SZTE Info

Sajtóarchívum 2012. szeptember

2012. szeptember 28.
2012. szeptember 28.
2012. szeptember 27.

Agrár- és iskolatörténeti kiállítással, emlékfa ültetéssel, ünnepi tanácsüléssel is emlékeztet arra 2012. október elején a Szegedi Tudományegyetem Mezőgazdasági Kara, hogy 50 éves a hódmezővásárhelyi felsőfokú agrároktatás.

2012. szeptember 25.

A Szegedi Tudományegyetemhez, a nemzetközi rangú universitashoz méltó hagyomány, hogy az új tanév első hónapját követően országra szóló kulturális seregszemle veszi kezdetet. Idén október 1-jén kezdődik november 10-én zárul az SZTE Őszi Kulturális Fesztiválja.

2012. szeptember 21.

A természettudományi és műszaki képzés megújítását, korszerűsítését célzó projekt keretében mintegy 1,5 milliárd forintból renoválták a Szegedi Tudományegyetem Dóm téri oktatási, kutatási egységeit, melyeket szeptember 20-án avattak fel.

2012. szeptember 20.

Wittman Tiborra, negyven éve elhunyt történészprofesszorára nemzetközi tudományos konferenciával emlékezik a Szegedi Tudományegyetem szeptember 24-26. között.

2012. szeptember 19.

Látványos, interaktív kémiai-fotonikai kísérletek, játékos feladatok, IT fejlesztők, fiatal vállalkozók, robotika, hot-dog, nyeremények, zene és minden, ami egy jó piknik hangulathoz kell. Az Európai Együttműködés Napja alkalmából szeptember 21-én délután Tudományos és üzleti pikniket rendeznek az SZTE TIK melletti parkban.

2012. szeptember 17.

Mintegy másfél milliárd forint értékben rekonstruálták a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) Dóm téri oktatási és kutatási egységeit. A projekt a természettudományi képzés megújítását, korszerűsítését célozta.

2012. szeptember 11.

Tudományegyetemen a Szent-Györgyi Emlékév őszi évada. Tanulmányi verseny, sportrendezvények és kulturális produkciók emlékeztetnek arra, hogy a szegedi egyetem egykori kutatója, oktatója, rektora, Szent-Györgyi Albert 80 éve fedezte fel a C-vitamint, 75 éve vette át a Nobel-díjat. A jubileumon, 2012. december 10-én az SZTE Egyetemi Énekkar koncertjével, ősbemutatóval zárul a rendezvény-sorozat. Az SZTE az évforduló alkalmából Szent-Györgyi Albertről, az emlékév programjairól honlapot készít – jelentette be Pál József, az SZTE nemzetközi és közkapcsolati rektorhelyettese a szeptember 11-én tartott sajtótájékoztatón.

2012. szeptember 11.

A legjobb magyarországi egyetem a szegedi universitas. A brit QS a világ felsőoktatási intézményeiről készített friss listáján a legjobb 501-550 egyetem közé helyezte a Szegedi Tudományegyetemet, 50 hellyel javította helyezését. A spanyol cég által készített Webometerics-listán pedig 55 hellyel lépett előre az SZTE.

2012. szeptember 10.

Minden kedves kollégát szeretettel várunk a Magyar Sebész Társaság 61. Kongresszusa alkalmából tartandó sajtótájékoztatóra.

2012. szeptember 06.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja az SZTE Szent-Györgyi Emlékév 2012 őszi eseményeit bemutató sajtótájékoztatóra.

2012. szeptember 04.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Karának nevében tisztelettel meghívjuk az ösztöndíj átadásról szóló sajtótájékoztatóra és az ösztöndíj átadás sajtónyilvános eseményére.

2012. szeptember 04.

Belvíz és aszály okozta környezeti problémák. Kockázat – Konfliktus – Kihívás. Ez áll a középpontjában a 2012. szeptember 5-én kezdődő és 7-én záruló VI. Magyar Földrajzi Konferenciának, amelyet a Szegedi Tudományegyetem Természetföldrajzi és Geoinformatikai, valamint Gazdaság- és Társadalomföldrajz Tanszéke szervez.

 

2012. szeptember 01.

A felsőoktatás nagyszabású átalakulása közepette indul az új tanév – fogalmazott Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora az universitas Szenátusa ünnepi ülésén.

 


esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.