SZTE Info

Sajtóarchívum 2012. március

2012. március 27.

2012 a politológia és a nemzetközi tanulmányok szakok éve is a Szegedi Tudományegyetemen, ugyanis a két népszerű szak jubilál. A jeles évfordulót március 29-30. között hallgatói és oktatói konferenciával teszik még emlékezetesebbé.

 

2012. március 26.

Véget ért a Szent-Györgyi Konferencia – a Magyarország, Szeged és a Szegedi Tudományegyetem életében is egyedülálló esemény. A hazánkba látogató kilenc Nobel-díjas kutató nagyon elégedetten távozott: nem egy átlagos konferenciaként, hanem számukra is meghatározó élményként értékelték a rendezvényt.

 

2012. március 26.

A tudományos munka ma már nem arról szól, hogy valaki egyedül vizsgálódik egy laboratóriumban” – mondta Eric Wieschaus, Nobel-díjas fejlődésgenetikus március 24-én elhangzott előadásában. A tudományterületek közötti együttműködés ma már előfeltétele a sikeres kutatói munkának. E tendenciához igazodott a szegedi Szent-Györgyi Konferencia-sorozat tudományos programja: a 6 szekció résztvevőinek lehetősége nyílt arra, hogy együttműködésekről, újabb felfedezéseket eredményező közös munkáról egyeztessenek.

2012. március 25.

Ole Holger Petersen az walesi Cardiff Egyetem professzora, a School of Biosciences igazgatója, és a Royal Society tagja. A magyar felmenőkkel is rendelkező, dán származású tudós tárta fel a sejtek kalcium szignáljainak élettanát. A Szent-Györgyi Konferencián, a Fiatalok Fórumán a MOE tagjai és szegedi orvostanhallgatók kérdeztek a kutatótól.

 

2012. március 24.
2012. március 24.
2012. március 23.

Bronisław Komorowski március 23-án, a magyar–lengyel barátság napján vette át az elismerést a Szegedi Tudományegyetemen.

 

2012. március 23.

Film, zene, média, időskori tanulás, fogyatékkal élők és fogvatartottak képzése, eszperantó kedvcsináló, Etka-jóga, mediációs és érzékenyítő tréning – íme, néhány téma és program az idei, XXI. Közművelődési Konferencia programjából. A rendezvényt a hagyományoknak megfelelően most is a SZTE Juhász Gyula Pedagógusképző Kar Felnőttképzési Intézetének hallgatói szervezik. Március 27-29-én az ország több felsőoktatási intézményéből érkeznek felnőttképzést és kultúraközvetítést tanulók az ország legnagyobb múltú hallgatói konferenciájára, a KMK-ra.

 

2012. március 22.

Példaértékű hazai és nemzetközi figyelem kíséri a Szent-Györgyi Albert Konferenciát – mondta el Hegyi Péter, a tanácskozás főtitkára a csütörtöki sajtótájékoztatón. A szervezők célja kettős: Szegedet mint a kultúra és a tudomány központját és a tudományt is népszerűsíteni szeretnék.

 

2012. március 21.

 

Bronisław Komorowski elnök úrnak, a Lengyel Köztársaság elnökének Senator Honoris Causa kitüntető címet adományoz a Szegedi Tudományegyetem szenátusa.

 

2012. március 20.
2012. március 20.

A Szegedi Tudományegyetem Zeneművészeti Kara (SZTE ZMK) ötödször rendezi meg a Nemzetközi Bartók Béla Zongoraversenyt. A rendezvénynek március 20. és 25. között az SZTE ZMK Fricsay Ferenc Hangversenyterme ad otthont. A programot Bartók szülővárosában, a Szegedhez közeli Nagyszentmiklóson a Nákó Kastélyban gálahangverseny zárja.

 

2012. március 20.

A Tavaszi állásbörzét a Szegedi Tudományegyetemen tizenhetedik alkalommal rendezi meg. A sikeres program idén kiegészül a harmadik Szakmai gyakorlati helyek börzéje elnevezésű rendezvénnyel. Az SZTE József Attila Tanulmányi és Információs Központjában március 21-én, 9-17 óra között várják a hamarosan diplomázó vagy frissen végzett fiatalokat. Alább közöljük a részletes programot.

 

2012. március 19.

A 150 éve született Debussy dalai is felhangzanak

 

Don Quichottetől Villonig – a francia dalkultúra egy kis szeletébe enged bepillantást az a koncertprogram, melyben az impresszionista Debussy, valamint két 20. századi szerző Ravel és Ibert dalciklusai hangzanak el Pálfi László énekművész és Tóth-Fekete Nóra zongoraművész, SZTE Tehetségpont-tagok előadásában március 20-án 19 órától, a Reök-palota zöld szalonjában.

 

2012. március 16.

Új bicajos sport hódít: a kerékpáros póló. A március 15. utáni hosszú hétvégén a Szegedi Tudományegyetem Szabadidőközpontban bemutatót és edzőtábort tartanak a Hardcourt Bike Polo hívei. Amúgy szombat délelőttönként a szegedi Vajda utcai sportpályán igyekeznek az ütőkkel a kapuba juttatni a teniszlabda méretű labdát.

 

2012. március 14.
2012. március 14.
2012. március 14.
2012. március 05.

Az EU és a gazdasági válság összefüggéseiről rendezett nemzetközi tanácskozás neves előadói álláspontjukat sajtótájékoztatón is ismertetik.

2012. március 05.

A válság hogyan hat az Európai Unióra és tagállamaira? E kérdés megvitatására nemzetközi tanácskozást szervezett a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara Pénzügyi és Nemzetközi Kapcsolatok Intézete 2012. március 8-án és 9-én. A rangos kutatók álláspontjukat sajtótájékoztatón is ismertetik.

2012. március 01.

Március 22-25. között Szegedre figyel majd a világ! Ezekben a napokban egyszerre 9 Nobel-díjas tudós, és közel 1000 külföldi kutató érkezik Szegedre, hogy – a legfrissebb tudományos eredmények megvitatása mellett – közösen tisztelegjenek Szent-Györgyi Albert emléke előtt.


esza_felso

SZTEmagazin

2021. április 19.

Nyito_NE_Janaky

A Nature Energy című rangos tudományos folyóiratban publikált az SZTE hat kutatója. A csoportot vezető Janáky Csaba, az SZTE Kémiai Intézete Fizikai Kémiai és Anyagtudományi Tanszékének egyetemi docense 2021-ben elnyerte a Magyar Érdemrend lovagkeresztje polgári tagozata kitüntetést. A kutatót a kétféle elismerés előzményéről és hatásáról kérdeztük.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.