Bezár

Hírarchívum

Kiemelt_SZGYTV_biokemiai

Szent-Györgyi nyomában a Janus Pannonius Gimnázium diákjai - „A kutatás legjobb motorja a kíváncsiság”

Szent-Györgyi nyomában a Janus Pannonius Gimnázium diákjai - „A kutatás legjobb motorja a kíváncsiság”

2018. február 22.
4 perc

A Nobel-díjas Szent-Györgyi Albert egykori kutatóhelyére, a Szegedi Tudományegyetemre látogattak a Janus Pannonius Gimnázium diákjai. Az egyetem egykori rektorának nevét viselő tanulmányi verseny egyik nyereménye, hogy a pécsi gimnazisták szétnézhettek az SZTE Biokémia Intézetében.

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Az SZTE Szent-Györgyi Tanulmányi Verseny (SZGYTV) az ország egyik legrangosabb természettudományi versenye. A kérdéseket biológia, kémia és fizika tantárgyból, valamint a Nobel-díjas tudós életéből, munkásságából állítják össze az egyetem kiváló oktatói. A tavaly decemberben megrendezett versenyen a csapatok között intézménylátogatást is kisorsoltak a szervezők. Szent-Györgyi egykori munkahelye egyik utód intézetét a pécsi Janus Pannonius Gimnázium diákjai látogathatták meg.


biokemiai_4


A Biokémia Intézetben Dux László intézetvezető professzor, a tanulmányi verseny zsűrijének elnöke fogadta a pécsi diákokat és tanáraikat. A gyerekek mindannyian a természettudomány iránt érdeklődnek, sokan készülnek közülük orvosnak, van olyan diák is, aki agykutató szeretne lenni. Dux László professzor mesélt a diákoknak arról, hogy 1930-tól Szent-Györgyi milyen kutatásokat végzett a szegedi egyetemen. Arról, hogy 1937-ben neki ítélték oda a Nobel-díjat, a professzor azt mondta: „Ami a szívünkhöz még inkább közelállóvá tette mindezt, az az, hogy kiderült: a Szegedtől délre termő paprikában nagyon magas a C-vitamin tartalom”.


biokemiai_3


Az intézetben nagyon fontosnak tartják, hogy továbbvigyék Szent-Györgyi örökségét. Ezért különösen nagy figyelmet fordítanak arra, hogy a hallgatók már az első évben bekapcsolódhassanak a kutatásokba. A Tudományos Diákkörökről Csont Tamás egyetemi docens beszélt a csapatnak. A tudományos diákkörök tevékenysége az egyetemek utánpótlás nevelésében és a tudásátadásban elengedhetetlen, hiszen a hallgatókból lesz a jövőben az az oktatói-kutatói gárda, amire támaszkodni lehet. A kutatás legjobb motorja a kíváncsiság – mondta Csont Tamás.


biokemiai_2


Az előadásokat laborlátogatások követték: Dr. Ocsovszki Imre fizikus a flow cytométer működését, és a berendezéssel végzett méréseket, míg Dr. Szűcs Gergő, az intézet kutatója a szívperfúziót mutatta be. A diákok megismerkedhettek a Biokémia Intézet TDK-s hallgatóival, majd Dr. Keller-Pintér Anikó egyetemi adjunktus, valamint Köhler Zoltán és Becsky Dániel PhD hallgatók bemutatták a kutatócsoportot, amelyben dolgoznak.


A tizennégy pécsi diák közül többen készülnek sebésznek, van, aki állatorvos szeretne lenni, más gyermekorvos, agykutató. Vukman Dominika, a Janus 11. osztályos diákja még nem döntötte el, hogy az orvostudományi vagy az egészségtudományi karra felvételizik.


biokemiai_1


– Nagyon nehéz kiemelni, hogy mi tetszett a legjobban. A laborokban nagyon sok érdekes dolgot láttunk és hallottunk. Ami nagyon hasznos volt, hogy a hallgatók bemutatták, hogy milyen kutatásokat végeznek, hogyan dolgoznak, milyen tapasztalataik és lehetőségeik vannak – mondta a pécsi diák.

biokemiai_5

A szegedi egyetem mind a mai napig ápolja a Nobel-díjas tudós örökségét, akit 1928-ban neveztek ki a szegedi egyetem Orvosi Vegytani Intézetének élére. Szent-Györgyi Albert két évvel később foglalta el a katedrát és 1945-ig dolgozott a szegedi egyetemen. Az általa vezetett intézetet az SZTE négy egysége, köztük a Biokémiai Intézet is jogelődjének tekinti. Az első időszakban a Cambridge-ben megkezdett kutatásait folytatta. Ennek az időszaknak kultúrtörténetileg is jelentős eredménye a hexuronsavnak C-vitaminként való azonosítása, izolálása, majd kinyerése a szegedi nagytáj jellegzetes mezőgazdasági termékéből, a paprikából. Kutatási eredményeiért 1937-ben Szent-Györgyi Albertnek ítélték oda az Orvosi és Élettani Nobel-díjat. Mindmáig ez az egyetlen olyan Nobel-díj, melynek átvételi ünnepségéről Magyarországra indult haza a kitüntetett. A Szegedi Tudományegyetem minden évben rangos tanulmányi versennyel tiszteleg egykori rektora előtt. A háromnapos rendezvényen a diákok nemcsak versenyezhetnek, de részt vehetnek a Nobel-díjasok és Tehetséges Diákok találkozóján is. A verseny döntőjében a tét már óriási: a harmadik és második helyezett ösztöndíjat és értékes tárgynyereményeket kap. Az első helyezett nyereménye idén egy négynapos cambridge-i tanulmányút volt, amelyen a Cambridge-Szegedi Society tagjai látták vendégül a győzteseket. Részükre szakmai programokat, labor- és egyetemlátogatást szerveztek, illetve az SZTE SZGYTV első helyezett csapatának tagjai elmentek abban a cambridge-i intézetbe is, ahol egykor Szent-Györgyi Albert dolgozott.


Antal Éva Eső

Fotó: Bobkó Anna

Cikk nyomtatásCikk nyomtatás
Link küldésLink küldés

Aktuális események

Rendezvénynaptár *

Kapcsolódó hírek