Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2020. április

2020. április 29.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem is részt vesz abban az országos szűrővizsgálatban, amely több tízezer fő bevonásával, reprezentatív minta alapján zajlik. A vizsgálatsorozat célja, hogy pontos képet kapjanak a járvány kiterjedéséről és az új típusú koronavírussal fertőzöttek és átfertőzöttek valós számáról. A minták 16,4 százalékát a Szegedi Tudományegyetem munkatársai gyűjtik be Jász-Nagykun-Szolnok, Békés, Csongrád és Bács-Kiskun megyékből.

2020. április 28.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem járványügyi tervében meghatározott mintegy 1100 betegágy kialakításának újabb fázisaként 118 ágyat helyeztek el az ELI-ALPS lézeres kutatóközpont területén. A központ speciális szűrőberendezésekkel ellátott csarnokaiban szükség esetén a kritikus állapotú betegek ellátása történne. A kihelyezett járványügyi ellátóhely működéséhez szükséges konténerbázis előkészületi munkálatai is megkezdődtek.

2020. április 27.
4 perc

Az Amerikai Egyesült Államok Szabadalmi Hivatala után az Európai Szabadalmi Hivatal is a szabadalmi oltalom megadási szándékáról tájékoztatott a Dr. Erős Gábor vezette kutatócsoport sebgyógyulást támogató készítményére. Az SZTE ÁOK Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika kutatói által kifejlesztett készítmény a cukorbetegség szövődményeként kialakuló fekélyek és sebek gyorsabb gyógyulására lesz majd alkalmazható.

2020. április 23.
2 perc

Az emberi agy minden idegsejt típusának a megismerését célul tűző nemzetközi konzorciumba kapott meghívást Dr. Tamás Gábor akadémikus, az SZTE biológus professzora és csapata. A szegedi agykutató csoport másik sikere, hogy az NKFIH „Élvonal…” programján 5 évre elnyert 300 millió forint támogatással az emberi idegsejtek közötti hálózatos működés és a viselkedési, illetve magasabb rendű intelligencia összefüggéseit vizsgálhatja.

2020. április 22.
2 perc

A világ 200 legjobb egyeteme közé került a Szegedi Tudományegyetem a Times Higher Education legújabb rangsorán, amely a felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgálja. Az ENSZ által megfogalmazott 17 Fenntartható Fejlődési Cél alapján készült rangsorban a Szegedi Tudományegyetem a legjobb magyarországi intézményként a 101-200. helyen végzett.

2020. április 22.
3 perc

A kijárási korlátozás sportolással kapcsolatos szigorú előírásainak betartása mellett a hallgatók után most dolgozóit és egykori hallgatóit is sportolni hívja a Szegedi Tudományegyetem Sportközpontja. A sportteljesítményeket május 18-ig tölthetik fel a kihívást elfogadó hallgatók a CooSpace-re, az egyetemi dolgozók pedig az SZTE Alma Mater honlapjára.

2020. április 20.
2 perc

Megnyitotta virtuális kapuit Az Odu, a Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Facebookon működő online társalgója, mely a BTK Bálint Sándor Programjának jegyében működik. Célja, hogy a Karon létrehozott tudományos és kulturális értékeket minél szélesebb közönséghez eljuttassa, illetve hogy a vendégelőadók tudását és tapasztalatait is megismertesse a nagyközönséggel, a Kar, az egyetem és a város polgáraival.

2020. április 09.
2 perc

Egészségügyi védőfelszerelések érkeztek a kínai Shaanxi tartományból Szegedre. Az öt raklapnyi adományt, amely egyszer használatos overálokat, védőszemüvegeket, arcvédő álarcokat és több mint 35 ezer orvosi maszkot is tartalmazott, 2020. április 9-én vették át a Szegedi Tudományegyetem és a Csongrád Megyei Önkormányzat vezetői.

2020. április 06.
2 perc

A jelentkezők legkedveltebb intézményei közé került a Szegedi Tudományegyetem a 2020-as általános felsőoktatási felvételi eljárásban. A QS nemzetközi felsőoktatási listáján a legjobb magyar egyetemként rangsorolt SZTE ösztöndíjjal támogatja a tehetséges végzős középiskolásokat.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek