SZTE Info

Sajtóarchívum 2016. október

2016. október 28.

Új galenikus készítmények alap- és alkalmazott kutatásában vesz részt a Szegedi Tudományegyetem az Egis Gyógyszergyár Zrt. konzorciumi partnereként. A 2,3 milliárd forint támogatást elnyert GINOP projektben a partnerek tudás- és tapasztalat megosztása révén a kutatási eredményekre épülő célorientált fejlesztés valósul meg.

2016. október 26.

Olyan összetett funkcionális anyagok előállításán dolgoznak a Szegedi Tudományegyetem kutatói, amelyek újfajta energiatárolási módszerek, és speciális energiaforrások megalkotására is alkalmasak lehetnek. A funkcionális felületeken alapuló intelligens anyagok – többek között – a napenergia-tárolási folyamatokban hasznosíthatók. Az SZTE TTIK Kémiai Tanszékcsoport kutatási projektje a Széchenyi 2020 program keretében 791 millió 32 ezer forint támogatásban részesült.

2016. október 21.

A Szegedi Tudományegyetem TTIK Kémiai Tanszékcsoport „Funkcionális felületeken alapuló intelligens anyagok – az előállítástól az alkalmazásokig” című kutatási projektje a Széchenyi 2020 program keretében 791 millió 32 ezer forint támogatásban részesült.

2016. október 11.

Az ország legzöldebb egyeteme minden lehetséges módot fölhasznál az energiafogyasztása csökkentésére. A Szegedi Tudományegyetem a szolgáltatókkal is frissíti szerződéseit, így az intézmény villamosenergia és földgáz számláinak végösszege a 2016-2017. tanévben akár több mint 200 millió forinttal is csökkenhet.

2016. október 11.

Bekerült a Szolnoki Nemzetközi Képzőművészeti Filmfesztivál versenyprogramjába a Szegedi Tudományegyetem hallgatója, Gillich Anna vizsgafilmje, amelyet a kalocsai Kovács László fazekasmesterről forgatott. A filmet október 12-én vetítik a fesztiválon.

2016. október 10.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt/Önöket az 1956-os forradalom és szabadságharc szegedi egyetemi eseményeire emlékező jubileumi ünnepség-sorozatra, a 60. évforduló őszi országos rendezvény-sorozatának nyitányára, ahol beszédet mond Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Időpont: 2016. október 16., vasárnap, 11-13 óra között. Az SZTE 2016. október 16-i programján a részvétel a sajtó számára is regisztrációhoz kötött: ITT!

2016. október 06.

A Kutatók Éjszakáján a Pokémon Go sikerének titkát vizsgálták a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karán. Kiderült: nem feltétlenül azok játszanak, akik látták is a rajzfilmet, és a játékosok között a legnagyobb arányban a „gamerek” találhatók meg, akik amúgy is aktívak a számítógépes játékok világában, így elmondható, hogy a „telefonos őrületként” titulált mobilalkalmazás korántsem jelentett „valós veszélyt” a társadalomra.

2016. október 05.

35 mentorálttal indult el az SZTE Alma Mater Alumni Mentorprogramjának új szakasza, melynek nyitórendezvényét október 4-én tartották az SZTE ÁJTK Társalgójában. Az előző időszakban végzett felmérés alapján a mentoráltak közel fele álláslehetőség vagy szakmai gyakorlat formában folytatja a közös munkát a mentorral.

2016. október 05.

2016. október 06. – 09. között rendezik meg A Magyar Fül-, Orr-, Gége és Fej-, Nyaksebész Orvosok Egyesülete 44. Kongresszusát és Az MFOE Audiológiai Szekciójának 53. Vándorgyűlését.

2016. október 03.

A Szegedi Egyetemi Színház tisztelettel meghívja Önt és munkatársait XIV. évadáról szóló sajtótájékoztatójára 2016. október 6-án, csütörtökön 10.00 órára. Helyszín: SZTE Rektori Hivatal, fszt. 5-ös terem.


esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.