Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2015. szeptember

2015. szeptember 22.

Az idegen nyelvű képzéseken végzett egykori hallgatói számára először szervez alumni találkozót a Szegedi Tudományegyetem Általános Orvostudományi, az SZTE Fogorvostudományi és az SZTE Gyógyszerésztudományi Kar. A 2015. szeptember 18-20. közötti program aktualitása, hogy az angol nyelvű szegedi orvosképzés idén ünnepli 30 éves évfordulóját.

2015. szeptember 16.

A Szabadegyetem – Szeged XVI. szemeszterének minden témája gazdagítja a Fény Nemzetközi Éve programsorát. A szimbólumoktól kezdve az orvosi és ipari alkalmazáson át a sötétben végzett titkosszolgálati kutatásokig számos megközelítésében szólnak a szegedi előadók a fényről.

2015. szeptember 16.

3 csapattal jelentkezett és 2 díjat is nyert a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kar a Kecskeméten megrendezett Pneumobil Gálafutamon.

2015. szeptember 15.

A hazai egyetemek közül továbbra is előkelő helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a brit QS World University Rankings 2015/2016 rangsorában. A listán az SZTE az 501-550. helyezést érte el, ami az összes vizsgált egyetemet tekintve a legjobb 15 százalékba való tartozást jelenti. A QS tudományterületi toplistáján az SZTE BTK a 366. helyen végzett.

2015. szeptember 14.

Az Alma Mater Alumni Mentorprogramjának harmadik szakasza keretén belül az őszi időszakban újabb hallgatók válhatnak volt SZTE-s szakemberek mentoráltjaivá. A cégeket és a szakterületeket illetően is egyre bővülő, az egyetem karainak nagy részét érintő, októbertől induló 4 hónapos mentorálási időszakra szeptember 21-ig adhatják le jelentkezésüket a diákok.

Az SZTE Klinikai Központjában migránsok nincsenek, csak ellátásra szoruló betegek
2015. szeptember 11.

A Délmagyarország c. napilap online verziójában megjelent „Migránsokat kezelnek a volt gyermekkórházban?” c. írásában a lap újságírója arra hivatkozik, hogy a cikk kapcsán feltett kérdéseire az SZTE-től nem kapott választ. Ez valóban így van, mégpedig azon egyszerű okból, hogy kérdései számunkra értelmezhetetlenek vagy jogi okokból nem megválaszolhatók. (Erről egyébként az említett cikk olvasói maguk is könnyen meggyőződhetnek.) A kérdésekre természetesen a továbbiakban sem kívánunk tételesen válaszolni, néhány általános dolgot tisztázni szeretnénk.


Az SZTE Klinikai Központjában migránsok nincsenek, hanem ellátásra szoruló betegek, akiknek az ott dolgozó kollégáink nagy hivatástudattal, sokszor emberfeletti erőfeszítések árán megpróbálják az elérhető legjobb ellátást nyújtani, pontosan úgy, ahogy azt orvosi esküjükben megfogadták: „Társadalmi, politikai, nemzeti, faji és vallási akadályok nem állhatják útját hivatásom teljesítésének”. Az, hogy ezt milyen módon, – pl. milyen épületekben, hány orvos bevonásával stb. – lehet végrehajtani, szigorúan szakmai kérdés, melyben döntést kompetens, felelősségükkel tisztában levő kollégáink hoznak. Úgy véljük, hogy nem gondolhatta komolyan senki azt sem, hogy az esetleges túlmunka jogszabályok által megszabott ellentételezésével kapcsolatban a munkáltatón, illetve a munkavállalón kívül bárkinek lehet jogos kérdése. Zárásként csak egy dolgot szeretnénk a médiumok felelős munkatársaitól kérni: ebben a kiélezett helyzetben kollégáink hadd végezzék nyugodtan felelősségteljes munkájukat, a bulvárhírek forrását lehetőleg ne a valóban túlterhelt egészségügyi ellátórendszer mindennapjaiban keressék.

 

2015. szeptember 11.

 

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság

2015. szeptember 09.

A globális klímaváltozás következményeként a következő harminc-harmincöt évben húsz, de a század végére már harminccal több olyan nap várható egy évben Szegeden, amikor a maximum hőmérséklet meghaladja a 25°C-ot – derült ki az Szegedi Tudományegyetem kutatásából. Az SZTE kutatóinak modellezési és mérési eredményei országszerte segíthetnek a klímatudatos várostervezésben, és ezáltal a városlakókat érő hőstressz mérséklésében.

2015. szeptember 08.

A Szegedi Tudományegyetem Oktatási Igazgatósága nevében tisztelettel meghívjuk a Munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált képzések, szolgáltatások a Szegedi Tudományegyetem fókuszában projekt keretében megrendezésre kerülő

 

SZTE MOOC – Tömeges nyílt online kurzusok: autonóm tanulás az egyetemeken

című workshop programjára.

 

Időpont: 2015. szeptember 10. 13 óra

Helyszín: SZTE GTK Főépület, Aula

6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.

2015. szeptember 07.

Az „Oktatás és Kutatás a Zhejiang Egyetem Gyógyszerésztudományi Karán” program keretében Dr. Bo Yang, Professor of Pharmacology, College of Pharmaceutical Sciences, Zhejiang University, Hangzhou, China „Identification of novel targets for anti-metastasis therapy” címmel tart előadást.

Időpont: 2015. szeptember 07., 13 óra
Helyszín: SZTE Gyógyszerésztudományi Kar, V. sz. tanterem


Minden PhD hallgatót és kutatót szeretettel várunk!


A meghvó itt letölthető

2015. szeptember 02.

264 külföldi hallgató kezdi meg részképzős tanulmányait a Szegedi Tudományegyetemen a 2015/2016. tanév I. félévében az ERASMUS+, a CEEPUS nemzetközi mobilitási programok és az SZTE Állam-és Jogtudományi Kar Zürichi Egyetemmel kötött kétoldalú szerződésének alapján. A legtöbb diák, 59 fiatal Franciaországból érkezett, a top 5 küldő ország között szerepel még Törökország, Spanyolország, Olaszország és Románia.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek