Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2015. május

Közérdekű közlemény
2015. május 29.

A Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Laboratóriumi Medicina Intézete tájékoztatja minden kedves páciensét, hogy mintavételi telephelyeinek működési rendje, az alábbiak szerint változik.


2015. június 1. (hétfő) és 2015. augusztus 28. (péntek) között:


az I. számú Rendelőintézet felnőtt mintavételi hely (Szeged, Tisza Lajos krt. 97.) munkanapokon:7:00 és 11:30 óra között tart nyitva;


a II. számú Rendelőintézet vérvételi hely (Szeged, Vasas Szent Péter u. 1-3.) működése szünetel.


A kismamák vérvétele (Szeged, Kálvária sgt. 57.) változatlan formában üzemel.

 

SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ

Laboratóriumi Medicina Intézet

Sajtómeghívó - Díjeső az SZTE-n: több mint kétszáz nyertest hirdetnek
2015. május 26.

1202 pályázó jelentkezett a Szegedi Tehetséggondozó Tanács ösztöndíjaira

 

Az SZTE több mint 200 hallgatója részesül elismerésben szerdán 11 órakor a Rektori Hivatal Dísztermében, a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által meghirdetett 2015-ös ösztöndíjak díjátadó ünnepségén. Idén 1202-en pályáztak 218 elismerésre, köztük az esélyegyenlőségi és vállalati ösztöndíjakra is.

 

Évről évre növekszik a Szegedi Tehetséggondozó Tanács által meghirdetett ösztöndíjakra jelentkezők száma, így idén már 1202 jelentkező között osztják ki a több mint 200 elismerést – köztük az esélyegyenlőségi és a vállalati ösztöndíjakat is átadják május 27-én szerdán 11 órakor az SZTE Rektori Hivatal Dísztermében.

 

A Szegedi Tehetséggondozó Tanács – melynek elnöke Badó Attila jogászprofesszor, tagja többek között Balogh Elemér, volt alkotmánybíró, Várkonyi Andrea műsorvezető, riporter, Lékó Péter nemzetközi sakknagymester, Járai Zsigmond, korábbi jegybankelnök, Sófi József, a Sófi Alapítvány alapítója- számos módon törekszik a tehetséges hallgatók támogatására.

 

E célból többek között a Szegedi Tudományegyetem, Szeged Megyei Jogú Város Önkormányzata, a Pro Talantis Universitatis alapítvány és a hazai vállalkozások által nyújtott anyagi támogatásból több „Talent” ösztöndíjat hozott létre. Az ösztöndíj pályázatokat 2006 óta minden évben kiírják, évről-évre gyarapodik a díjak száma. Idén 218 elismerést osztanak ki, és növekszik a támogatások összege is – ebben az esztendőben közel 12 millió forinttal támogatják az összesen 218 díjazottat.

 

Az elismerések között gazdára talál az Év tehetsége díj (Phd és BA/MA/osztatlan kategóriában), és arany, ezüst, vagy bronz fokozatot szerezhetnek a legtehetségesebb hallgatók az egyetemi kiválósági listán. A Szegedi Tehetséggondozó Tanács már több mint húsz vállalat támogatására számíthat. A díjkiosztón a sikeresen pályázó hallgatók most is számos díjat vehetnek át a Bánffi&Bánffi, a Givaudan,az ESAudio, a Home&People, a Sole-Mizo, a Pick Szeged, a Szegedi Vízmű, a TE- DI Trade,a Transcommers, valamint a szegedi Vitamin szalon jóvoltából. Az SZTE Esélyegyenlőségi ösztöndíjat a hátrányos helyzetű, tehetséges hallgatók vehetik át. Egyetemi sajtóért kitüntetés jár idén is a Tanács által kiválasztott újságírónak, és az egyetemi tehetséggondozásért ketten átvehetik a Pro Talentis díjat.

Az elismeréseket többek között Várkonyi Andrea, Balogh Elemér és Járai Zsigmond adja át.

 


A szerdai díjátadón köszöntőt mond Szabó Gábor Rektor, a pályázókat zenés műsorral köszönti Pintér Tünde Kornélia. A díjátadó ünnepségen az SZTE Tehetséggondozó Tanács örömmel látja a sajtó képviselőit is, nem csak a pályázókat, vendégeket.

Sajtóközlemény - Szennyvíz hőenergia felhasználásával tervezi a fűtést, hűtést az SZTE TIK
2015. május 21.

A KEOP 4.10.0/B/12-2013-0029 számú pályázat keretében, mintegy 469 millió Ft összegű uniós támogatással készül a Szeged belvárosában álló SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ épületének hűtés-fűtés korszerűsítése. A 2013-ban elnyert projekt jelenleg a kivitelezési szakaszba lépett. A munkálatok a Szegedi Vízmű Zrt. átemelő telepén kezdődnek, majd ezzel párhuzamosan elkezdődik az alépítményes távvezeték hálózat kiépítése is. A munkálatok által érintett területek a következők:


tavhovezetek


A projekt keretében megépül egy hőenergia kinyerését biztosító hőcserélő rendszer, amely a Szeged belváros szennyvizét egyesítő Alsótelepi átemelőben kerül megvalósításra. Az itt kinyert hőmennyiség egy technológiai vízhálózaton keresztül jut el az SZTE TIK épületében elhelyezett hőszivattyúkhoz. Két, összesen mintegy 1,5 MW teljesítménnyel bíró hőszivattyú biztosítja az épület fűtését illetve a nyári időszakban a hűtést.


Részletes tájékoztatás az alábbi elérhetőségen kérhető:
Gyarmati László, intézmény igazgató
SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM JÓZSEF ATTILA TANULMÁNYI és INFORMÁCIÓS KÖZPONT
Telefon: 06-62-546-612

Sajtómeghívó
2015. május 20.

A Szent-Györgyi Albert Rotary Club

tisztelettel meghívja Önt

vagy szerkesztősége képviselőjét a

 

Klub jótékonysági támogatásának átadására,

 

 

a 2015. május 22-én, pénteken 09.00 órakor

a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ, Általános Orvostudományi Kar

Urológiai Klinika

(6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.)

könyvtárában tartandó sajtótájékoztatóra.

 

A sajtótájékoztató keretén belül adják át a Szent-Györgyi Albert Rotary Club szervezésében Németországból Szegedre érkező 30 db kórházi ágyat és egyéb kórházi felszerelést, a Straubing-i Rotary Club adományaként, az SZTE ÁOK Urológiai Klinikának.

Az adomány értéke közel 5 millió forint.

 

Megtisztelő jelenlétére feltétlenül számítunk.

 

 

Az adományról további részletek:

Elekes Zoltán - RC Szeged Szent-Györgyi Albert (0630-219-5800).

Sajtómeghívó az SZTE magánjogi konferenciájára
2015. május 20.

A Szegedi Tudományegyetem Állam- és Jogtudományi Kar Polgári Jogi és Polgári Eljárásjogi Tanszéke, illetve a Magánjogot Oktatók Egyesülete 2015. május 29-én (pénteken) a szegedi jogi karon rendezi meg a „Magánjogunk megújítása – Műhelykonferencia a polgári jogban, a polgári eljárásjogban és a nemzetközi magánjogban felmerülő egyes kérdésekről” című tudományos tanácskozást.

 

A tanácskozást a Magánjogot Oktató Fiatalok kilencedik, a Magánjogot Oktatók Egyesületének hetedik éves rendes konferenciájaként rendezik meg, ahol a nyolc jogi kar közel ötven oktatója, kutatója tart – a magánjogi kodifikációra is figyelemmel – tudományos előadást. A résztvevők tudományos diskurzust folytatnak – többek között – az új Ptk. tapasztalatairól, valamint a polgári perrendtartás, és a nemzetközi magánjog kodifikációjáról.

 

 

Konferencia: „Magánjogunk megújítása – Műhelykonferencia a polgári jogban, a polgári eljárásjogban és a nemzetközi magánjogban felmerülő egyes kérdésekről”

 

Időpont: 2015. május 29. (péntek), 10 órától

 

Helyszín: SZTE Állam- és Jogtudományi Kar, kari tanácsterem (Szeged, Tisza Lajos krt. 54.)

 

 

A sajtónyilvános magánjogi konferenciára tisztelettel hívják, szeretettel várják a médiumok képviselőit!

 

 

További információ:

Görög Márta (30 336 75 70) SZTE ÁJTK egyetemi docens, a MOE Elnöke

Sajtótájékoztató az SZTE innovációs napon
2015. május 13.

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Újságíró Kolléga!

 

A Szegedi Tudományegyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága 2015. május 14-én (csütörtökön) az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központ (Szeged, Ady tér 10.) rendezi meg az SZTE Innovációs Napot. A rendezvényt 9 óra 30 perckor a TIK emeleti nagy előadó termében Szabó Gábor, a Szegedi Tudományegyetem rektora és Devecz Miklós, a Szegedi Tudományegyetem kancellárja nyitja meg. Az SZTE Innovációs Napon Pálinkás József, a Nemzeti Kutatási, Fejlesztési és Innovációs Hivatal elnöke a kutatás-fejlesztés és innováció versenypályázati rendszerének megújításáról beszél, Kemény Lajos, az SZTE tudományos és innovációs rektorhelyettes tart értékelést a Szegedi Tudományegyetem innovációs tevékenységről.

A programon, az előadásokat követően, a médiumok érdeklődő képviselőinek lehetőséget biztosítunk az előadókkal külön interjúk készítésre: 2015. május 14-én (csütörtökön) 10 óra 15 perctől a TIK földszinti előterében abban az esetben, ha ezt a külön tájékozódási igényüket előzetesen jelzik telefonon Huszár Sándornak, az SZTE Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóság marketing menedzserének a +36 30 3289694-es telefonszámon – legkésőbb a rendezvény kezdetéig, azaz 2015. május 14-én (csütörtökön) 9 óráig.

 

Az SZTE Innovációs Napja részletes programja elérhető az alábbi linken


 

Üdvözlettel:

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság

Média Centrum

SZTE szóvivő

mobil: +36 70 333 86 54

e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Sajtóközlemény - Sikeresen a végéhez értek a rehabilitációs fejlesztések Szegeden
2015. május 12.

A Szegedi Tudományegyetem által elnyert „Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-alföldi régióban” című, DAOP-4.1.2/B-11-2011-0001 kódszámú pályázat eredményeként jelentős mértékben megújult a pszichiátriai és a neurológiai ellátás a régió vezető egészségügyi intézményének, a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központnak a Pszichiátriai, illetve Neurológiai Klinikáján.

 

A projekt során olyan pszichiátriai ellátórendszer jött létre, amely biztosítja a páciensek folyamatos ellátását, függetlenül attól, hogy fekvő-, vagy éppen járóbeteg-ellátásban részesülnek. A centralizált elhelyezés megteremtette az integrált működés lehetőségét. Lehetővé vált, hogy a páciensek különböző ellátási formák keretében is tarthassák a kapcsolatot megszokott orvosukkal. A járóbeteg-ellátásban újabb szakambulanciák kezdték meg működésüket, amelyek a ritkább vagy nehezebben kezelhető kórformákkal foglalkoznak, erősítve azt a regionális szerepkört, amely a tudományos munkára alapozottan már évtizedek óta jellemzi a klinikát.


Változást hozott az újonnan felépült épületrészben kialakított korai rehabilitációs egység, amelynek tevékenysége multidiszciplináris team-munkában, szakmaközi kooperációval, pszichiátriai rehabilitációs szakorvosok vezetésével valósult meg. A korai rehabilitáció már a betegség kezdetén (vagy krónikus betegség esetén az esetleges állapotrosszabbodást követően) megkezdődik – a beteg személyiségéből, környezetéből, családi körülményeiből adódó lehetőségek lehető legteljesebb körű figyelembevételével. Mindez nem csupán a betegek gyorsabb gyógyulását, hanem a családra és a társadalomra nehezedő terhek csökkenését is eredményezheti.


A neurológiai fejlesztés során kialakításra került egy a régióban hiánypótló 10 ágyas neurorehabilitációs részleg, amely ellátja a Dél-Alföldi régióban baleset következtében súlyos koponya- agysérülést szenvedett betegek rehabilitációját. A részleget a Neurológiai Klinika 40 ágyas Neurorehabilitációs Osztályán hozták létre. A Szeged, Semmelweis u. 6. szám alatti Újklinika épületében a IV. emeleti „A” szárnyat alakították át, 3 db háromágyas és egy darab egyágyas kórterem - mindegyik saját fürdőszobával – került kialakításra, emellett tornaterem és kezelő helyiségek segítik a betegellátást.


A felújítás mellett nagy értékű eszközbeszerzésekre is sor került. Az eszközök egyrészt a betegápolást könnyítik meg: növelik a betegek komfortérzetét, elősegítik a mobilizálást, könnyítik az ápolók munkáját, másrészt a komplex rehabilitációt, fizikoterápiát teszik hatékonyabbá a különböző tornaszerek, rehabilitációs eszközök. A magas színvonalú rehabilitációhoz elengedhetetlen a tárgyi feltételek mellett a személyi háttér biztosítása is: jól képzett rehabilitációs team áll a betegek rendelkezésére.


A projekt az Európai Unió támogatásával, az Európai Regionális Fejlesztési Alap társfinanszírozásával, valamint az Emberi Erőforrások Minisztériumának kiegészítő forrásából valósult meg.

 

További információ kérhető:

SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Elnöki Hivatal

Cím: 6725 Szeged, Tisza Lajos krt. 107. I. em.

Tel.: (62) 545 007

E-mail: info@daoprehab.hu

Sajtómeghívó - Kerekasztal beszélgetés a bőrbetegekkel szembeni intolerancia témakörében
2015. május 12.

Az SZTE ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika és a Magyar Dermatológiai Társulat kerekasztal-beszélgetést szervez a bőrbetegekkel szembeni intolerancia témakörében

 

2015. május 13-án (szerdán) 13 órakor

 

az MTA Szegedi Akadémiai Bizottság székházában (6720 Szeged, Somogyi u. 7.)

 

A beszélgetésen Szabados Ágnes, az RTL Klub Szegeden végzett műsorvezetője szakértők segítségével elemzi az esélyegyenlőségi világnap alkalmából készített felmérés eredményeit és a bőrbetegekkel szembeni intolerancia okait.

 

A kerekasztal-beszélgetés résztvevői: Prof. Dr. Bata-Csörgő Zsuzsanna, a Magyar Dermatológiai Társulat elnöke, Prof. Dr. Kemény Lajos, az SZTE-ÁOK Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatója, Dr. Altmayer Anita, a Magyar Dermatológiai Társulat Pszichodermatológiai szekciójának elnöke és Kőműves Zsuzsanna, a Debreceni Egyetem Klinikai Központ, Bőrgyógyászati Klinika klinikai szakpszichológusa.

 

A sajtónyilvános eseményre tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk a médiumok képviselőit!

 

További információért forduljon bizalommal az SZTE Közkapcsolati Igazgatóságán az SZTE sajtószóvivőjéhez, Újszászi Ilonához – mobil: +36 70 333 86 54, e-mail: szovivo@rekt.szte.hu

Sajtóközlemény - Megújította együttműködését az SZTE, az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt.
2015. május 11.

A kutatást, az oktatást és a innovációt szolgáló, stratégiai jelentőségű együttműködési megállapodást ír alá 2015. május 11-én a Szegedi Tudományegyetem, az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

 

A kutatás-fejlesztési és pályázati együttműködésre koncentrál az SZTE, MTA SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. között megújított stratégiai jelentőségű megállapodás. A dokumentum sajtónyilvános aláírási ceremóniáján Szabó Gábor akadémikus, a Szegedi Tudományegyetem rektora hangsúlyozta: az intézmény és a cég között több mint másfél évtizede élő és folyamatos a kapcsolat. Az élettudományokban élen járó SZTE számára fontosak a Richtertől kapott kutatási megbízások. Ugyanakkor új lehetőségként említette a felsőoktatás és a vállalatok együttműködését ösztönző pályázatokon való közös és sikeres szereplést.

 

Kiterjedt az MTA Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Nyrt. közötti kapcsolatháló. „A modern molekuláris biológia fellegvárának számító SZBK számára a gyakorlati élethez való kötődést is jelenti a gyógyszergyárral fejlődő együttműködés” – hangsúlyozta Ormos Pál akadémikus. Az MTA SZBK főigazgatója elmondta, örülne, ha valóra válna a régi terv: a Richter Gedeon Nyrt. szegedi laboratóriuma köré kiépülhetne az SZTE és az SZBK által támogatott inkubátorház!

 

„A kutatás-fejlesztésnek köszönheti a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt., hogy megőrizhette önállóságát és függetlenségét, magyarországi központtal lehet sikeres a nemzetközi porondon” – hangsúlyozta a vezérigazgató. Bogsch Erik kiemelte: cége 2014-ben 42 milliárd forintot költött kutatás-fejlesztésre. Ezen az irányon nem kíván változtatni, ugyanis kitörési pontnak tartja a hozzáadott szellemi értéket. A Richter Gedeon Nyrt. nem lehet eredményes az egyetemi és az akadémiai kutatói háttér nélkül” – húzta alá Bogsch Erik. Az SZTE kiváló szakemberekkel erősítette eddig is a Richtert, például a szteroidkémia területén. A vállalkozás, az SZTE és az MTA SZBK közötti együttműködések közül kiemelte a központi idegrendszerrel összefüggő, a nőgyógyászati és a gyógynövényekre alapozó készítményekkel kapcsolatos kutatásokat. Közös célként jelölte meg, hogy lehetőségeket adjanak a tehetséges magyar fiataloknak, így munkájuk eredményei – anyagi értelemben is – itthon hasznosulhatnak.

 

Az egyetemek és kutatóközpontok életében a tudományos, a K+F tevékenység mellett egyre komolyabb szerepet kap az innováció és a kutatáshasznosítás, a gazdasági és vállalati szférával kialakított együttműködés – hangsúlyozta a Szegedi Tudományegyetem kancellárja. Devecz Miklós kifejtette: egy innovatív és felgyorsuló világban kell olyan eredményt elérni, amely még jobbá és még versenyképesebbé teszi a Richter Gedeon Nyrt.-t és a Szegedi Tudományegyetemet.

 

A stratégiai súlyú dokumentum aláírását követően az MTA SZBK és az SZTE közös szervezete, a Straub Örökség Alapítvány támogatásáról szóló szerződést is ellátta kézjegyével a kuratórium nevében Penke Botond akadémikus, illetve a Richter Gedeon Nyrt. vezérigazgatója Bogsch Erik.

 

Az aláírási ceremóniát követően az együttműködő partnerek megtekintették az SZTE innovációs eredményeiből ízelítőt adó tárlatot.

 

További információért forduljon bizalommal az SZTE Közkapcsolati Igazgatóságán Újszászi Ilonához, az SZTE sajtószóvivőjéhez – mobil: +36 70 333 86 54, email: szovivo@rekt.szte.hu!

2015. május 11.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem és konzorciumi partnerei a TÁMOP-4.1.1.F-14/1/Konv-2015-0006 azonosító számú, Széchenyi 2020-as program keretében megvalósuló projekt részeként olyan munkaerő-piaci igényekre támaszkodó gyakorlatorientált – azaz duális és moduláris – képzéseket indítanak, továbbá olyan pályaorientációs, a hallgatói lemorzsolódás kezelésére alkalmas szolgáltatásokat fejlesztenek ki és működtetnek, amelyek hozzájárulnak a felsőoktatás területi, társadalmi, gazdasági szerepének erősítéséhez, valamint a munkaerő-piaci igények kielégítéséhez.

A sajtóközlemény itt letölthető

Sajtónyilatkozat az SZTE gyakorló iskoláiról
2015. május 08.

Sajtóérdeklődésre reagálva a Szegedi Tudományegyetem gyakorló iskoláival kapcsolatban az SZTE vezetése az alábbiakat kívánja közölni.

 

A gyakorló iskolák funkciója, hogy a tanárképzés szakmai műhelyei legyenek. A felsőoktatási törvény rendelkezései szerint az Emberi Erőforrások Minisztériuma (EMMI) gyakorolja a fenntartói jogosítványokat a gyakorló iskolák átalakításával és elnevezésével kapcsolatosan. A köznevelési törvény értelmében az ezekben a kérdésekben hozott döntések esetén a fenntartónak ki kell kérnie az intézmény alkalmazotti közössége, az iskolaszék, a szülői szervezet, és a diákönkormányzat véleményét. Mindennek megfelelően az EMMI fölkérte a Szegedi Tudományegyetemet: működjön közre az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Általános Iskola és az SZTE Ságvári Endre Gyakorló Gimnázium összevonásával és nevének megváltoztatásával kapcsolatos intézmény fenntartói szándék véleményezésének a törvényben előírt módon történő lebonyolításában. A névvel kapcsolatban az EMMI a Hunyadi János, illetve a Szent-Györgyi Albert alternatívákat bocsájtotta véleményezésre, de azt is jelezte, hogy ha az intézmény esetlegesen más javaslattal kíván élni, a döntés során azt is megfontolja. Ezért javasolta Szabó Gábor, az SZTE rektora az érintett közoktatási intézmények véleményező testületeinek, hogy fontolják meg a – személynév nélküli – Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma elnevezést is.

 

A véleményezés május első napjaiban rendben lezajlott, az eredményről 2015. május 7-én tájékoztatta Palkovics Lászlót, az EMMI felsőoktatásért felelős államtitkárát Szabó Gábor, az SZTE rektora. E levél tartalmának lényege, hogy rögzíti egyrészt: a négy illetékes testület a két iskola összevonásával egyetért; másrészt: bár a gimnázium szülői munkaközössége elsőként az Endre nélküli Ságvári nevet, mint brandet meg szeretné tartani, de kompromisszumként el tudja fogadni a véleményező fórumokon nagy többséggel támogatott álláspontot, mely szerint ezentúl az új intézmény elnevezése a „Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Általános Iskolája és Gimnáziuma” legyen.

 

A fentieknek megfelelően a Szegedi Tudományegyetem gyakorló intézményei összevonásával és névválasztásával kapcsolatban várjuk az Emberi Erőforrások Miniszterének döntését.

 

Szeged, 2015. május 07.

 

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum

Sajtómeghívó - Rehabilitációs szolgáltatások fejlesztése a Dél-Alföldi régióban
2015. május 08.

Ünnepélyes projektzáró rendezvény

 

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Pszichiátriai Klinika átalakított, illetve új épületszárnya kivitelezési munkáinak befejezése alkalmából szervezett ünnepélyes projektzáró rendezvényére és az azt követő állófogadásra.

 

Időpont: 2015. május 12. (kedd) 10 óra

Helyszín: 6725 Szeged, Kálvária sgt. 57.

Program:

9.30 – 10.00 Vendégek fogadása, regisztráció

10.00 – 10.45 Ünnepélyes köszöntők, a projekt bemutatása

10.45 – 11.15 Pszichiátriai Klinika új épületszárnyának átadása és megtekintése, sajtóinterjúk készítése

 

Sajtómeghívó - Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban
2015. május 07.

Az SZTE Fogorvostudományi karának tudományos továbbképző konferenciája:

2015. május 7-9.

 

A Szegedi Tudományegyetem Fogorvostudományi Kar egy évtizedes hagyományú, Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban elnevezésű továbbképzését idén 2015. május 7-9. között rendezik meg az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központban.

 

Az SZTE FOK által rendezett konferencia mára Magyarország egyik legjelentősebb fogorvostudományi programja, idén mintegy 800 résztvevőt várnak. A fogorvosok szegedi tanácskozására 8 ország 11 nemzetközileg ismert és elismert előadója fogadta el a felkérést, mutatja be a paro-implantológia és a fogorvostudomány általános és szűkebben területein a legfrissebb kutatási eredményeket.

Most először a konferencia elő-napját gyakorlati nappá léptették elő: négy párhuzamos hands-on kurzuson fejleszthetik a szakemberek gyakorlati készségeiket.

 

A konferencia megnyitója 2015. május 8-án (pénteken) 9 órakor Prof. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektor fővédnöki megnyitóbeszédével veszi kezdetét.


A Perspektívák a Paro-Implantológiában és a Komprehenzív Fogászatban konferencia kiállítói között egyre több svájci cég jelentkezik, ezért idén először úgynevezett "Swiss corner"-t rendeznek be a kiállítói tér egy jól látható részén, ahol a résztvevők a svájci szakmai kiállítók és az országhoz köthető egyéb termékek által érezhetik magukat Európa szívében. E szekció megnyitójára 2015. május 8-án pénteken 11 órakor az SZTE kongresszusi központ átriumában őexcellenciája Jean-François Paroz svájci nagykövet úr is elfogadta a meghívást. E program sajtónyilvános, szeretettel várják a médiumok képviselőit.

(Itt lehetőség adódik interjúra: – többek között – Prof. Dr. Nagy Katalin, az SZTE FOK dékánja is készséggel válaszol az újságírók kérdéseire.)


További információ:

 

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság

SZTE sajtószóvivő

mobil: +36 70 333 86 54

email: szovivo@rekt.szte.hu

Sajtóközlemény
2015. május 07.

Néhány médium sajtóértesüléseire reagálva a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központhoz tartozó, úgynevezett központi műtő és személyzete helyzetével kapcsolatosan az SZTE az alábbiakat kívánja közölni.


A betegellátás zavartalan a Szegedi Tudományegyetem klinikai központjához tartozó egységekben. Ott nincs változás sem az akut, sem a tervezett műtétek számában.


Az egészségügyi intézményben önkéntesen vállalt túlmunka díjazásával összefüggő kérdésekről jelenleg is folyik az egyeztetés, és ebbe a folyamatba a sajtót nem kívánja bevonni az SZTE.

 

Szeged, 2015. május 07.

 

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum

Sajtómeghívó - Oktatásfejlesztés és tudománynépszerűsítés a „Non-Standard Forms of Teaching Mathematics and Physics” című IPA projekt keretében
2015. május 07.

Sajtónyilvános eseményként zárul 2015. május 8-án (pénteken) 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Bolyai épülete (Szeged, Aradi vértanúk 1.) Riesz termében a „Non-Standard Forms of Teaching Mathematics and Physics” című IPA projekt.


„Az SZTE Bolyai Intézete, Orvosi Fizikai és Informatikai Intézete és az Újvidéki Egyetem Természettudományi Kara Matematikai Intézete közti hagyományos együttműködés újabb fejezetében a matematika és fizika oktatás speciális oktatási formáival, mobil eszközök és a dinamikus prezentációk, könyvek alkalmazhatóságával foglalkoztunk” – tudtuk meg Dr. Karsai János egyetemi docenstől, a projekt vezetőjétől. „A projekt keretében több nyelven készítettünk elektronikus tananyagokat többek között az analízis, differenciálegyenletek, geometria, biomatematika, orvosi fizika kurzusok számára, valamint a középiskolai oktatás segítésére is.”


Hatalmas érdeklődés mellett szerveztek szakmai rendezvényeket, kurzusokat egyetemi hallgatók, doktoranduszok, középiskolai tanárok és diákok számára. A közös nemzetközi kurzusok (Higher Mathematica: Modeling Differential and Difference Equations; Szeged Summer School on Mathematical Epidemiology; Partial Differential Equations: Theory and Numerical Methods; Mobile Tools and Dynamical Modeling) mellett megrendezték 2014 őszén a "Modeling in Life Sciences" interdiszciplináris konferenciát Szegeden, 2015 tavaszán a "Pannonian Mathematical Modelling" konferenciát Újvidéken. Fő rendezvényüket az "Intenzív Téli Iskolát" Szegeden és Újvidéken, ez év január végén illetve február elején rendezték több mint száz résztvevővel. A „Találkozz a professzorral” előadás-sorozatainkkal meglátogatták a középiskolákat. A nyílt napokon az érdeklődők érdekes előadásokat hallgathattak és részt vehettek tudományos játszóházon is. Ismét kiadták a Bolyai Intézet hagyományos középiskolai matematika pályázatán az interdiszciplináris különdíjat. Rendezvényeik résztvevői érdekes készségfejlesztő ajándékot kaptak.

A projekt támogatásával legyártott Edaq530 fizikai mérőműszerekből 15 hazai és vajdasági iskolát ajándékoztak meg. Az iskolák az eszközöket rendhagyó fizikaóra keretében vették birtokba. Ezeket az eredményeket összegzik 2015. május 8-án (pénteken) 10 órától a Szegedi Tudományegyetem Bolyai épülete (Szeged, Aradi vértanúk 1.) Riesz termében tartandó sajtónyilvános záró programon, amelyre szeretettel várják a médiumok munkatársait.

Az érdeklődők ezután is sok hasznos információt találnak a www.model.u-szeged.hu portálon.


További információ: Újszászi Ilona, SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, SZTE sajtószóvivő, mobil: +36 70 333 86 54, email: szovivo@rekt.szte.hu.

tuneziai_nagykovet_kiemelt_nagy

Sajtóinformáció - Tunéziai egyetemmel kötött együttműködést az SZTE
2015. május 07.

Bővült a Szegedi Tudományegyetemmel együttműködő felsőoktatási intézmények köre: Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet jelenlétében Prof.. Dr. Szabó Gábor, az SZTE rektora és Prof. Khaldoun Ben Tâarit, az University Tunis Carthage (UTC) vezetője olyan keretszerződést írt alá, mely sokféle lehetőséget biztosít a kooperációra.


A jövőbeni oktatási, tudományos és kulturális területeken megvalósítható kooperációk lehetőségeiről tanácskoztunk az University Tunis Carthage vezetőivel – mondta a tunéziai delegációval 2015. május 6-án folytatott tárgyalásról Prof. Dr. Nagy Katalin. A Szegedi Tudományegyetem nemzetközi kapcsolatokért felelős rektori főmegbízottja hozzátette: a megbeszélésen felmerült több, akkreditált közös képzés indításának a lehetősége – gazdasági, egészségügyi és művészeti területeken egyaránt.


A tunéziai vendégek – köztük az University Tunis Carthage (UTC) képviselői – a Tisza-parti univeristas vezetőivel és képviselőivel találkoztak, majd ellátogattak az SZTE több karának épületeibe. A tárgyalás végén az SZTE és az UTC vezetői olyan keretszerződést írtak alá, mely rögzíti a Szegedi Tudományegyetem és az University Tunis Carthage közötti együttműködés sokszínűségét, kiemelve, hogy ebbe bekapcsolódhat az SZTE mind a 12 kara. A következő két esztendőben komoly munka elé néz a két egyetem, miközben az SZTE várhatóan 20-30 hallgatót fogadhat Tunéziából. Abderraouf Betbaieb tunéziai nagykövet szerint a tunéziai-magyar kapcsolatok legkiemelkedőbb mozzanata lehet az SZTE és az UTC közötti együttműködés.


SZTEinfo

Sajtómeghívó - SZTE BTK és UI EP-képviselő ösztöndíjprogramjáról
2015. május 06.

Tisztelt Szerkesztőség! Kedves Újságíró kolléga!

 

Tisztelettel hívjuk, szeretettel várjuk Szajbély Mihály professzor, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara dékánja, Ujhelyi István európai parlamenti képviselő, valamint Gécseg Zsuzsanna egyetemi docens, az SZTE BTK oktatási dékánhelyettese közös sajtótájékoztatójára.

 

A 2015. május 11-én 13 óra 30 perckor kezdődő tájékoztatón, az SZTE BTK Kari Tanácstermében a sajtó képviselőinek is bemutatják a „Szinkronba hozunk” elnevezésű tolmács- és fordítóképzési ösztöndíj-programot, egyúttal aláírják az erről szóló keret-megállapodást.


Az együttműködés és az ezen a napon meghirdetett program keretében a jövőben minden egyetemi szemeszterben az SZTE BTK két – a fordító és tolmács mesterképzési, illetve a társadalomtudományi és gazdasági szakfordító és tolmács szakirányú továbbképzési szakon tanuló – hallgatója rövid tanulmányutat nyer az Európai Parlamentbe, hogy testközelből ismerje meg az európai intézményrendszer működését és benne a fordítók, tolmácsok munkáját.

 

A sajtótájékoztató időpontja:

2015. május 11. (hétfő) 13:30 óra.

 

A helyszín:

Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar Dékáni Hivatal, Kari tanácsterem (6722 Szeged, Egyetem u. 2., II. emelet).

 

A sajtót tájékoztatja:

Szajbély Mihály professzor, dékán, Szegedi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kar,

Ujhelyi István képviselő, Európai Parlament,

Gécseg Zsuzsanna egyetemi docens, oktatási dékánhelyettes, SZTE BTK.

 

 

A médiumok képviselőinek részvételét és a tudósításaikat előre is tisztelettel köszönjük.

 

 

Üdvözlettel:

 

Újszászi Ilona

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság

SZTE sajtószóvivő

mobil: +36 70 333 86 54

e-mail: szovivo@rekt.szte.hu.

Sajtómeghívó - Együttműködési megállapodást ír alá az SZTE, az MTA SZBK és a Richter Gedeon Nyrt.
2015. május 06.

Az egyetemek és kutatóközpontok életében a tudományos, K+F tevékenység mellett egyre komolyabb szerepet kap az innováció és kutatáshasznosítás, a gazdasági és vállalati szférával kialakított együttműködés.


A kutatást, az oktatást és az innovációt szolgálja az az együttműködési keretmegállapodás, amellyel eddigi kapcsolatát megújítja és új szintre emeli a Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt.

A két dokumentumot a sajtó biztosította nyilvánosság előtt 2015. május 11-én 15 órakor, az SZTE központi épülete dísztermében írják alá az SZTE, az SZBK és a Richter Gedeon Nyrt. vezetői.

 

Időpont:

2015. május 11. (hétfő) 15 óra

 

A Szegedi Tudományegyetem, a Magyar Tudományos Akadémia Szegedi Biológiai Kutatóközpont és a Richter Gedeon Vegyészeti Gyár Nyilvánosan Működő Rt. közötti együttműködésről szóló dokumentumokat aláírja:

 

Prof. Dr. Szabó Gábor rektor, SZTE

Devecz Miklós kancellár, SZTE

 

Prof. Dr. Ormos Pál főigazgató, MTA SZBK

 

Bogsch Erik vezérigazgató, Richter Gedeon Nyrt.

 

Helyszín:

Szegedi Tudományegyetem központi épülete

(Szeged, Dugonics tér 13.)

díszterem

 

A két dokumentum sajtónyilvános aláírási aktusára szeretettel hívjuk, tisztelettel várjuk a médiumok munkatársait!

 

 

További információ:

Újszászi Ilona

Szegedi Tudományegyetem

Közkapcsolati Igazgatóság

SZTE sajtószóvivő

Mobil: +36 70 333 86 54

Email: szovivo@rekt.szte.hu

SZTE sajtóközlemény gyermekek művese kezeléséről
2015. május 04.

A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között fennálló szerződést 2015. május 10. napjától felmondta. A sajtó részéről érkezett megkeresésekre válaszolva a Szegedi Tudományegyetem közleményt adott ki, amit azonban teljes terjedelmében nem közölt az SZTE álláspontra elsőként rákérdező két médium.


A fenti témáról kiadott SZTE Sajtóközlemény teljes terjedelmében itt olvasható:

Az SZTE eddig is, és ezután is mindent megtett, illetve megtesz annak érdekében, hogy a betegellátás színvonalát semmilyen módon ne befolyásolják az estlegesen harmadik személyekkel fennálló jogi vagy egyéb természetű konfliktusok. Így természetesen a gyermekek krónikus vesepótló kezelése – más művese állomások gyakorlatának is megfelelően – a felnőttekkel azonos művese állomáson biztosított. Erről a bejelentést az illetékes hatóság részére az egyetem megtette, az akut vesepótló kezelés és a plazmaferezis kezelés az SZTE Gyermekgyógyászati Klinika Intenzív Osztályán, utóbbi vonatkozásában az I. sz. Belgyógyászati Klinika Nephrológia Hypertónia Centrum Dialízis Központtal együttműködésben valósul meg, a szakma szabályai szerint.


A Szegedi Tudományegyetem az intézmény és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között fennálló szerződést 2015. május 10. napjától felmondta, mivel álláspontunk szerint a szerződés eredeti célja, azaz gyermekkorúak művese kezelésének az Alapítvány keretében történő ellátása jelen időpontra már nem valósul meg, az Alapítvány keretében jellemzően felnőtt korú betegeket látnak el. Az SZTE a szerződés felmondásának indokolását több pontban részletezte és ezek vonatkozásában az Alapítvány által tett kifogásokat részletesen megválaszolta.


Egy, a szerződés felmondásával kapcsolatban nem álló problémakört jelentett, hogy az Egyetem és az Alapítvány között megkötött eredeti szerződésnek megfelelően az SZTE az SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvánnyal szemben bérleti díjat nem érvényesített. Ez, az időközben megváltozott jogszabályi környezet miatt már tovább nem tartható fenn, a kérdésben az egyetemnek mérlegelési joga nincs. Ezért az ezen típusú, ún. egészségügyi ellátási szerződésekre előírt jogszabályi felülvizsgálat keretében, a vagyonkezelésre vonatkozó jogszabálynak megfelelő díjat megállapította, amit az Alapítvány ellentmondása miatt nem tudott érvényesíteni.


A SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány az SZTE Klinikai Központ területén beruházást valósított meg. Az ennek eredményeként létrejött épületrész – a beruházás megkezdésekor adott tulajdonosi hozzájárulással összhangban – a Magyar Állam tulajdonát képezi és a Szegedi Tudományegyetem vagyonkezelésében áll. Az ingatlan átadás-átvételét – az ingatlanon túlmenően – kizárólag azon tárgyi eszközök képezik, melyek az SZTE, vagy jogelődje leltárában szerepelnek, az Alapítvány saját tulajdonú eszközeit nem érintik.

Miután a Szegedi Tudományegyetem és a SZOTE Gyermekművese Állomásért Alapítvány között jogvita áll fenn, ezért annak lezárásáig az ügyben az SZTE további nyilatkozatot nem kíván tenni.


Szeged, 2015. április 29.


SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, Média Centrum


2015. május 04.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem, mint kutatóegyetem és kiválósági központ oktatói-kutatói tevékenységének kiemelten hangsúlyos tevékenysége a hallgatói tehetségek fejlesztése, a kutatói pálya iránti elkötelezettség erősítése. Elsődleges célunk, hogy a hallgatóinkban rejlő szakmai képességeket kibontakoztatva, a különböző tudományterületeken sikeres, nemzetközi színtéren is eredményes fiatal kutatók építsék a Szegedi Tudományegyetemen karrierjüket.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek