Bezár

Sajtóarchívum

Sajtóarchívum 2021. március

I_LOVE_FOCI5_nyito

2021. március 31.
3 perc

Már a döntőbe jutás volt a tét a hétvégén, a X. Jakucs László Nemzetközi Középiskolai Földrajzversenyen. A Szegedi Tudományegyetem Földrajzi és Földtudományi Intézete az online térben tartotta a rangos megmérettetés középdöntőjét. A résztvevők, kisfilmek segítségével ismerhették meg az SZTE geográfus és földtudományi képzéseit, laborjait és a tudományos kutatás kulisszatitkait.

Conferencia_foto4

2021. március 31.
3 perc

Több mint 1,3 milliárd Forintból valósult meg a Szegedi Tudományegyetem részvételével a „Fenntartható nyersanyag-gazdálkodás tematikus hálózat fejlesztése – RING 2017” című pályázat. Az SZTE kutatói a szennyvizek és szennyvíziszapok hasznosítását vizsgálták alacsony CO2 kibocsátási technológiákkal. Nemzetközileg is kiemelkedő eredményeket értek el többek között az olajszennyeződések megszüntetésében.

weboldal_nyito_facebook_otdk_tesi1

2021. március 31.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem által rendezett 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Testnevelés- és Sporttudományi Szekciójára minden eddiginél több, 153 dolgozat érkezett, így nem lesz könnyű helyzetben a zsűri. A tehetséggondozásban is fontos szerepet játszó megmérettetésen jubileumot is ünnepel az egyetem: éppen 70 éve vált főszakká a testnevelés a szegedi tanárképzésben.

kismama_nyito

2021. március 29.
1 perc

Folyamatosan biztosítva lesz a kismamák oltása a Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Szülészeti és Nőgyógyászati Klinika oltóhelyein, amint megérkezik a Nemzeti Népegészségügyi Központ eljárásrendje.

weboldal_nyito_facebook_otdk_doki

2021. március 26.
2 perc

520 pályamunka, 13 egyetemről, 236 zsűritag, 77 tagozaton – a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferencia Orvos- és Egészségtudományi Szekciója számokban. Április 6. és 9. között a szervező, Szegedi Tudományegyetemre figyel a szakma.

IKOM_4_of_5

2021. március 25.
2 perc

A magyar lakosság jelentős hányadát érintő gyulladásos bőr- és bélbetegségek kialakulásának hátterét térképezte fel az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika vezetésével működő országos tudományos konzorcium. A 2016-ban indult és most lezárult alapkutatási projekt eredményei nagyban hozzájárulhatnak ezen betegségek új, a jelenleginél hatékonyabb terápiájának kidolgozásához.

2021. március 24.
2 perc

Tisztelettel meghívjuk a GINOP-2.3.2-15-2016-00015 „I-KOM TEAMING: AZ INTERCELLULÁRIS KOMMUNIKÁCIÓ SZEREPE A HATÁRFELÜLETEK (BŐR, BÉLTRAKTUS) GYULLADÁSOS ÉS IMMUNOLÓGIAI BETEGSÉGEIBEN” című pályázat zárókonferenciájára, és az ehhez kapcsolódó sajtónyilvános zárórendezvényre.

IMG_8933-001

2021. március 24.
2 perc

Több középkori magyar uralkodó és Mátyás király azonosításán is dolgozik kutatócsoportjával Dr. Neparáczki Endre, a Magyarságkutató Intézet Archeogenetikai Kutatócsoportjának igazgatója, a Szegedi Tudományegyetem Genetikai tanszékének munkatársa. A székesfehérvári osszárium megnyitásával, és a modern archeogenetika segítségével lehetőség nyílt arra, hogy az ott őrzött csontmaradványokból DNS mintát nyerjenek ki a szegedi laborban.

weboldal_nyito_facebook_otdk2

2021. március 23.
2 perc

Hungarikum és a tehetséggondozás „magasiskolája” a közel 70 éves tudományos diákköri hálózat. 2021-ben több különlegesség is egyedivé teszi a 35. Országos Tudományos Diákköri Konferenciát. A Covid19 járvány miatt a virtuális térbe költöző 35. OTDK 16 tudományterületi szekciója közül hármat a Szegedi Tudományegyetem szervez.

IMG_8821

2021. március 19.
3 perc

A betegekre szabott egyéni gyógyítást, élettudományi kutatásokat, hozzájuk kapcsolódó oktatást, orvosképzést és innovációt támogat a Szegedi Tudományegyetem most lezárult 3D Központjának projektje. A háromdimenziós térbeli nyomtatás nemcsak műtétek pontos megtervezésére és implantátumok kinyomtatására ad lehetőséget: egyedi szerveket és biológiai szöveteket, a fül apró szerveit, protézist, koponya vagy állcsont pótlást, illetve ízületi porcfelszínt is tudnak vele „építeni” az orvosok és a kutatók.

audmax_2021_karuzel_1170x377

2021. március 18.
2 perc

A nemzeti kultúra egyik igen fontos emlékezeti mozzanata azoknak az évfordulóknak, jubileumoknak számontartása és ünneplése, amelyek meghatározó szerepet játszanak a történelmi és kulturális emlékezet formálásában.

Online_karriernapok

2021. március 17.
1 perc

Március 26-ig lehet még jelentkezni az SZTE Online Karriernapokra, amely a dél-alföldi régió legnagyobb álláskeresési rendezvénye – hívja fel a cégek figyelmét a Szegedi Tudományegyetem. A rendezvény az SZTE CooSpace felületén valósul meg 2021. április 13-14. között.

weboldal_nyito_facebook_kariko_kemeny

2021. március 16.
3 perc

Magyarország köztársasági elnöke a nemzeti ünnep, március 15. alkalmából Széchenyi-díj kitüntetést adományozott Dr. Karikó Katalin kutatóbiológusnak, az SZTE alumnájának, és Prof. Dr. Kemény Lajosnak, az SZTE Bőrgyógyászati és Allergológiai Klinika igazgatójának. 2021. március idusán a Szegedi Tudományegyetem több munkatársa is rangos kitüntetésben részesült.

alma_mater_nyito

2021. március 12.
2 perc

Online nyitórendezvénnyel hivatalosan is elindult az SZTE Alma Mater Alumni mentorprogram tavaszi ciklusa. A nemzetközileg is kiemelkedő mentorprogramban az egyetemen végzett sikeres szakemberek támogatják szakmai kérdésekben és a munkaerőpiacon történő elhelyezkedésben a Szegedi Tudományegyetem jelenlegi hallgatóit.

DrSzilassiPeter_sny

2021. március 10.
2 perc

Az özönnövények térhódítása az utóbbi évtizedekben egyre nagyobb környezet és természetvédelmi problémát jelent a Kárpát-medencében, mely csökkenti az őshonos fajok élőhelyét, ezáltal a biológiai sokféleséget. Erre a problémára jelenthet megoldást a mindenki számára elérhető, látványos térkép, amelyen a leggyakoribb hazai özönnövények elfordulását mutatják be a Szegedi Tudományegyetem kutatói.

Nagy_A_nyito

2021. március 04.
2 perc

Új aspektusba helyezheti a migrént az a közlemény, amelyet a Szegedi Tudományegyetem kutatói, Dr. habil Nagy Attila vezetésével publikáltak a fejfájáskutatás vezető folyóiratában. A tanulmány egyik ábrája a Cephalalgia címoldalára került.

qsnyito2

2021. március 04.
2 perc

A Szegedi Tudományegyetem a QS összegyetemi világrangsorában Magyarország legjobb egyeteme, mely a most megjelent, 2021-es tudomány- és szakterületi listákon is kiválóan szerepelt. A március 3-án nyilvánosságra hozott eredmények alapján, magyarországi viszonylatban, az SZTE több szakterületen is dobogós helyen végzett a brit Quacquarelli Symonds listáján. Összességében a világ felsőoktatási intézményeinek top 2 százalékában szerepel.

2021. március 01.
3 perc

A Szegedi Tudományegyetem 2021.03.01-2021.09.30. között valósítja meg a „Csodaszarvas Iskolai Közösségi Program megvalósítása a Szegedi Tudományegyetem gyakorló általános iskoláiban” című pályázati programján a Szegedi Tudományegyetem Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola és a Szegedi Tudományegyetem Juhász Gyula Gyakorló Általános és Alapfokú Művészeti Iskolája, Napközi Otthonos Óvodája pedagógusainak és diákjainak bevonásával.

Gyermekklinika_latvanyterv

2021. március 01.
2 perc

Új épületszárnnyal gazdagodik az SZTE Szent-Györgyi Albert Klinikai Központ Gyermekgyógyászati Klinika: a közelmúltban megkezdődtek az új Gyermek- és Ifjúságpszichiátriai részleg építkezési munkálatai. A 2,3 milliárd forint értékű beruházás jóvoltából várhatóan 2022-re elkészül az ország legkorszerűbb gyermekpszichiátriai intézete.

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek