Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2012. február

2012. február 29.
2 perc

A belvíz- és árvízkárok megelőzése, csökkentése a célja annak a kutatómunkának, amelyben a szegedi és az újvidéki egyetem földrajz és geoinformatikai szakemberei vesznek részt. A magyar-szerb projektet március 2-án sajtótájékoztatón mutatják be.

2012. február 28.
1 perc

9 Nobel-díjas tudóst, 200 nemzetközi rangú és további 500–600 jelentős kutatót, összesen több mint ezer szakembert vár a Szegedi Tudományegyetem 2012. március 22–25. között. A nemzetközi konferenciát Szent-Györgyi Albert Nobel-díja 75. évfordulója alkalmából rendezi a szegedi universitas – Szeged város önkormányzata, továbbá a Richter Gedeon Nyrt. támogatásával. A tudománytörténeti jelentőségű rendezvényre az SZTE polgárai és az SZBK kutatói ingyen regisztrálhatnak.

2012. február 27.
1 perc

Az ország legnagyobb teljesítményű naperőműve épül a Szegedi Tudományegyetem. A felsőoktatási intézmény villamos energia igényének 5 százalékát fedezné majd napelemes energiatermeléssel az induló beruházás eredményeként. Az úgynevezett „zöld energiához” kötődő, a KEOP-2009-4.4.0/A/09-2010-0015 azonosító számú, Napelemes energiatermelés a Szegedi Tudományegyetemen című pályázat részleteiről Rovó István projektmenedzser sajtótájékoztatón számol be. A pályázat nyitó rendezvényének is számító tájékoztatót 2012. március 1-jén (csütörtökön) 10 órakor az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ nagyelőadójában tartják.

2012. február 21.
3 perc

A szakmák határai dinamikusan változnak, ehhez pedig az tud rugalmasan alkalmazkodni, aki olyan széles képzési spektrumú tudományegyetemen szerez diplomát, mint az SZTE – hívja fel a figyelmet Szabó Gábor rektor. A felsőoktatás változó szabályai miatt a felvételi időszakban több kezdeményezéssel is segíti a továbbtanulókat a Szegedi Tudományegyetem.

2012. február 20.
2 perc

A Start a diplomáért - Nyílt konzultációs, információs, felvételi napok című rendezvénysorozat február 22-án, szerdán délután egy órakor érkezik Szegedre. A felvételizőket 13 órától a felállított információs pultoknál, 14 órától előadásokon tájékoztatják. A Szegedi Tudományegyetem központi épületében tartott rendezvényre még lehet jelentkezni.

2012. február 20.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem önköltségi díjas képzésein lehetővé teszi a részletfizetést – döntött hétfői ülésén a Tisza-parti universitas dékáni kollégiuma. Az SZTE felvételi tapasztalatairól a rektor és az oktatási rektor-helyettes 2012. február 21-én (kedden) sajtótájékoztatót tart.

TTIK

2012. február 20.
7 perc

Az átlagosnál jóval jobb esélyekkel lehet elhelyezkedni a szegedi egyetem természettudományi karán szerzett diplomával mind országos, mind nemzetközi viszonylatban. De több tényező együttes hatása kell ahhoz, hogy a műszaki-természettudományos területeken dolgozók erősíteni tudják Magyarország fejlődését. Az [origo] hírportálon megjelent egyik cikkre az SZTE TTIK vezetése közleményben reagált.

Innovációs nap

2012. február 17.
7 perc

Tudástérkép is mutatja immár: miként hasznosul a Szegedi Tudományegyetemen keletkező és felhalmozódó kutatói eredmény – derült ki az innovációs és kutatói kiválósági központ nyílt napi rendezvényen. Szabó Gábor akadémikus, az SZTE rektora hangsúlyozta: a szegedi universitasnak nemzetközi szintű kutatóegyetemmé kell válnia.

2012. február 17.
1 perc

75 éve annak, hogy az éppen akkor Szegeden élő és dolgozó Szent-Györgyi Albert kutatásaiért elnyerte az orvosi Nobel-díjat. A Szegedi Tudományegyetem, a tudós egykori munkahelye 2012. március 22-25. között konferencián emlékezik meg erről. Több különlegesség is jellemzi a konferenciát. Így például az, hogy 9 Nobel-díjas tudós is elfogadta a meghívást. További érdekesség, hogy a konferencia programjába illesztve a Nobel-díjas tudósok nyílt fórumon találkoznak középiskolásokkal, egyetemi hallgatókkal. Sőt: a nemzetközi rangú kutatókat 9 dél-alföldi középiskolás mutatja majd be a nagyközönségnek, s a hallgatóság majd kérdezhet is a Nobel-díjasoktól.

2012. február 16.
1 perc

Az elmúlt években, az európai munkaerőpiac megnyitása óta közel 3 millió ember hagyta el szülőhazáját külföldi munkavállalás céljából, közülük több százezer magyar állampolgár. Ezen munkavállalók több mint fele vissza kíván térni hazájába, de problémákba ütközik az újbóli elhelyezkedésnél. Hazatérésüket segíti egy új EU-s projekt, amelynek megvalósításában a Szegedi Tudományegyetem kutatói is közreműködnek.

2012. február 14.
1 perc

Folytatódik a szegedi universitas tudománynépszerűsítő előadássorozata: a Szabadegyetem – Szeged. A IX. szemeszter előadássorozata a 2011/2012-es tanév tavaszi félévében is nyilvános, de a Szegedi Tudományegyetem hallgatói számára általánosan művelő kurzusként is meghirdetik. Az első előadáson – 2012. február 15-én (szerdán) 18 órátólBotos Katalin professzor emerita (SZTE GTK Pénzügyek és Nemzetközi Gazdasági Kapcsolatok Intézete Pénzügytani Szakcsoport) „Családmodellek, társadalmi modellek. A modern kor kihívásai.” címmel tart előadást.

SZTE JATIK

2012. február 14.
2 perc

Hogyan hasznosul a Szegedi Tudományegyetemen keletkező és felhalmozódó tudás? A tudományos ismeretek, eredmények terjesztését milyen eszközök, segítik a szegedi egyetemen és a dél-alföldi régióban? Ezekre a kérdésekre is válaszol az SZTE 2012. február 16-i innovációs és kutatóegyetemi nyílt napi rendezvénye az SZTE TIK-ben.

2012. február 10.
1 perc

Astellas-díjas lett a Szegedi Tudományegyetem két oktatója.

szte_nyiltnap_szegy_itb_5

2012. február 09.
6 perc

A felvételi keretszámok változása, illetve a közgazdász- és jogászképzés államilag finanszírozott képzéseinek megszüntetése felveti a kérdést: van-e az SZTE-n olyan szak, ahol hasonló képzések találhatók, ám államilag finanszírozott helyek is betölthetők? Az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar hallgatója hogyan juthat közgazdász diplomához? Milyen szakokra lehet, illetve érdemes a gazdasági érdeklődésű diákoknak jelentkezniük?

junior_szabadegyetem_kezdo

2012. február 09.
1 perc

Egy csepp universitas – ízelítőt ad az SZTE-n folyó kutatómunka eredményeiből, és az előadások hangulatából, bemutatja az ország legszínesebb, 12 karú felsőoktatási intézményének főbb épületeit a Junior Szabadegyetem. A felvételizők körében tavaly oly sikeres előadássorozat 2012. február 16-tól folytatódik: a 2. szemeszter 4 témát és helyszínt jár be.

szte_nyiltnap_szegy_itb_5

2012. február 09.
4 perc

Új tippeket osztunk meg a felvételizőkkel Hova tovább? című sorozatunkban. Magyarországon az egyik leggazdagabb szakkínálattal, és 12 karral rendelkező Szegedi Tudományegyetem (SZTE) ugyanis számtalan olyan megoldást kínál a hallgató-jelölteknek, amire nem is gondolnának.

nyiltnap_szte

2012. február 04.
10 perc

A Szegedi Tudományegyetem nyílt napján (február 4-én 9-15 óra között), is tárt kapukkal vár minden érdeklődőt az intézmény. Itt választ adnak a nagy kérdésre: miért válasszuk éppen a szegedi egyetemet? A dilemma eldöntésére február 24-ig kaptak haladékot a diákok.

2012. február 04.
2 perc


Ma, február 4-én 9-15 óra: nyílt nap a szegedi egyetem. Az SZTE központi épületében (Szeged, Dugonics tér 13.) a szegedi egyetem 12 kara, minőségi kínálata kerül terítékre. Felvételis kérdéseire választ, a továbbtanulási stratégia és taktika kialakításához új szempontokat kap mindenki. A nyílt napról is tudósít: a www.u-szeged.hu hírfolyama, percről percre a http://www.facebook.com/SZTE.felveteli oldalon a SZTEblog.

 

2012. február 03.
1 perc

Rendkívüli hideget és hóhelyzetet jelez a következő napokra a meteorológia, ezért Csongrád megye közoktatási intézményeiben 2012. február 6. és 7. napjára (hétfőre és keddre) rendkívüli tanítási szünetet rendelt el a Csongrád Megyei Kormányhivatal vezetője. A Szegedi Tudományegyetemen, illetve az SZTE közoktatási intézményeiben 2012. február 6. és 7. napján is oktatás lesz. Az egyetemi hallgatók és az úgynevezett egyetemi gyakorló iskolák diákjai közül azok hiányzását, akik a rendkívüli téli időjárás miatt nem tudnak részt venni a tanítási órákon, mert állandó lakóhelyükről nem tudnak visszajönni Szegedre, e két napi távollétet az intézmény igazoltnak tekinti – közölte az SZTE szervezeti és működési szabályzata szerint az oktatásért felelős rektorhelyettes, Homoki-Nagy Mária.

2012. február 02.
3 perc

Meghosszabbította a felvételi jelentkezési határidőt 2012. február 24-ig az Oktatásért Felelős Államtitkárság. A változások közti eligazodáshoz a Szegedi Tudományegyetem iránytűt ad: folytatja a továbbtanulók és családjuk, tanáraik kiegyensúlyozott tájékoztatását. Az SZTE február 4-én – rendkívüli szülői értekezlettel – nyílt napot tart, február 6-tól pedig több karon is elkezdődik az információs hét.

2012. február 01.
7 perc

Az SZTE rektorhelyettese, 12 dékánja, a február 4-i nyílt nap, több kar rendezvénye is választ ad a középiskolások kérdéseire.

Miért érdemes a Szegedi Tudományegyetemen továbbtanulni? A kérdésre most az SZTE két rektorhelyettese, 12 karának dékánja is válaszol. A sor folytatható: február 4-én összegyetemi nyílt napot tart az SZTE, több kar pedig információs héten tájékoztatja az érdeklődőket a felvételi jelentkezés végső határideje, február 15. előtt.

2012. február 01.
1 perc

Az etiópiai terrortámadásban elhunyt két magyar állampolgár holttestét 2012. február 1-jén reggel hazaszállították. „A koporsókat szállító menetrend szerinti repülőgép nem sokkal délelőtt negyed tíz előtt szállt le a budapesti Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtéren. A Terrorelhárítási Központ (TEK) és a Miniszterelnökség munkatársai felügyelték a koporsók kirakását és elszállítását” – közölte Szijjártó Péter, a miniszterelnök szóvivője az MTI-vel.

Az etiópiai merénylet két elhunyt áldozata a Szegedi Tudományegyetem két polgára: Fábián Tamás geográfus és Szabad Gábor kutatóorvos.

 

2011. december 09.
2 perc

A 2010-ben kutatóegyetemi címet szerzett Szegedi Tudományegyetem felállította a Technológia Transzfer Irodát, melynek célja az egyetemi tudás megfelelő hasznosulásának biztosítása érdekében, annak tervezett keretek között történő menedzselése, valamint koordinálása. Az Iroda látja el többek között a találmányok és szellemi alkotások védelmével, valamint piacra jutásával kapcsolatos feladatokat.

2011. december 05.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetemen megrendezett Kutatásmenedzsment és Technológia Transzfer képzési sorozat fő célja az volt, hogy tovább bővítse az innovációs tevékenységekben résztvevők, köztük kutatók, oktatók, menedzserek, hallgatók témában szerzett ismereteit, valamint, hogy a háromszor egynapos képzési sorozat keretében tovább népszerűsítse és fejlessze az innováció orientált szemléletmódot. Az esemény előzetes regisztrációt követően ingyenes volt.

2011. november 16.
2 perc

Megkezdődött a Szegedi Tudományegyetem Tudástérképének létrehozása, mely egy átfogó adatbázisrendszer formájában lehetőséget biztosít az egyetem kutatás-fejlesztési-, és innovációs kapacitásának összefoglalására, valamint bemutatására, ezáltal elősegítve az intézményen belüli és a külső szereplőkkel való együttműködések kialakítását. A Tudástérkép koordinációjával kapcsolatos feladatokért a Technológia Transzfer Iroda felelős.

2011. június 30.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem magas szintű szakmai és képzési kompetenciája és kiterjedt kapcsolatrendszere révén kiválóan alkalmas a hálózatok egy sajátos formájában a klaszterekben való szerepvállalásra. A klaszterekkel való együttműködés egyik legfőbb előnye, hogy az egyetem keretein belül felfedezett pilot szintű kutatási eredményeknek új piacokat tudnak keresni, ezáltal biztosítani tudják az eredmények jobb hasznosítását. A Szegedi Tudományegyetem több klaszterrel is kapcsolatba került az elmúlt évek során, érdemi együttműködést 22-vel alakított ki.

2011. június 16.
1 perc

A spin-off cégek a felsőoktatási intézményekből kiváló technológia-intenzív vállalkozások, melyek a kutatóhelyek szellemi eredményeinek felhasználására alakulnak. A Szegedi Tudományegyetemmel 2011-ben 7 spin-off cég áll kapcsolatban, melyek számos különböző tudományterületen működnek együtt az egyetemmel.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek