SZTE Info

Konfuciusz Intézet Szegeden

A Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Sanghaji Nemzetközi Tanulmányok Egyeteme (SISU) szándéknyilatkozatot írt alá 2011. november 12-én Sanghajban Konfuciusz Intézet dél-magyarországi létesítéséről. Az eseményen jelen volt Fellegi Tamás nemzeti fejlesztési miniszter is – közölte a Magyar Távirati Iroda. A projekt a miniszter és a kormány hathatós segítségének köszönhetően jött létre, azokat a szegedi delegáció október közepi látogatásán véglegesítették.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

- A sanghaji Idegen Nyelvek Egyetemével alakuló kapcsolat célja, hogy Szegeden Konfuciusz Intézetet szeretnénk meghonosítani. Ez a kínai befektetők megjelenését ösztönözheti. Három további intézménnyel, a Sanghaji Jogi és Közigazgatási Egyetemmel, valamint – főképp az élőtudományok területén – a Fudan Egyetemmel, és a Jiao Tong Egyetemmel – ez az intézmény készíti az úgynevezett sanghaji toplistát – formálódik együttműködés – nyilatkozta a www.u-szeged.hu -nak október közepi kínai útjáról Szabó Gábor, az SZTE rektora.

Most az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettese, Varró András professzor látogatott Sanghajba. A kézjegyével ellátott, illetve a SISU részéről Feng Csing-hua (Feng Qinghua) professzor, rektorhelyettes által aláírt kétoldalú megállapodás értelmében Szegeden Konfuciusz Intézetet hoznak létre, a sanghaji egyetemen pedig magyar nyelvű specializációs kurzust indítanak. A szegedi Konfuciusz Intézet létrehozását a város önkormányzata is támogatja, többek között az ott folyó munkához megfelelő épülettel.

A Konfuciusz Intézetek hálózatát a Kínai Népköztársaság hozza létre a befogadó országokkal közösen. Az intézmények közvetlen célja a kínai nyelv és kultúra népszerűsítése és terjesztése a világban, a kínai nyelvoktatás támogatása, a kulturális kapcsolatok fejlesztése.

 

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.