Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2015. október

2015. október 30.
4 perc

Lezárult az a projekt, amelynek középpontjában az egészséges társadalom és a jólét, az intelligens technológiák, valamint az élelmiszeripar és az agrár-innováció állt, a Csongrád megyén belüli Szeged–Hódmezővásárhely növekedési zóna fejlesztését megcélozva. A projekt 2015. február 1. és október 31. között valósult meg, mintegy 566 millió forintból. A konzorcium vezetője a Szegedi Tudományegyetem volt.

A sajtóközlemény itt letölthető

2015. október 29.
2 perc

2015. október 29-én zárul a TÁMOP-4.2.1.D-15/1/KONV-2015-0002 azonosító számú, „Tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozása a Dél-Alföldi régióban” című projekt. A Szegedi Tudományegyetem és két konzorciumi partnere különböző tudás-alapú ipart támogató szolgáltatásokat fejlesztett.

A sajtóközlemény itt letölthető

Sajtómeghívó - Válságok társadalmi és gazdasági hatása - sajtónyilvános kerekasztal beszélgetés
2015. október 29.

A Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara tisztelettel meghívja a Takarékosság Hete rendezvénysorozat programjára:

 

válságok társadalmi és gazdasági hatása

sajtónyilvános kerekasztal beszélgetés

 

Helyszín: Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kar

Szeged, Kálvária sgt. 1.

Időpont: 2015. november 2. hétfő, 18.00

 

Előadó: Sándor György (Központi Statisztikai Hivatal)

 

A beszélgetés résztvevői

- Kovács Árpád, a Költségvetési Tanács elnöke

- Kovács Levente, a Bankszövetség főtitkára

- Krisán László, a KAVOSZ Vállalkozásfejlesztési Zrt. vezérigazgatója

- Sándor György, a Központi Statisztikai Hivatal elnöki tanácsadója

- Szapáry György, volt jegybank alelnök, Magyarország volt washingtoni nagykövete

- Szenczy Sándor, a Baptista Szeretetszolgálat elnöke

 

Moderátor: Holka László (Központi Statisztikai Hivatal, Kommunikációs Osztály)

A beszélgetés után a média képviselőinek és a jelenlévő érdeklődőknek lehetőséget biztosítunk a kérdéseik felvetésére.

 

A programról

 

2015. november 2-5. között a Központi Statisztikai Hivatal Szegedi főosztálya, a Szegedi Tudományegyetem Gazdaságtudományi Kara, az Erste Bank, a Csongrád Megyei Kereskedelmi és Iparkamara és a Szeged ÁRKÁD Bevásárlóközpont közösen „Takarékosság Hete” rendezvénysorozatot szervez. A rendezvénysorozatnak az első napján sajtónyilvános kerekasztal beszélgetésre kerül sor a „Válságok társadalmi és gazdasági hatása” címmel. A beszélgetés kiindulópontja a KSH Szegedi főosztályán írt „Háborúk, válságok, diktatúrák demográfiai hatásai” sorozat „II. Gazdasági és pénzügyi válságok ” elemzés. Az est célja a válságok és hatásaival kapcsolatos beszélgetés, a téma körbejárása pénzügyi – gazdasági – társadalmi – demográfiai szempontból neves szakértők vezetésével.

További kérdéseiket a kocsis.lilla@eco.u-szeged.hu e-mail címen, vagy a 30/479 – 1476 telefonszámon tehetik fel. Interjúigényüket is ezen az elérhetőségen jelezhetik.


A sajtómeghívó itt letölthető

2015. október 28.
2 perc

Ünnepi koncerttel jubilál az idén 90 esztendős Szegedi Egyetemi Énekkar november 21-én. Az eseményre várják a kórus egykori tagjait is, akik külön műsorblokkban szólaltatnak meg néhány kórusművet. Az énekkar tagjai ezen az estén bemutatnak két új, az énekkar számára komponált művet is.

A sajtóközlemény itt letölthető

2015. október 28.
1 perc

Zárul a „Tudás-ipar igényeit kiszolgáló felsőoktatási szolgáltatások megalapozása a dél-alföldi régióban” című projekt
A sajtómeghívó és részletes program itt letölthető

Sajtómeghívó - Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete tart előadást „A frankofónia és Franciaország” címmel
2015. október 22.

A Szegedi Tudományegyetem

tisztelettel meghívja Önöket

2015. október 27-én, kedden 11.00 órától

Éric Fournier, Franciaország magyarországi nagykövete tart előadást „A frankofónia és Franciaország”

címmel

Helyszín: SZTE Frankofón Egyetemi Központ (Dugonics tér 2.).

2015. október 27-én az Állam- és Jogtudományi Kar külön tanévnyitóval ünnepli az immár második közös képzésének elindulását. Prof. Dr. Hajdú József dékán úr, Prof. Dr. Trócsányi László intézetvezető és Éric Fournier Franciaország magyarországi nagykövete dísztanévnyitó keretén belül köszöntik a francia nyelvű Nemzetközi Tanulmányok mesterképzés hallgatóit, amely sajtónyilvános.

 

A Nemzetközi és Regionális Tanulmányok Intézetében a francia nyelvű Nemzetközi tanulmányok mesterképzésnek immáron két szakiránya is működik: a Lille-i Politikatudományi Intézettel közös képzésként működő Európa-tanulmányok szakirány után elindult az alexandriai Senghor Egyetemmel közös képzésként az Európa-Afrika fejlődés szakirány is. Az afrikai francia nyelvű felsőoktatással foglalkozó Senghor Egyetemmel kötött együttműködési megállapodásnak köszönhetően Afrika számos országából (kameruni, gaboni, elefántcsontparti, kongói és comore-szigeteki állampolgárok) érkeznek hallgatók a karra, ami hozzájárul a kar nemzetközi kapcsolatainak és szerepének erősítéséhez.

 

Az ünnepélyes tanévnyitó után Éric Fournier Nagykövet úr előadást tart „A Frankofónia és Franciaország” címmel (La Francophonie et la France) a Frankofón Egyetemi Központban. Az előadás a Frankofónia szerepét, céljait és működését mutatja be.

 

 

Kitér továbbá Franciaország szerepére a Frankofónia kapcsán. A program illeszkedik a korábbi „Coup de coeur des ambassadeurs” (A nagykövetek szívügye) sorozatba, amelynek keretében több frankofón ország nagykövete tartott már előadást, beszélgetett a jelentős számú frankofón hallgatóval, a többi karon is komoly együttműködéseknek köszönhetően.

 

 

További információ:


Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 439 93 16, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Nyemcsok Éva Eső

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, PR referens

mobil: +36 30 769 66 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

 

SZEGEDI TUDOMÁNYEGYETEM

A Szegedi Tudományegyetem mintegy 7 ezer dolgozójával – ezen belül 2300 oktatójával –, valamint 23 ezer hallgatójával Magyarország egyik legnépszerűbb, nemzetközileg is magasan jegyzett felsőoktatási intézménye. Évek óta a világ legjobb 500 egyeteme között tartják számon, egyben a régió és hazánk legzöldebb egyeteme. Az SZTE hallgatói 13 képzési területen tanulhatnak – egyes szakterületeken angol, német, francia nyelven is. A Szegedi Tudományegyetemen a legkiválóbb oktatók, kutatók adják át tudásukat a fiataloknak. Az intézmény kutatás-fejlesztési és innovációs tevékenysége nemzetközi szinten is elismert. Az egyetem számos stratégiai partnerkapcsolatot épített ki a K+F+I terület ipari szereplőivel, és Európa legmodernebb, most épülő lézerközpontjával, az ELI-vel. Magyarország egyik kiemelt oktatási, egészségügyi, tudományos, és innovációs műhelye az intézmény, pezsgő kulturális életével együtt a dél-alföldi régió és az ország egyik vezető kulturális, gazdasági és szellemi központja. Elérhetőségeink: www.u-szeged.hu, www.facebook.com/univszeged

2015. október 22.
1 perc

A Szegedi Tudományegyetem
Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatósága és
a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara Csongrád Megyei Szervezete

tisztelettel meghívja Önt és Kollégáit


2015. október 27-én (kedd) 10:00-15:00
„Agrárinnováció a gyakorlatban”

című szakmai konferenciára,
melynek helyszíne a Hotel Ginkgo Sas
(Hódmezővásárhely, Zrínyi u. 2.)


Az esemény nyelve: magyar


A rendezvényen való részvétel ingyenes, azonban előzetes regisztrációhoz kötött.
Regisztrálni a http://www.inno.u-szeged.hu/agrarinnovacios-konferencia-regisztracio
felületen lehet, 2015. október 23. 16 óráig.


A részletes programmal ellátott sajtómeghívó itt letölthető

2015. október 22.
3 perc

Idén minden eddiginél több csapat jelentkezett a Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyre (SZGYTV), amelyet a Szegedi Tudományegyetem hirdet meg negyedik éve középiskolások számára. A verseny különlegessége, hogy a Nobel-díjas tudós gazdag életművéből merít, így több tudományterület is érint. Idén minden eddiginél többen adták be jelentkezésüket a versenyre: közel félszáz csapat – egyebek mellett Budapestről, Szombathelyről, Brüsszelből és Zentáról – versenyez november 5-én és 6-án Szegeden. A versenyzők meghallgathatják Eric Francis Wieschaus Nobel-díjas genetikus, embriológus előadását is.

A sajtóközlemény itt letölthető

2015. október 20.
1 perc

Szeretettel meghívjuk a „ A Szegedi Tudományegyetem quadruplehelix modell alapú gazdasági- és társadalmi pozicionálása, a tudástranszfer gyakorlatának kialakítása Hódmezővásárhely-Szeged kiemelt növekedési zónában ” című projekt záró-rendezvényére.


A sajtómeghívó itt letölthető

Sajtómeghívó - Nigériai nagykövet látogatása az SZTE-n
2015. október 19.

A Szegedi Tudományegyetem

tisztelettel meghívja Önt/Önöket

Őexcellenciája Muhammadu Sani Yunusa

nigériai nagykövet látogatására.

Az SZTE-n tanuló nigériai hallgatók száma az elmúlt évben folyamatosan nőtt. Először főként egészségtudományi területekre érkeztek a diákok, majd a 2013/2014-es tanévtől egyre több hallgatót fogad a Gazdaságtudományi Kar, az Állam- és Jogtudományi Kar, valamint Bölcsészettudományi Kar is. A nigériai nagykövet látogatásának egyik fő célja, hogy az SZTE-re érkező nigériai hallgatók létszáma tovább növekedjen, ezért Nagykövet Úr nagy hangsúlyt kíván fektetni a már itt tanuló nigériai hallgatókkal való találkozásra.

 

 

A hallgatókkal való találkozás időpontja: 2015. október 20., 12.00 óra

Helyszín: Rektori Hivatal, földszint, 5-ös terem

 

Az SZTE sajtónyilvános programjára szeretettel várjuk a sajtó munkatársait!

További információ:

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 4399316, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Nyemcsok Éva Eső

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, PR referens

mobil: +36 30 769 66 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

2015. október 19.
3 perc

A víz- és szennyvízkezelési valamint más környezetvédelmi alap és alkalmazott kutatások területén működik együtt a Szegedi Tudományegyetem és a Givaudan Hungary Kft. A szegedi egyetem rektorhelyettese és a társaság ügyvezetője szerdán írta alá a stratégiai együttműködési megállapodást.

Sajtómeghívó - Lézerek sebészeti és diagnosztikai felhasználása
2015. október 19.

A TÁMOP-4.2.2.D-15/1/KONV-2015-0024 sz. „ELITeam”- ELI Intézet létrehozása a Szegedi Tudományegyetemen: interdiszciplináris kutatások megalapozása a lézerek és alkalmazásai területén című projekt.

A sajtómeghívó itt letölthető

Sajtómeghívó
2015. október 16.

A Szegedi Tudományegyetem Gyermekpszichiátriai Osztálya

tisztelettel meghívja Önt a

2015. október 17-én, reggel 7 órától kora délutánig

tartó eseményre, amelynek során az evosoft Hungary Kft. mintegy húsz önkéntes munkatársa kifesti az osztály kilenc kórtermét, az udvaron virágokat, bokrokat ültet, kültéri játékokat (homokozót, mászókát és padokat) helyez el.

Az eseményen jelen lesz:

Dr. Szűcs Szabina orvos (SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály)

Bárkányi Annamária részlegvezető főnővér (SZTE Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztály) 

Erdei Ágnes Site Manager, Szeged (evosoft Hungary Kft.)

 

 

Helyszín: SZTE Gyermekgyógyászati Klinika és Gyermekegészségügyi Központ Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai Osztálya
(Szeged, Boldogasszony sgt. 15.)

 

 

Az evosoft Hungary Kft. Magyarország vezető szoftverháza, és a hazai informatikai piac egyik legstabilabb munkaadója, közel 900 munkatársat foglalkoztat. Rendre az első helyen szerepel a Budapest Business Journal informatikai cégeket felsorakoztató listáján (Budapest Business Journal Research 2014/2015). Az evosoft szinte napra pontosan egy évvel ezelőtt vállalkozott az első, több, mint 100 embert megmozgató önkéntes akciójára, ekkor a budapesti Heim Pál Gyermekkórház kertje újult meg a szoftverfejlesztő kollégák segítségével. Az első rendezvény után döntött úgy a cég vezetése, hogy folytatni kell ezt a nemes kezdeményezést. A szegedi kollégák mintegy harmada állt az ügy mellé, és szabadidejükben vállalkoztak a helyi Gyermek- és Ifjúságpszichiátria hálótermeinek kifestésére és a belső kert megújítására


Az SZTE sajtónyilvános programjára szeretettel várjuk a sajtó munkatársait!


További információ:


Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 4399316, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Nyemcsok Éva Eső

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, PR referens

mobil: +36 30 769 66 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Sajtómeghívó a Szegedi Innovatív Informatikai Versenyre
2015. október 15.

Az SZTE TTIK Informatikai Intézete

tisztelettel meghívja Önt

2015. október 16-án, pénteken 9 órától

a Szegedi Innovatív Informatikai Versenyre,

amelyen középiskolások vesznek részt.

 

Helyszín: Szent-Györgyi Albert Agóra

(Szeged, Kálvária sgt. 23.)

 

 

 

 

Az SZTE sajtónyilvános programjára szeretettel várjuk a sajtó munkatársait!

További információ:

Bittner Péter

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, igazgató

mobil: +36 70 4399316, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

Nyemcsok Éva Eső

SZTE Közkapcsolati Igazgatóság, PR referens

mobil: +36 30 769 66 53, e-mail: press@rekt.szte.hu

 

2015. október 13.
3 perc

Közel 100 embert mozgatott meg Szegeden az első Startup hétvége. Az eseményen sikeres vállalkozók és startupperek osztották meg tapasztalataikat az érdeklődő fiatalokkal, majd másnap egy 24 órás hackathon-on vett részt 16 egyéni résztvevő, míg végül 6 startup csapat mutatta be vállalkozását egy befektetőkből álló szakmai zsűri előtt. Díjazták a digitális kotta megjelenítő rendszer és az önműködő okos ablak kitalálóit, az SZTE Kutatásfejlesztési és Innovációs Igazgatósága által felajánlott Startup díjat az UniStart kapta.

2015. október 12.
3 perc

A zöld infrastruktúrák városökológiai szerepe igen jelentős: a növényzet a globális változások szélsőségeit nagymértékben tompíthatja, a város kedvezőtlen életfeltételeit jelentősen javíthatja. Szeged élen jár a faállomány nyilvántartásában, hiszen a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének munkatársai folyamatosan bővítik, korszerűsítik az adatbázist.

2015. október 10.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem vezetése 70 millió forintot különített el az Open Access publikálás támogatására. Az ezzel kapcsolatos tennivalók lebonyolítását és az információk megosztását az SZTE Klebelsberg Könyvtár végzi. 2015. november 11-én 16 órától a Könyvtár szerzői fórumot tart az AudMin termében, ahol szó lesz az Open Access publikálás egyetemi támogatásáról és a Szerzői Eszköztár szolgáltatásairól is.

2015. október 09.
3 perc

A beszélő hangja alapján a Parkinson-kór felismerésére alkalmas algoritmust fejlesztettek ki a Szegedi Tudományegyetem kutatói egy nemzetközi beszédtechnológiai versenyre. A Computational Paralinguistic Challenge elnevezésű megmérettetésen a feladat a beszédben rejlő információk kinyerése automatikus módszerekkel. Minden évben 20-25 nemzetközi csapat indul, idén az SZTE kutatói bizonyultak a legjobbnak.

2015. október 07.
1 perc

Többek között a fenti kérdésre is választ adnak a Szegedi Tudományegyetem Éghajlattani és Tájföldrajzi Tanszékének munkatársai és más neves szakemberek a „Települési zöld infrastruktúra tervezés a klímaváltozás tükrében" című konferencián.

2015. október 02.
4 perc

Hogyan vihető közelebb egymáshoz az akadémiai és ipari szektor? Hogyan biztosítható a kutatási projektek ipari hasznosítása? Ezekre a kérdésekre is választ adott a szegedi egyetem Kutatás-fejlesztési és Innovációs Igazgatóságának „Tudomány és gazdaság együttműködése a tudásalapú gazdaság megteremtésében” című szakmai konferenciája.

A sajtóközlemény itt letölthető

2015. október 02.
3 perc

Molnár Gábor, a Fool Moon vokálegyüttes fotókiállításával nyitották meg a XX. Őszi Kulturális Fesztivált, amelyet minden esztendőben a Szegedi Tudományegyetem Kulturális Irodája szervez. Az öt hét alatt közel hatvan helyszínen háromszáz program várja az érdeklődőket. A fesztivál egyik újdonsága a Vers délben sorozat: októberben és novemberben minden hétköznap elhangzik egy vers az SZTE főépületénél, a Szent-Györgyi Albert szobor mellett, egyetemi polgárok, szegediek tolmácsolásában.

2015. október 01.
1 perc

Uniós támogatással, tervezett határidőre befejeződött Szeged egyik legjelentősebb megújuló energia hasznosítási beruházása. A Szegedi Tudományegyetem által 2013 márciusában elindított projekt a klinikapark mellett lévő Alsótelepi szennyvíz átemelő teljes hőenergia mennyiségét felhasználva hűti vagy fűti a Tanulmányi és Információs Központ épületét. A tervezés és a kivitelezés egy 100%-ban magyar szellemi szabadalmi oltalommal védett eljárás alapján készült. A projekt az Új Széchenyi Terv Környezet és Energia Operatív Programjának részeként kiírt „Helyi hő és hűtési igény kielégítése megújuló energiaforrásokkal” pályázat keretében 469,29 millió forint uniós támogatást kapott.


A sajtóközlemény itt letölthető

2015. augusztus 26.
3 perc

Új termékek, műszaki-technológiai és folyamat-fejlesztések – egyebek mellett ezeket is tartalmazza az a stratégiai együttműködési megállapodás, mellyel megerősítette a Szegedi Tudományegyetem és a PICK Szeged Zrt. eddigi együttműködését. A világszerte ismert magyar cég a hallgatóknak gyakorlati helyet valamint gyakornoki programokat is biztosít.

A sajtóközlemény itt letölthető

2015. július 21.
3 perc

Elsősorban a gyógyszerkutatás, a gyógyszergyártás és a termékfejlesztés területén kíván közös kutatás-fejlesztési tevékenységet végezni a Szegedi Tudományegyetem és a száz százalékban magyar tulajdonú Goodwill Pharma Kft. a most megújított együttműködési megállapodásuk keretében.

2015. július 10.
5 perc

Stratégiai megállapodást kötött az SZTE és az NI Hungary Kft.

2015. július 10.
3 perc

Innovációs és oktatási tevékenységben, kutatás-fejlesztési programokban működik együtt a jövőben a Szegedi Tudományegyetem (SZTE) és a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók „Akkreditált Innovációs” Klaszter (MediKlaszter). A stratégiai együttműködési megállapodást egyike azon megállapodásoknak, amelyeknek célja, hogy a régióban és országos szinten egyaránt különböző iparágak szereplői működjenek együtt.

2015. július 09.
4 perc

Szegeden együttműködési megállapodást írt alá csütörtökön Dr. Szabó Gábor a Szegedi Tudományegyetem rektora, Devecz Miklós kancellár, Dr. Steiner Arnold a Magyar Medikai Gyártók és Szolgáltatók Klaszter elnöke, a MEDICOR Zrt. vezérigazgatója, valamint a klasztermenedzsment részéről Tóth Zsolt ügyvezető.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek