Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2021. április

IMG_20210427_183726_584

2021. április 28.
2 perc

Nélkülözhetetlennek és rendkívül sikeresnek bizonyult a koronavírus-járvány elleni védekezésben részt vállaló SZTE-s hallgatók önkéntes munkája. A harmadik hullám idején több mint 800 diák nyújtott segítséget a leterhelt egészségügyi dolgozóknak. Legnagyobb számban az oltópontokon, a COVID osztályokon és az OMSZ-nál dolgoztak. Miközben sokan életeket mentenek, tanulmányi kötelezettségeiknek is eleget tesznek.

20210223_080751

2021. április 28.
1 perc

A szegedi gyermekklinika laboratóriumában évente közel 45-50 ezer csecsemő vérmintáját vizsgálják, a mostani fejlesztésnek köszönhetően ezentúl már 27 újszülöttkori ritka betegséget is ki tudnak szűrni a szakemberek. Az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika Anyagcsere-betegségek Szűrővizsgálati Laboratóriuma közel 400 millió forintos beruházásból újult meg. A fejlesztés jóvoltából két modern műszert, laboratóriumi diagnosztikát végző tömegspektrométert vásárolt az intézmény.

cwur_rangsor

2021. április 26.
1 perc

Kimagasló helyen szerepel a Szegedi Tudományegyetem a Center for World University Rankings (CWUR) 2021/2022-es rangsorában. A vizsgált közel 20 ezer intézmény közül idén bekerült a világ vezető egyetemeinek top 3,5 százalékába. Magyarországi viszonylatban az SZTE a második legjobb magyar egyetem lett.

Nature_nyito

2021. április 22.
3 perc

Új felfedezéssel járultak hozzá az SZTE kutatói a szén-dioxidot hasznos anyaggá alakító elektrokémiai reaktorok működésének stabilizálásához. A világ vezető energiatudományi szaklapjában, a Nature Energy folyóiratban közölt cikket Janáky Csaba, az SZTE TTIK egyetemi docense és kutatócsoportja. Az eljárás továbbfejlesztése, a gyakorlati alkalmazhatóság kidolgozása a Szegedi Tudományegyetemen a Nemzeti Kutatási, Innovációs és Fejlesztési Hivatal által finanszírozott program keretében valósul meg.

the_kozlemenythe_rangsor

2021. április 22.
2 perc

A THE felsőoktatási intézmények gazdasági, társadalmi hatását és felelősségvállalását vizsgáló listáján a magyarországi intézmények között a második legjobb az SZTE! A rangsor felállításakor vizsgált területek közül 16-ban dobogós helyet szerzett a hazai egyetemek között a Szegedi Tudományegyetem. Az összesített rangsorban a 301-400. helyre került az SZTE.

22135242

2021. április 21.
2 perc

Jelentős-volumenű védőoltás beadás miatt 2021. április 23-án, pénteken a Szegedi Tudományegyetem Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ I. sz. Szakorvosi Rendelője nem fogad betegeket. Emiatt az ott működő elektív és sürgősségi ellátásokat a Szegedi Tudományegyetem átszervezte.

szte_szentgyorgyi_verseny_nyito3

2021. április 19.
2 perc

Április 22-én, online rendezi meg a Szegedi Tudományegyetem a IX. Szent-Györgyi Tanulmányi Versenyt. A több tudományterületet érintő vetélkedőn az SZTE Nobel-díjas kutatójának munkássága mellett a versenyzők a 2021-ben centenáriumát és alapításának 440. évfordulóját ünneplő Szegedi Tudományegyetem történetével kapcsolatos kérdésekre is számíthatnak.

lovesdetektor

2021. április 15.
2 perc

Megkezdődött az éles tesztelése, annak a lövésdetektornak, amellyel szegedi tudósok az afrikai elefántokat akarják megvédeni az orvvadászoktól. A már korábban Innovációs Díjjal kitüntetett lövésdetektorokat Kenyában próbálják ki. Az afrikai elefántok nyakába akasztva a könnyű és ultra alacsony fogyasztású berendezés riaszt, ha az elefántcsontra utazó orvvadászok lövést adnak le.

Mutudo

2021. április 14.
3 perc

A legnagyobb szükség idején jutott csúcstechnológiás lélegeztetőgéphez a Szegedi Tudományegyetem az Operatív Törzs jóvoltából. A dél-alföldi régióban első ECMO (teljes nevén extra corporális, vagyis testen kívüli membrán oxigenátor) készülékkel a COVID-járvány legyőzését követően számos területen lehet életmentő beavatkozásokat elvégezni, így például csecsemőket is megmenthetnek az SZTE szakorvosai.

IMG_4452

2021. április 12.
2 perc

Tart a pályázati időszak az SZTE Junior Akadémiája és céges partnerei által meghirdetett ösztöndíjakra. Ezek a „szokásos”, tanulmányi, szociális és sportösztöndíjakon felül nyújtanak könnyebbséget tanulmányaik idején hallgatóinknak.

Egyes ösztöndíjakra már a sikeres egyetemi felvételi után jogosultak jövendő hallgatóink, de támogatjuk azon diákjainkat is, akik a vírus miatt veszítették el a tanulásukat segítő munkájukat.

okn_webap_banner

2021. április 07.
2 perc

Nemcsak gyakornoki-, vagy munkahelyet találhatnak a Szegedi Tudományegyetem hallgatói a Online Karriernapokon, de az azt megelőző Felkészítő Programokon többek között megtanulhatnak önéletrajzot írni, kipróbálhatják magukat interjúkon, és pályatervezési tanácsadáson is részt vehetnek.

EIT_food

2021. április 06.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem Mérnöki Kara – egyetlen magyar résztvevőként – elnyerte az ’EIT Food Consumer Engagement Labs’ nemzetközi pályázatban való részvétel jogát.

OTDK_fifoma_1

2021. április 06.
2 perc

296 dolgozatot neveztek a 35. OTDK Fizika, Földtudományok és Matematika Szekcióba (FiFöMa). A szervező, az SZTE Természettudományi és Informatikai Kar a virtuális térben is népszerűsíti a 2021. április 6-9. közötti online előadássorozatot és a kísérő programokat.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek