Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2015. július

2015. október 19.
1 perc

Több éves együttműködés eredményeként közösen fejlesztett növényi alapú étrend-kiegészítőt a Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar Farmakognózai Intézete és a magyar tulajdonban lévő Biomed Kft. A már forgalomban lévő készítményt és az együttműködés tapasztalatait a partnerek egy workshop keretében ismertetik, melyre szeretettel várják a sajtó képviselőit is.

 

A sajtómeghívó itt letölthető
2015. július 24.
3 perc

Első körben 6140 elsőéves kezdheti meg felsőfokú tanulmányait 2015 szeptemberétől a Szegedi Tudományegyetemen, így az SZTE továbbra is a legnépszerűbb vidéki felsőoktatási intézmény - derül ki a Felvi.hu felvételi statisztikáiból. Az eredmény nem meglepő, hiszen a szegedi universitas már a tavaszi jelentkezések alapján összeállított egyetemi rangsorban is a második helyet foglalta el.

Az SZTE segíti az egészségügyi hatóság munkáját
2015. július 17.

A Csongrád megyei Tüdőgondozó Intézet megkereséssel fordult intézményünkhöz jelezve, hogy olyan két személynél találtak bakteriológiailag igazolt TBC-t, akik az intézményünk hallgatói. Az ilyenkor szokásos eljárás szerint, elővigyázatosságból, úgynevezett kontakt szűrésre hívják be az érintettel szorosabb közösségbe tartozó személyeket. A Tüdőgondozó szakemberei kérték segítségünket az érintettek értesítésében, amely folyamatban munkatársaink minden lehetséges segítséget megadtak. A szakemberek véleménye szerint a betegség továbbterjedésének esélye az egyetemi közegben igen csekély. Az SZTE – igény esetén – továbbra is minden segítséget megad az egészségügyi hatóságnak.

 

Prof. Dr. Szabó Gábor,

az SZTE rektora

ERASMUS+ Közoktatási intézmények munkatársainak mobilitása
2015. július 16.

A SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola sikerrel pályázott Erasmus+ közoktatási dolgozók mobilitására


erasmus_logo_mic


A projekt címe: Használható idegennyelv tudással a szakmai kiválóságért-Európában


A projekt időtartam: 2015. 06.01-2017. 05.31.


A támogatás összege: 41955 Euro


projektkoordinátor: Streitmann JuditA projekt célja, hogy a pedagógusok és a pedagógusok munkáját segítő adminisztratív munkát végzők idegen nyelvi kompetenciáinak fejlődésével a szakmai kiválóságot sikerüljön megtartani, szervezeti szinten ható stratégiai partnerségi kapcsolatokat kialakítani, kezdeményezni, a pedagógus közösség projektszemléletét erősíteni, innovációra való nyitottságát erősíteni. Cél a nyelvszakos tanárok módszertani megújulásának támogatása is, különös tekintettel a kisgyermekek idegennyelv tanítására. A mobilitás alkalmat teremt az európaiság eszméjének, a pedagógusok szervezet iránti elkötelezettségének erősítésére is. A projekt keretén belül 15 dolgozó mobilitására nyílik lehetőség.

2015. július 13.
1 perc

2015. július 13 és 18 között, idén második alkalommal rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a „Lasers in Medicine and Life Sciences (LAMELIS)” című, egyhetes nyári iskoláját, amelyen jeles külföldi és hazai előadók ismertetik meg a hallgatókkal a lézerek orvos- és élettudományi célú fölhasználási lehetőségeit. Az esemény része az „»ELITeam«- ELI Intézet létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen: interdiszciplináris kutatások megalapozása a lézerek és alkalmazásaik területén” című (TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 jelű) projektnek.

Szeged városának nagy büszkeségre ad okot, hogy a nagyszabású európai uniós lézerprogram, az ELI (Extreme Light Infrastructure) egyik helyszínévé választatott. Szeged az ELI-ALPS (Attosecond Light Pulse Source — attoszekundumos fényimpulzusforrás) névre keresztelt létesítménynek ad majd otthont. Ez a központ az ultragyors atomi és molekuláris folyamatok vizsgálatán túl az orvos- és élettudományoknak is új lehetőségeket kínál. Ezen lehetőségek áttekintésére a Szegedi Tudományegyetem Orvosi Fizikai és Orvosi Informatikai Intézete egyhetes nyári iskolát szervez 2015. július 13. és 18. között magyar és külföldi orvostanhallgatóknak és fizikushallgatóknak Lasers in Medicine and Life Sciences címmel, a TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 projekt finanszírozásával, valamint az Eötvös Loránd Fizikai Társulat és a Magyar Biofizikai Társaság szakmai támogatásával.

Sajtómeghívó - EcoCamp Tehetséggondozó középiskolai tábor megnyitó
2015. július 10.

MEGHÍVÓ

A SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM GAZDASÁGTUDOMÁNYI KAR

NYÁRI KÖZÉPISKOLÁS TEHETSÉGGONDOZÓ TÁBORÁNAK

MEGNYITÓJÁRA

 

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nevében tisztelettel meghívjuk az EcoCamp Tehetséggondozó középiskolai tábor megnyitójára.

 

Időpont: 2015. július 13. (hétfő) 14:00 óra

Helyszín: SZTE GTK Főépület, Aula

6722 Szeged, Kálvária sgt. 1.

 

Az egyhetes programsorozatot megnyitja:

Dr. Vilmányi Márton, az SZTE GTK dékánja

Dr. Kovács Péter tanszékvezető egyetemi docens, a tábor szervezője

 

2015. július 13 és 18 között az EcoCamp Tehetséggondozó középiskolai tábor negyedik alkalommal várja a gazdaság és a pénzügyek iránt érdeklődő középiskolásokat. A Gazdaságtudományi Kar által szervezett szakmai és szabadidős programokon tanári ajánlással vehetnek részt a legkiválóbb diákok.

Az EcoCamp tábor célja, hogy a középiskolás korosztály számára érthető módon közvetítsen gazdasági és pénzügyi ismereteket, és ezáltal járuljon hozzá pénzügyi tudatosságuk fejlődéséhez. A tábor programja – ahogyan a korábbi években is – a tízezernél több középiskolás részvételével megvalósult Econventio Teszt segítségével szerzett tapasztalatokon alapul. A diákok többek között csapatépítő és személyiségfejlesztő tréningen vehetnek részt, ízelítőt kaphatnak a marketing és a menedzsment, valamint a pénzügyek területéről. A változatos, vetélkedőkkel és kirándulással színesített komplex program értékes nyári hetet kanál – nem csak a jövő közgazdászainak.

Az EcoCamp megvalósításában a Gazdaságtudományi Kar kiemelt partnerei, az Econventio Kerekasztal Közhasznú Egyesület és a NAV Regionális Adó Főigazgatósága is részt vesznek. A negyedik EcoCamp megvalósításában közreműködnek a Móra Ferenc Szakkollégium munkatársai mellett a foglalkozások vezetőiként karunk oktatói, valamint mentorként karunk hallgatói.

A tábor megnyitóján és a hét folyamán interjú készíthető a tábor szervezőivel és résztvevőivel.

További információ kérhető a tábor szervezőjétől: Dr. Kovács Péter tanszékvezető egyetemi docens, kovacs.peter@eco.u-szeged.hu, 70 617 4771

helikopter_leszallo_kiemelt_nagy

Sajtóközlemény - Leszállhatnak a légimentők - teljes kapacitással működik az SZTE SBO helikopter-leszállója
2015. július 09.

Tisztelt Szerkesztőség!

 

Minden szükséges engedéllyel rendelkezik, így teljes kapacitással működik a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) új klinikai tömbjében kialakított Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztályhoz épített helikopter-leszálló pálya. A mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása döntően a dél-alföldi régióban, de országosan is.

 

A közel 700 millió forintból megvalósuló SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ új Sürgősségi Betegellátó Önálló Osztály (SBO) részeként helikopter-leszálló pálya is épült a várhatóan 2015 szeptemberében záruló TIOP-projekt eredményeként. A Sürgősségi Betegellátó Osztály (SBO) elsődleges feladata a sürgősségi ellátásra szoruló járó- és fekvőbetegek leggyorsabb, szakszerű és hatékony ellátása.

 

Az intézmény a mentőhelikopterek fogadására kialakított torony tetején a tányér alakú leszállóhelyre létesítési engedélyt 2013-ban, használatbavételi engedélyt 2014 júliusában kapott. A repülőtéri biztonsághoz szükséges tárgyi és személyi feltételeket garantáló üzembentartási engedélyt 2015. július 8-án adta át Farkas András, az NKH elnökhelyettese, a Légügyi Hivatal vezetője Devecz Miklósnak, az SZTE kancellárjának a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központban tartott találkozón.

 

Köszöntőjében Devecz Miklós kiemelte: az NKH és az SZTE hatékonyan együttműködött annak érdekében, hogy a klinikakertbeli heliport fogadhassa a légimentőket, teljes kapacitással működhessen. Farkas András hangsúlyozta: az SZTE SBO a hatályos jogszabályok értelmében V. osztályú repülőtér, így ott a légi mentésekhez szükséges egészségügyi mentőrepülések végezhetők.

Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ elnöke, Prof. Dr. Facskó Andrea elmondta: a mentőhelikopterek közvetlen klinikai leszállási lehetőségével jelentősen gyorsul a súlyos sérültek baleseti- és sürgősségi ellátása. A mentőhelikopter fogadására is kész SZTE SBO, illetve az egyetemi klinikakertben elkészült magkórház kiemelt egészségügyi ellátást nyújt a dél-alföldi régióban élők számára.


További információ, interjú igény esetén, kérem, az alábbi elérhetőségeken keressen!

 

Üdvözlettel:


Bittner Péter

Közkapcsolati Igazgató

Szegedi Tudományegyetem

Közkapcsolati Igazgatóság

Telefon: +36-62-54-6390

Mobil: +36-20-981-99-51

E-mail: bittner.peter@rekt.szte.hu

Sajtóközlemény - Közösen képez tanárokat az SZTE és a Gál Ferenc Főiskola
2015. július 07.

Együttműködési megállapodást kötött, közösen szervez kétszakos tanárképzést a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Gál Ferenc Főiskola (GFF). A kooperáció kiterjed a tudományos kapcsolatokra és a fejlesztésekre is. A mindezt részletező dokumentumot 2015. július 2-án írta alá a két intézmény rektora.


„A Szegedi Tudományegyetem és a Gál Ferenc Főiskola a közös tanárképzésről kötött most megállapodást, de ez része egy szélesebb együttműködésnek” – fogalmazott Szabó Gábor, az SZTE rektora azon a sajtónyilvános ceremónián, amelyen aláírták a két felsőoktatási intézmény közötti kooperációs dokumentumot.


A Tisza-parti universitas örömmel vesz részt azokban a programokban, amelyekben a GFF – a fenntartó egyházmegye támogatásával – társadalmi küldetésének tekinti a felsőoktatás és a közoktatás működtetését olyan régiókban, amelyekben ez nem magától értetődő. Az SZTE rektora úgy véli: a Szeged-Csanádi egyházmegye hatvanat meghaladó számú közoktatási intézményhálózata olyan rendszer, amely akkor tud hatékonyan működni, ha van csatlakozása a felsőoktatáshoz. Kiemelte: a szociális képzési szak további jövőbeli együttműködésre kínál lehetőséget.


Regionális szerepüket érzékeltetve a szegedi székhelyű Gál Ferenc Főiskola rektora, Kozma Gábor ismertette, hogy Mezőtúron a mezőgazdasági képzéseket készítik elő, Szarvason óvodapedagógus és tanító szakosokat oktatnak. Ugyanakkor a GFF elsősorban hitéleti képzéseket kínál, beleértve a hittanár, a karitasz, vagyis egyházi szociális munkás mesterképzést, a teológus és az etika tanár szakos képzést. „Intézményünknek mindig is megvolt az a képessége, hogy – pszichológiai, pedagógiai tanszékeire támaszkodva – önmaga képezzen pedagógusokat. Ez Magyarországon egyedülálló az egyházi felsőoktatásban – hangsúlyozta a GFF rektora. – A GFF továbbra is kínálja a Bolognai-típusú modellt tanár szakokon alap és mesterképzési szinten egyaránt.”


A felsőoktatási szabályrendszer változására reagálva dolgozták ki, miként lehet a hallgatók javára a kétszakos közismereti tanárképzést úgy megszervezni, hogy a GFF a hittanár szakot, az SZTE a különböző, egyéb mestertanári szakot adja.


Az SZTE és a GFF közötti kooperáció részeként a két intézmény közösen kívánja indítani a GFF katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak – bármely SZTE tanári minort; a GFF katekéta-lelkipásztori munkatárs alapszak – bármely SZTE alapszakot; a GFF hittanár-nevelőtanár mesterszak – SZTE közismereti tanári mesterképzést; a GFF hittanár-nevelőtanár osztatlan szak – SZTE közismereti osztatlan tanárszakot mint közös képzést.


Az első osztatlan képzés például hittanár szakon 2015 szeptemberében indul. A közös képzést záró fiatal diplomáját az együttműködő intézmények közösen adják ki.


A regionális fejlesztést is segítik ezek a projektek – hangsúlyozták a rektorok. A helyben maradást segítő igényekre, a helyi önkormányzati és gazdasági szereplőkkel kialakuló szoros kapcsolatra rugalmas képzéssel, közös tudományos kutatómunkával reagál az SZTE és a GFF együttműködése.


További információ:

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum, SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Sajtómeghívó - Stratégiai megállapodás ünnepélyes aláírására az NI Hungary Kft.-vel
2015. július 07.

A Szegedi Tudományegyetemesza_felso

tisztelettel meghívja Önt

2015. július 10-én, pénteken 09.00 órakor

a mérés- és irányításautomatizálás területén vezető National Instruments (NI) vállalatcsoport leányvállalatával, az

NI Hungary Kft.-vel kötendő

stratégiai megállapodás ünnepélyes aláírására.

Az aláíráson részt vesznek:

Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora

Devecz Miklós, az SZTE Kancellárja

Dr. Ábrahám László Csaba, az NI Hungary Kft. ügyvezetője

Pitó Enikő, SZTE KFII igazgató

Helyszín: SZTE Regionális Tudástranszfer és Szolgáltató Központ, Rektori tárgyaló (II. emelet)

(Szeged, Dugonics tér 13.)

 

Az SZTE sajtónyilvános programjára tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk a médiumok munkatársait!

További információ:

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum, SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

 

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 20 981 99 51, e-mail: bittner.peter@rekt.szte.hu

sofiosztondijasok_kiemelt_nagy

Sajtóközlemény - Makk Károly adta át az SZTE-tehetségeknek a Sófi-ösztöndíjat
2015. július 07.

Közel 1,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét idén is a Szegedi Tudományegyetem legjobbjai között a Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány. Az ösztöndíjakat Makk Károly Kossuth-díjas rendező adta át az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén.


A korszerűség és az újszerűség jegyében köszöntötte a Szegedi Tudományegyetem hallgatóit Makk Károly rendező. A Nemzet Művésze, a Kossuth- és Balázs Béla-díjas filmrendező, forgatókönyvíró, színész, érdemes és kiváló művész adta át a 14. alkalommal kiosztott Sófi-ösztöndíjakat.


A filmezéssel is foglalkozó, amúgy a napkollektorok és robotok fejlesztésében jeleskedő hallgatónak ugyanúgy gratulált a neves filmrendező, mint a Szegedi Nemzeti Színházban is ünnepelt ifjú operaénekesnek, vagy a rákkutatónak. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány 200 ezer forintos ösztöndíját 5 mesterszakos hallgató vehette át. Közülük a vegyészhallgató Bali Krisztina rákkutatással foglalkozik. Az opera-énekművész hallgató Kálnay Zsófia a Simándy József Nemzetközi Énekverseny I. és több különdíját hozta el, és többek között a Magyar Állami Operaházban is sikerrel bemutatkozott már. A vegyészhallgató Kecsenovity Egon a hőlégmotoros napkollektor rendszer és a robotok fejlesztése mellett filmezéssel is foglalkozik. A pénzügy szakos hallgató Schuszter Tamás az USA Aid for Trade politikáját kutatja. A matematika-fizika tanár szakos hallgató Somogyi Anikó pedig az impulzuslézerek titkát vizsgálja.


A biológus hallgatók 100 ezer forintos Sófi-ösztöndíját mesterképzés kategóriában elnyerő Molnár Árpád a nehézfémek okozta stresszhatásokat a növényekben elemzi; a doktori iskola kategória díjazottja: Tölgyesi Csaba, aki a kiskunsági gyepközösségeken vizsgálja a vegetációs határok dinamikáját. Az 50 ezer forintos Sófi-különdíjat 5 – köztük medikus, továbbá vegyész, közgazdász, zeneművész tanár szakos – hallgató vehette át az SZTE TTIK 2015. július 5-i diplomaosztó ünnepségén, az SZTE Tanulmányi és Információs Központban.


Az oktatók közül most Temesi Mária operaénekes, az SZTE ZMK Magánének Tanszékét vezető professzor, az „Opera nagykövete” tehetséggondozó munkáját ismerték el a Sófai-alapítvány kitüntetéssel.


Eddig 15,5 millió forint ösztöndíjat osztott szét a Sófi-alapítvány. Az SZTE egykori hallgatója, a Szegedért Alapítvány társadalmi-állampolgári díjas, a Szegedért Emlékérmes Sófi József 2001-ben hozta létre a fiatal tehetségeket támogató szervezetet. A Sófi-alapítvány hagyományai közé tartozik, hogy az SZTE legjobbjainak megítélt támogatást a magyar kulturális élet olyan jeles személyiségei nyújtják át, mint az előző években például: Törőcsik Mari színművész, Sebestyén Márta népdalénekes, Szabó István filmrendező, Vásáry Tamás karmester és zongoraművész. A Sófi József a Szegedi Tehetségekért Alapítvány része a Szegedi Tudományegyetem tehetséggondozó programjának, az SZTE Tehetségpontnak.


További információ:

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum, SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

2015. július 02.
3 perc

Az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció áll a középpontjában a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zónát fejlesztő projektnek. A Társadalmi Megújulási Operatív Program nyertes pályázata eredményeként 2015. február 1-től 2015. október 31-ig közel 566 millió forint pályázati forrásból valósíthatja meg a tudástranszferhez kötődő projektjét a Szegedi Tudományegyetem által vezetett konzorcium.

A sajtóközlemény itt letölthető

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

    Kapcsolódó hírek