Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2016. december

2016. december 23.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem közel 440 millió forintot nyert az anyagcserével összefüggő betegségek elméleti folyamatainak tisztázására.

2016. december 22.
2 perc

Innovatív teljesítménye elismeréseként Gábor Dénes-díjat vett át Berényi Antal, a Szegedi Tudományegyetem agykutatója. Fejlesztéseivel is fölhívta magára a figyelmet az epilepszia-kutatással foglalkozó, a hippokampusz működésének a megértését fókuszba állító Berényi Antal.

2016. december 19.
2 perc

Olyan modern gyógyszerészeti kutató laboratóriumot alakítanak ki az SZTE-n, amely a jelenlegi fejlett terápiás készítményeket kombinálja a klasszikus farmakológiai vizsgálatokkal, így lehetőség nyílik például az őssejtek komplex vizsgálatára és tenyésztésre. Az ECRIN (European Clinical Research Infrastructure Network) nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítését célzó projektnek köszönhetően tovább növekszik az SZTE szerepe, azokban a nemzetközi gyógyszerkutatásokban, amelyekben sejtterápiás készítményeket alkalmaznak a bőr égési sérüléseinek, a scleroderma és a nem gyógyuló végtagfekélyek gyógyítására.

2016. december 15.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is tagja annak akonzorciumnak, amely a következő években a daganatok kialakulásában szerepetjátszó genetikai és epigenetikai változásokat vizsgálja. Az összesen 1,5milliárd forint uniós támogatást nyert alapkutatás azt szándékozik meghatározni,hogy a génállomány instabilitása és az öröklődő anyag sérülései hogyan járulnak hozzá a daganatok kialakulásához. Az SZTEtumorbank létrehozásával is hozzájárul a projekthez.

2016. december 14.
3 perc

A nemzetközi rangú szegedi matematikai iskola kutatója, a Szegedi Tudományegyetem professzora, az akadémikus Krisztin Tibor kapta a Bolyai János Matematikai Társulat legrangosabb díját, a Szele Tibor Emlékérmet.

2016. december 08.
3 perc

Nyílt napot tartottak csütörtökön az Szegedi Tudományegyetem I. számú Belgyógyászati Klinika Nephrologia-Hypertonia Centrum Dialízis Központjában. Az SZTE mindig is úttörő szerepet játszott a vesepótló kezelések kidolgozásában és alkalmazásában. Ennek a hagyománynak szerves folytatásaként került kialakításra az újonnan átadott Dialízis Centrum, amelyet a nyílt napon tekinthettek meg az érdeklődők.

2016. december 07.
1 perc
A Szegedi Tudományegyetem I. sz. Belgyógyászati Klinikája tisztelettel meghívja Önt Dialízis Központjának nyílt napjára. Időpont: 2016. december 8-án, 14 óra.
2016. december 06.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem Eötvös Loránd Kollégiuma tisztelettel meghívja Önt fennállása 85. évfordulójának megünneplésére 2016. december 9-én, pénteken 11 órára az SZTE Rektori Épület Dísztermébe.

2016. december 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika tisztelettel meghívja Önt a 2016. december 7-én, 14 órakor tartandó ünnepélyes eseményre, amelyen egy közel kétmillió forint értékű melegítő- és újraélesztő asztalt valamint egy több mint félmillió forint értékű pulzusszám- és oxigéntelítettség mérésére alkalmas eszközt adnak át a klinika részére.

2016. december 06.
2 perc

Orvostudomány kategóriában Junior Prima Díjjal ismerték el Maléth József, az SZTE ÁOK I. Belgyógyászati Klinika tudományos munkatársának munkáját. A díjat Lovász László, a Magyar Tudományos Akadémia (MTA) elnöke és Bártfai-Mager Andrea, a postaügyért és a nemzeti pénzügyi szolgáltatásokért felelős kormánybiztos adta át az MTA épületében. A díjjal a 30 év alatti, kiemelkedő teljesítményt nyújtó fiatalok tudományos munkáját ismerik el.

2016. december 05.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem 326,08 millió forint vissza nem térítendő támogatást nyert el a Széchenyi 2020 program keretében. Az SZTE a támogatásból műszereket vásárol, kialakítja a Funkcionális Sejtbiológiai és Immunológiai Laboratóriumot. A végső cél: az SZTE konzorciumi partnereivel együtt létrehozza és közösen használja azt a „Fejlett Központi Szolgáltató Laboratórium-hálózatot”, amely a legmagasabb technikai színvonalon szolgálja a kutatást és oktatást.

2016. december 05.
1 perc
A Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája tisztelettel meghívja Önt a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségre 2016. december 6-án, kedden 19.00 órára az SZTE Rektori Épület Dísztermébe.
2016. december 02.
1 perc

Hét magyarországi egyetem, közte a Szegedi Tudományegyetem is felkerült a Times Higher Education legfrissebb listájára. A feltörekvő és BRICS országok top 300-as rangsorában a 129. az SZTE - ezzel az eredménnyel némileg javítva korábbi 136. pozícióján.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek