedi Tudományegyetem rektorai az alábbi sajtóközleményt adták ki a hazai orvosképző intézményekről.
2015. február 02.

A hódmezővásárhelyi onkológiai ellátásról a Szegedi Tudományegyetem rektora, Szabó Gábor az alábbi sajtóközleményt adta ki.


esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.