Bezár

Hírarchívum

pexels-george-dolgikh-1326946

Január 15-ig várják a jelentkezéseket Magyarország legújabb középiskolai történelemversenyére

Január 15-ig várják a jelentkezéseket Magyarország legújabb középiskolai történelemversenyére

2024. január 10.
2 perc

Új történelmi tanulmányi versenyt hirdetett az SZTE a középiskolásoknak. A Szegedi Tudományegyetem Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar Történeti Intézet Középkori és Kora Újkori Magyar Történeti Tanszék, valamint az SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola közösen szervezi meg a Báthory István Középiskolai Történelem Tanulmányi Versenyt. A nevezési határidő 2024. január 15. (hétfő) 23:59:59.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Gyakorló Gimnáziumban a tehetséggondozás egy régi, nagy hagyományokkal bíró folyamat az iskolában és a munkaközösségben, erre a jövőben is nagy hangsúlyt fektetnek. Idén újdonságként, egy középiskolásoknak szóló, történelmi tanulmányi versenyt szervez az SZTE egyik tanszéke és a gyakorló gimnáziuma. Elsősorban a középiskolai történelemi témák szerepelnek a versenyfelhívásban, hiszen az a cél, hogy a verseny segítse az emelt szintű érettségire történő felkészülést a tanulók számára. A döntő feladatai között prezentáció elkészítése és bemutatása is szerepel.

Nemcsak a klasszikus történelmi ismeretekben kell a versenyzőknek jártasságot mutatniuk, hanem például számítástechnikai ismeretek alkalmazására is szükség van a verseny során. Ennek köszönhetően a digitális kompetenciájukat fejleszthetik. A versenyen résztvevők mélyebb tudást szereznek az adott tananyagban, valamint képessé válnak az önálló ismeretszerzésre, a megfelelő szakirodalmak felkutatására, illetve az áttekintett források szintetizálására, az ismeretek gyakorlati alkalmazására.

szte_bathory_verseny_plakat_330x330

 

A verseny időrendje:

Nevezési határidő: 2024. január 15. (hétfő) 23:59:59.

Iskolai forduló: 2024. február 13. (kedd);

Az iskolai forduló után az első húsz versenyző jut a Szegeden megrendezendő döntőbe. A versenyzők értesítésére 2024. február 27-ig kerül sor.

Döntő: 2024. április 12–13. (péntek–szombat);

Helyszín: SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola (6722 Szeged, Szentháromság u. 2.) és SZTE Bölcsészet- és Társadalomtudományi Kar (6722 Szeged, Egyetem u. 2.)

A versenyen a részvétel ingyenes.

A legjobb eredményt elért versenyzők oklevelet és tárgynyereményeket, továbbá az első három helyezett emlékplakettet kapnak. Az első helyezett tanuló nyári külföldi, négy napos utazáson vesz részt teljes ellátással.

A versennyel kapcsolatos nyilvános információk a SZTE Gyakorló Gimnázium honlapján is elérhetők.

Képek, grafika: Nyitókép: pexels.com, SZTE Gyakorló Gimnázium és Általános Iskola/plakát: Bagdi Zénó

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek