SZTE Info

Alapítvány nyújt segítséget a gyászfeldolgozásban

Kevesen tudjuk, hogy egy átlagos felnőtt ember több mint 40 féle olyan veszteséget él át élete során, amelyet gyász követ. Az érzelmi folyamat feldolgozásakor sokszor állnak elő olyan nehézségek, amelyek megakadályozzák a teljes felépülést. Ezen próbálnak segíteni a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány szakemberei, köztük szegedi egyetemi polgárok is.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

– A gyász nem csupán a halálesetekhez köthető folyamat, gyász követ minden olyan életeseményt, mely hatására előző életszakaszunk visszavonhatatlanul lezárul. Gyászolunk akkor is, ha elveszítjük a munkahelyünket, ha elválunk, elköltözünk, vagy akár az életünk pozitív változási után is, mivel lezárul egy előző életszakasz, ha megházasodunk vagy ha nagyobb összeget nyerünk a lottón. A gyász során ellentmondásos érzések kavarognak bennünk, egyszerre lehetünk szomorúak és felszabadultak, boldogok és elkeseredettek. Ezt az érzelmi folyamatot mindannyian másként éljük meg. Az ilyen életesemények feldolgozásához nyújtunk segítséget. Az Alapítvány munkatársai és önkéntesei – köztük több szegedi egyetemi oktató és hallgató – ingyenes tájékoztató előadásokat, nyílt napokat szerveznek, ahol az érdeklődők megismerhetik a Gyászfeldolgozás Módszert. Az előadásokon megtudhatják, mit mondjanak, vagy mit ne mondjanak egy gyászolónak, és hogyan segíthetnek a veszteséget átélt emberek önmaguknak a módszerrel – magyarázza Dr. Sarungi Emőke a Gyógyulás a Gyászból Alapítvány kuratóriumának tagja.


A felnőtt- és gyermekpszichiáter, pszichoterapeuta hozzáteszi: Alapítványuk általános célja a testi és lelki egészség megőrzése és visszanyerése, a terápia, fejlesztés és művészetek eszközeivel. Kiemelt figyelmet fordítanak a Gyászfeldolgozás Módszer széles körű népszerűsítésére, és gyászfeldolgozás specialisták képzésére. Emellett minden olyan tevékenységet, megmozdulást támogatnak, amelyek hozzájárulnak az Alapítvány céljainak megvalósításához. Így például segítik a művészeti pszichoterápia népszerűsítését, transz-kulturális projektek létrehozását, felhívják a figyelmet a művészetek gyógyító erejére, és olyan fiatal szakembereket támogatnak, akik nem tudják a pszichoterápia vagy a gyászfeldolgozás tanfolyam teljes díját kifizetni.

Az Alapítvány jelenlegi tevékenysége a felnőtt korosztály gyászfeldolgozásának segítésére irányul a Gyógyulás a gyászból című kézikönyv alapján. A jövőben azonban szeretnék a gyermekeket érintő gyász feldolgozását is népszerűsíteni a pedagógusok, szülők körében. Emellett célul tűzték ki, hogy a magyarországi előadások mellett, határon túli magyar területeken is népszerűsítsék a módszert.


Az Alapítvány támogatására 2018. február 17-én, szombaton jótékonysági estet szerveznek a Móra Ferenc Múzeumban. Bővebb információ itt.


A következő tájékoztató előadást 2018. március 3-án, szombaton 10 órától tartják Szegeden, a Madách utca 6. szám alatti központban, ahol Hent Cecília pszichológus, Gyászfeldolgozás Módszer® Specialista beszél a gyász- és veszteségfeldolgozás módszeréről.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

esza_felso

SZTEmagazin

2020. november 11.

Nyito_Tanevnyiton_1940_11_11

Mit az üzen a 148, a 80 és a 18 évvel ezelőtti november 11. a Szegedi Tudományegyetem mai polgárainak? 2020. november 11-én, az SZTE Egyetem Napján ünneplés helyett a Covid-19-pandémia leküzdésére fókuszál a szegedi universitas is. A jelen tudományos, egészségügyi, logisztikai és emberi problémái megoldásához talán erőt adhatnak SZTE három „első rektora” november 11-hez kötődő gondolatai.

SZTEtelevízió

2019. augusztus 07.

kiemelt_Berenyi_Antal

Berényi Antal, az SZTE Általános Orvostudományi Kar Élettani Intézet adjunktusa és kutatócsoportja azonosította azt az agyterületet, amely azoknak a ritmusoknak a keletkezéséért felelős, amelyek alvás közben a rövidtávú memóriából áttöltik az emléknyomokat a hosszú távú memóriába. A felfedezés segít annak a megértésében, miként tudunk emlékezni. Azt is felderítették, hogy a különböző epilepszia-típusok hogyan alakulnak ki az agyban. A kutatócsoport munkájáról dokumentumfilmben mesél az SZTE agykutatója.