SZTE Info

Sajtóarchívum 2019. március

2019. március 22.

A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a 72 órás nemzetközi üzleti és innovációs ötletverseny megnyitójára 2019. március 26-án, kedden 18 órára. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület, földszint 5. terem (Szeged, Dugonics tér 13.)

2019. március 22.

A Szegedi Tudományegyetem Frankofón Egyetemi Központ tisztelettel meghívja Önt a Spirou, avagy az Emberi Jogok Egyetemes Nyilatkozata című kiállítás megnyitójára 2019. március 26-án, kedden 17:30 órai kezdettel. Helyszín: SZTE Rektori Hivatal épület, aula, Szeged, Dugonics tér 13.

2019. március 22.

„A szegedi diákok 1956. október 16-án a tudományegyetem Auditórium Maximumában nagygyűlést tartottak. Az itt megfogalmazott és országosan ismertté vált követelések készítették elő a forradalmat.” E két mondat szerepel majd azon a sztélén, amely az SZTE Auditórium Maximumát a történelmi emlékhelyek sorába emeli.

2019. március 20.

A Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a II. Herba Medica Tanulmányi Verseny szóbeli döntőjére 2019. március 23-án, szombaton 13:00 órai kezdettel. Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Gyógyszerésztudományi Kar épülete (Szeged, Eötvös utca 6.)

2019. március 19.

A szeptikus betegek túlélési esélyeinek növelésére az országban az elsők között alkalmazzák a CytoSorb-bal végzett vértisztító eljárást az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Aneszteziológiai és Intenzív Terápiás Intézetében. Prof. dr. Molnár Zsolt vezetésével pedig a világon elsőként kutatják a vérben található mérgező molekulák eltávolítására alkalmas eszköz hatékonyságának növelését, annak a módszernek a továbbgondolását, amely jelenleg az egyik legújabb kezelés a magas halálozási adatot mutató, változatos megjelenési formával bíró gyilkos kórképpel szemben.


2019. március 18.

Tisztelettel meghívjuk a Szegedi Tudományegyetem EFOP-3.5.1-16-2017-00004 számú „Duális és kooperatív képzések és azokat támogató szolgáltatások fejlesztése a Szegedi Tudományegyetemen” című projektjének szakmai találkozójára, 2019. március 20-án 9 óra 30 percre, a Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Karára (6725 Szeged, Mars tér 7. Kiselőadó)

2019. március 14.

Európai szinten is első helyen végzett a Szegedi Tudományegyetem a kiküldött oktatói mobilitási adatok alapján az Erasmus programban. A közel 370 kiutazással az európai mobilitási projektek több mint egy százalékát az SZTE valósította meg. A kiutazó hallgatói mobilitás alapján a szegedi egyetem a legaktívabb vidéki felsőoktatási intézmény.

2019. március 04.

A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének jogelődjét megállapító, 1970-ben kötött Niamey-i Egyezmény aláírásának napja, máricus 20. a frankofónia nemzetközi világnapja. E nap köré szerveződik hagyományosan a kultúrális hónap, amelyen öt kontinens 270 millió frankofón lakója ad találkozót egymásnak és az érdeklődő közönségnek. A Frankofónia Nemzetközi Szervezetének (OIF) jelenleg 84 ország a tagja, Magyarországot 2004-ben a szervezet megfigyelő státuszú tagjává választották.esza_felso

SZTEmagazin

2021. október 11.

Ot_evet_laktam_varosodban_nyito

Hol tanult és hol lakott Radnóti Miklós szegedi egyetemistaként? Mely versei kötődnek Szegedhez? Ezekre a kérdésekre is választ kapott, aki részt vett az SZTE 25. Őszi Kulturális Fesztivál Radnóti emléksétáján. A program az alábbi „útmutatás” alapján megismételhető.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.