SZTE Info

Sajtóarchívum 2018. december

2018. december 20.

Uniós támogatásból alakítottak ki új laboratóriumot a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikáján. Az új infrastruktúrának köszönhetően lehetőség nyílik primer, ős- és progenitor sejtek, szövetek izolálására, sejtterápiás készítmények fejlesztésére és ipari méretű gyógyszerhatástani mérések elvégzésére is.

2018. december 17.

A GINOP-2.3.3-15-2016-00012 számú „ECRIN nemzetközi független gyógyszerkutatási hálózatban való magyar részvétel elmélyítése” című pályázatnak köszönhetően elkészült és műszakilag átadásra került a Szegedi Tudományegyetem Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinikájának új, regeneratív medicina és celluláris farmakológiai kutató laboratóriuma.

2018. december 14.
A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt az Új Nemzeti Kiválósági Program oklevél átadó ünnepségre 2018. december 18. kedd, 10 órai kezdettel.
Helyszín: SZTE központi épület, díszterem (Szeged, Dugonics tér 13., emelet)
2018. december 11.

A biztonságosabb betegellátás érdekében modern, több modulból álló gyógyszeradagoló berendezéssel bővül a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ gépparkja. A több mint 199 millió forint uniós támogatottságú projekt eredményeként olyan rendszert építenek ki a Szikra utcai Központi Gyógyszertárban, amely 700 különféle szilárd készítmény automatizált kezelését és óránként minimum 1500 adag gyógyszer előállítását teszi lehetővé. A beruházással a gyógyszerelés folyamata során fellépő kockázatok csökkenek, és az intézmény gazdálkodási mutatói a felhasznált gyógyszermennyiség tekintetében is mérséklődhetnek.

2018. december 10.
A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szegedi Tudományegyetem, Orosháza Város Önkormányzata, a Békéscsabai Tankerületi Központ és az Orosházi Táncsics Mihály Gimnázium, Szakgimnázium és Kollégium közötti együttműködési megállapodás aláírására 2018. december 13-án, csütörtökön, 13 órára.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület, rektori tárgyaló (Szeged, Dugonics tér 13.)
2018. december 07.

Heidelbergbe utazhatnak a Szegedi Tudományegyetem hetedik alkalommal megrendezett Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny győztesei. A 2018. december 7-i döntőt a bonyhádi Petőfi Sándor Evangélikus Gimnázium Völgységi Favoritok csapata nyerte. Az 50 csapat tagjai és pedagógus kísérőik bekukkanthattak a szegedi egyetem laboratóriumaiba és részt vehettek a Nobel-díjas Kurt Wüthrich előadásán is.

2018. december 07.
A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar tisztelettel meghívja Önt a „Család egykor és ma” 5. jubileumi konferenciára 2018. december 10-én, hétfőn, 10 órára.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar földszinti kari konferenciaterem (Szeged, Egyetem utca 2.)
2018. december 04.
A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre 2018. december 6-án, csütörtökön, 11 óra 30 percre.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem központi épület (Szeged, Dugonics tér 13.)
2018. december 03.
A Szegedi Tudományegyetem tisztelettel meghívja Önt a Hallgatói Díjkiosztó Ünnepségre 2018. december 5-én, szerdán, 18 órai kezdettel.
Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Központi Épület 2. emeleti díszterem (Szeged, Dugonics tér 13.)

esza_felso

SZTEmagazin

2020. szeptember 26.

Szte_Rovatfejek_konyv_B-BT_20200923

Egy írói életmű rejtett titkaira, az irodalomtörténész nyomozáshoz hasonló kutatási módszereire is fény derült a 91. Ünnepi Könyvhét szegedi rendezvény-sorozatának egyik csúcspontján. A „Ha nem volnátok ti – Kosztolányi Dezső utolsó szerelmei” című kötet szerzőjével, Bíró-Balogh Tamással, a Szegedi Tudományegyetemen oktató irodalomtörténésszel Újszászi Ilona újságíró beszélgetett „az SZTE utcára viszi a tudományt” mottó jegyében.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.