Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2018. február

2018. február 21.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a 101. életévében elhunyt dr. Gábor Miklós emeritus professzor, farmakológus búcsúztatására

2018. február 22-én, csütörtökön 14:00 órai kezdettel. Helyszín: SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.)

2018. február 21.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nevében tisztelettel meghívjuk az ösztöndíj átadás sajtónyilvános ünnepségére. Az ünnepség időpontja: 2018. február 23. (péntek) 15:00 óra. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar, Aula

(Cím: 6722 Szeged, Kálvária sugárút 1.)

2018. február 19.
2 perc

Egyetemi együttműködésben fejleszt okosváros és okosfalu technológiákat és szolgáltatásokat a Sagemcom. A Széchenyi 2020 keretében megvalósuló, 2,481 milliárd forint összköltségű K+F projektben, az energiagazdálkodás olyan eszközeit fejlesztik ki, amelyek lehetővé teszik a termelés és fogyasztás precíz előrejelzését, valamint az energiatermelés és -elosztás rugalmas adaptálását. Mindezek segítségével javulni fog a városi infrastruktúrában megjelenő mérési és elosztási hatékonyság és a korlátozott elektromos áramhoz hozzáférő települések energiaellátottsága is. A projektet a Sagemcom Magyarország Kft., a Szegedi Tudományegyetem, a Pannon Egyetem és a YAZOO-Systems Kft. a Nemzetgazdasági Minisztérium támogatásával, a „K+F versenyképességi és kiválósági együttműködések” címmel kiírt pályázaton elnyert, Európai Regionális Fejlesztési Alapból és a központi költségvetési előirányzat által finanszírozott 1,634 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás felhasználásával valósítja meg.

2018. február 16.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és az SZTE Mérnöki Kar

tisztelettel meghívja Önt a Duális képzésben résztvevő hallgatók beszámolójára 2018. február 22-én és 23-án 8:30 órai kezdettel. Helyszín: NKM Áramszolgáltató Zrt. (Szeged, Klauzál tér 9.)

2018. február 16.
2 perc

A matematikai káoszelmélet eredményei – többek között – a vérképzőrendszer, a szív és az érrendszer, az idegrendszer kóros elváltozásainak megértésében és kezelésében segíthetnek. Új megközelítéssel „tesz rendet” a Mackey-Glass egyenlettel leírható „szabálytalanságban”, szelídíti a káoszt Kiss Gábor és Röst Gergely, a Szegedi Tudományegyetem két matematikusa.

2018. február 15.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a „SMARTCity és SMARTVillage technológiák és szolgáltatások fejlesztése a SAGEMComnál, egyetemi együttműködésben” című, GINOP-2.2.1-15-2017-00038 számú projekt nyitórendezvényére 2018. február 19-én, hétfőn 11 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület földszint 5-ös terem (Szeged, Dugonics tér 13.)

2018. február 15.
2 perc

Egy épületbe kerülhet 2019 végére a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjának gyermek és felnőtt infektológiai ellátása. A fertőző betegekkel foglalkozó, egyetemi tanszékként is működő, a járványügyi intézményekkel együttműködő SZTE Infektológiai Központot a Déli Klinikaparkban kormányzati támogatásból alakítják ki.

2018. február 14.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a

Szőkefalvi-Nagy Béla Érem ünnepélyes átadására 2018. február 19-én, hétfőn 11:00 órai kezdettel. Helyszín: SZTE TTIK Bolyai épület (Szeged, Aradi vértanúk tere 1.), II. emelet, Bolyai terem.

2018. február 13.
3 perc

Egyetemi Tavasz programsorozat, színházi előadások és egyetemi színházi találkozó, levendula és lótusz napok, gitárfesztivál, zenei flashmobok, könnyű- és komolyzenei koncertek – csak hogy néhányat említsünk abból a több száz programból, amelyet az SZTE Kulturális Irodája és az egyetem művészeti csoportjai kínálnak 2018-ban az egyetem és a város polgárainak.

2018. február 09.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az intézmény 2018. évi kulturális programjait ismertető sajtótájékoztatójára 2018. február 13-án, kedden, 11 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület, földszint 5-ös terem (Dugonics tér 13.)

2018. február 07.
3 perc

Újabb publikációs csokorral jelentkezett a Janáky Csaba által vezetett MTA–SZTE Lendület Fotoelektrokémiai Kutatócsoport. Az amerikai University of Notre Dame professzorával, Prashant V. Kamattal együtt a perovszkitok anyagcsaládjának titkait vizsgálják. A munka eredménye az Amerikai Kémiai Társaság folyóirataiban fél év alatt megjelent négy cikk is.

2018. február 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt H. E. Kirsten Geelan a Dán Királyság magyarországi nagykövetének előadására 2018. február 7-én, szerdán, 15 órai kezdettel. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület, földszint, 5-ös terem (Dugonics tér 13.)

2018. február 06.
2 perc

A zöldségtermesztésben különösen nagy károkat okozó baktériumok és gombák ellen találtak új baktériumtörzset a Szegedi Tudományegyetem kutatói. A Bacillus mojavensis jelentős mennyiségben termel olyan peptid-antibiotikumot, amely a zöldségfélék gyökérzetében előforduló baktériumok és gombák ellen nyújt védelmet, egyben növeli a növény általános ellenálló képességét. A szabadalommal védett törzset az USA egyik legnagyobb biokontroll készítményeket forgalmazó cége, a Certis, egy új termék előállításához hasznosítja.

2018. február 05.
2 perc

A tudomány izgalmas témáiról színes és érthető formában – ez az SZTE Szabadegyetem – Szeged program-sorozatának a jellemzője. A XXI. szemeszterben is neves szegedi és hazai előadók ismertetik friss kutatási eredményeiket, válaszolnak ősi és mai kérdésekre.

2018. február 02.
3 perc

A szegedi kutatók által kifejlesztett agyi defibrillátor a nagyon közeli jövőben képes lesz automatikusan leállítani az epilepsziás rohamokat a beteg páciensekben. Az SZTE Lendület pályázatos agykutatója, Berényi Antal ötlete nyomán elindult interdiszciplináris együttműködést és fejlesztést leíró cikket a Nature Communications nevű rangos lap 2018. február 2-án közli.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek